Arutelu:Miikael

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Eesti põhiseaduses ei ole sellist paragrahvi, et: 4. Sõna "juutlus" ei tohi kasutada. Aga see sõna, mis kuulub natside sõnavarasse, demonstreerib antisemitismi Eestis, antud juhul Vikipeedias. Fridolins

Sõna "juutlus" on Eestis kristlike teoloogide hulgas kasutusel judaismi sünonüümina. Vaevalt selles mingit antisemitismi on. Igatahes asendasin selle sõna sõnaga "judaism", mis on ühemõttelisem. Muide, artikkel vajab põhjalikku toimetamist.
Natsid kasutasid ju saksa keelt. Kas nad on kasutanud ka eesti sõna "juutlus"? Milline saksa sõna kuulub natside sõnavarasse?
Kas Mäe ja Mere kasutasid sõna "juutlus"? Milises tähenduses ja kontekstis nad seda tegid? Andres 06:36, 21 Jun 2005 (UTC)
"Eesti kirjakeele seletussõnaraamat" defineerib sõna "juutlus" nii: "juudi rahvuslus, juudimeelsus". Kas selle sõna kasutamine selles tähenduses on antisemitism? Andres 04:54, 20 Jun 2005 (UTC)

Uurisin pisut, ja leidsin, et sõna "juutlus" kasutatakse eesti keeles kolmes tähenduses:

  1. juudi rahvuslus
  2. judaism
  3. mingi tähendus, millest ma täpselt aru ei saa, aga mis on mingi natside mõiste (kasutatakse näiteks sõnaühendites "rahvusvaheline juutlus", "organiseeritud juutlus"). Andres 08:31, 21 Jun 2005 (UTC)

Andres 07:34, 21 Jun 2005 (UTC)

Kui sõna kasutatakse ühes kahes esimesest tähendusest, siis ei implitseeri see antisemitismi, kolmanda tähenduse puhul aga küll. Asi peaks olema kontekstist arusaadav. Andres 07:39, 21 Jun 2005 (UTC)

Mulle tundub, et Hjalmar Mäe siiski ei olnud nats. Leidsin tema raamatust "Kuidas kõik teostus: Minu mälestusi" (Tallinn, Matrix kirjastus, lk 112) järgmise lause: "Mis puutus maailmaturgu, siis hakkas ka USA muret tundma oma turgude pärast ja kuna samaaegselt hakkas Saksamaa taga kiusama juute ja neid majanduslikult hävitama, tekkis USA-l lisaks ka püüe takistada juutluse jävitamist Euroopas." Andres 03:34, 22 Jun 2005 (UTC)


Avalause on ilmselt nati liiga pikk. -- Ahsoous (arutelu) 20. märts 2013, kell 22:52 (EET)[vasta]


"Islami" osa võeti välja, nähtavasti sõnastuse pärast. Ka "kristluse" osa on imelikult sõnastatud. Andres (arutelu) 7. oktoober 2017, kell 09:00 (EEST)[vasta]