Arutelu:Muusik

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

ÕS-i järgi on muusik helikunstnik (helilooja või interpreet). Muusika uurija on ju muusikateadlane. Võimalik, et slängis nimetatakse ka muusika uurijaid muusikuteks, aga kui me seda siin teeme, siis on minu meelest tegemist mõiste eksitava ähmastamisega. Andres 26. aprill 2008, kell 19:16 (UTC)

Ok, olen nõus. --Andrus Kallastu 26. aprill 2008, kell 19:19 (UTC)

Kui teadlane ei ole muusik, siis ei ole muusik ka produtsent.--Andrus Kallastu 27. aprill 2008, kell 01:26 (UTC)

Nõus. Infokastis on muusikaprodutsent aga see ei ole ju amet ka. Tegelikult mõtlesingi siin ametite peale, sest kategoorias Biograafiate loendid peaks olema eraldi kategooria ameti järgi, usu järgi, rahvuse järgi, asutuste järgi ja auhindade järgi. Mall on siin veel tabelina. --Tiuks 27. aprill 2008, kell 01:36 (UTC)
Kas muusikapedagoog on muusik? Õpetades ta ju tegeleb aktiivselt muusikaga. Muusikateadlane ta pole. Adeliine 2. mai 2008, kell 19:27 (UTC)
Laiemas tähenduses kindlasti. Inglise vikis on muusikapedagoog muusikute kategoorias. en:Category:Musicians. Kindlasti peaks ta olema ametite kategoorias. en:Category:Occupations in music. Piirdume selle artikli definitsiooniga, et need kes tegelevad heliloominguga ja interpreteerivad seda on muusikud. --Tiuks 2. mai 2008, kell 20:12 (UTC)

Muusik on ka mittetegev muusik nagu muusikateadlane, muusikakriitik, muusikaprodutsent, arranžeerija, DJ, helitehnik ja pillimeister.

Siin mainitutest tegeleb arranžeerija heliloominguga, nagu eespool on öeldud. DJ tegeleb võib-olla interpretatsiooniga, ülejäänud ei tegele kummagagi.
Mis tähendab "mittetegev"? Kõik nad on ju tegevad. Andres 20. veebruar 2009, kell 21:09 (UTC)
Mittetegev on passiivne, inglise keeles non performing art (mitte esituskunst?). Otseselt ei loo heliteoseid vaid analüüsib või ehitab (pillimeister) jne. See tähendab, et ta tegeleb muusikaga kaudselt. --Tiuks 20. veebruar 2009, kell 21:27 (UTC)
Mittetegev muusik on eraldi mõiste ja ma ei hakka Teiega vaidlema. --Tiuks 20. veebruar 2009, kell 21:44 (UTC)
Mina saan sellest sõnast aru nii, et ta sel alal (enam) ei tegutse. Näita eestikeelset allikat "mittetegeva muusiku" kohta. Inglise keeles on mõeldud mitteinterpreedist kunstnikku. Andres 21. veebruar 2009, kell 10:09 (UTC)
Vastavalt töö iseloomule ja ametiülesannetele võib muusik olla regulaator, korrepetiitor. Sama asi on eelnimetatutega aga kohe vaidlustatakse, sest viidet ei ole võtta. --Tiuks 20. veebruar 2009, kell 21:51 (UTC)
Mis need sõnad tähendavad? Andres 21. veebruar 2009, kell 10:09 (UTC)

Kuidas nimetatakse muusikaharidusega inimesi, näiteks pegagooge, kriitikuid ja teadlasi? --Tiuks 20. veebruar 2009, kell 22:03 (UTC)

Muusikapedagooge nimetatakse muusikapedagoogideks, muusikakriitikuid muusikakriitikuteks ja muusikateadlasteks.
EKSS-is on muusik defineeritud nii: "helilooja, (instrumentaalmuusika) interpreet jm. (kutseliselt) muusikaga tegelev isik, helikunstnik". Näidete hulgas on ka "asjaarmastaja muusik". ÕS-i järgi on muusik "helikunstnik (helilooja v. interpreet)". Minu meelest on sellest selge, et muusik peab olema kunstnik. Seetõttu ei kuulu selle mõiste alla mittekunstnikud, nagu kriitikud, teadlased, produtsendid, pillimeistrid, kontserdipiletöörid jne.
Möönan aga, et minu meelest muusiku all võib mõista ka muusikaharidusega inimest või isegi muusikaharidust omandanud inimest või muusikaõpetajat, kuid selle tähenduse põhjal ei tohiks kedagi kategoriseerida. Analoogiliselt mõtleme matemaatiku all matemaatikateadlast, kuigi sõna võidakse kasutada ka muus tähenduses. Andres 21. veebruar 2009, kell 10:09 (UTC)
Me peame kuidagi viki süsteemis muusikaga tegelevaid inimesi ka kategoriseerima (kategooriatesse jagama). Mõtlesin ametite järgi ja need seonduvad haridusega. Samas miks asja keerulisemaks teha ja muusikuid võiks defineerida kitsas ja laias tähenduses. Laias tähenduses siis mittetegev muusik (mittekunstnik). Mõtlesin, et kui kunstnikud oleks muusikute all, siis mittekunstnikud võiks olla "kategooria:muusikaharidusega inimesed". Nende hulka kuuluvad ju pedagoogid, teadlased, kriitikud (vist). Raskusi tuleb pillimeistrite, produtsentidega.
Saksa vikist Im 20. Jahrhundert war die Trennung in die Bereiche Komposition, Interpretation, Musikpädagogik und Musikwissenschaft soweit vorangeschritten, dass von vier unterschiedlichen Berufen die Rede sein kann. --Tiuks 21. veebruar 2009, kell 11:06 (UTC)
See võib tunduda veidi tobedana, aga on minu arvates loogiline: teha kategooria "Muusikainimesed", kuhu alla kategoriseerida Muusikud, Muusikakriitikud, Muusikaprodutsendid, Muusikapedagoogid jne.
Ja muusikul ei pea absoluutselt olema muusikaharidust, et ta saaks muusikuna tegutseda. Näiteks pärimusmuusikud, iseõppinud muusikud. Adeliine 21. veebruar 2009, kell 11:53 (UTC)
Jah, see on hea lahendus. Andres 21. veebruar 2009, kell 17:34 (UTC)
See on väga hea kategooria. Lõpuks leidsime lahenduse. --Tiuks 21. veebruar 2009, kell 17:38 (UTC)

Muusik on muusikaharidusega  loovisik, kes tegutseb heliloomingu või muusika interpretatsiooni  alal.

Kas muusik peab tingimata muusikaharidusega olema? Rahvamuusikud jne. --WikedKentaur 21. aprill 2010, kell 18:37 (EEST)[vasta]

Ei pea.--Andrus Kallastu 22. aprill 2010, kell 09:20 (EEST)[vasta]

Ks DJ on ikka muusik? Ma saan aru, kui ta loob elektroonilisi vahendeid kasutades helidest mingi uue teose (kas salvestab või esitab kohapeal), siis on ta interpreet. Kuid kui ta on diskor selles mõttes, et ainult vahetab plaadimängijas plaati, siis ei ole ta ju muusik. Adeliine 5. mai 2010, kell 17:44 (EEST)[vasta]

Leian, et DJ on muusik ning täpsemalt eelkõige interpreet. Kui inimene loob uue teose (ka improvisatsioonilise), on ta helilooja. Kui ta interpreteerib olemasolevat teost, on ta interpreet. DJ ei ole definitsiooni järgi tehniline töötaja (lihtsalt plaadivahetaja): tema maitsest sõltub, milline muusika kõlab. Tänapäeva klubikultuuris tegelevad DJ-d remiksimisega, lisavad heliefekte jne, mis lähendab nende tegevust elektroonilise muusika heliloojate tegevusele. --Andrus Kallastu 6. mai 2010, kell 13:40 (EEST)[vasta]