Arutelu:Marie Curie

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

kas oli ikka vaja see lause lõpp ",kes töötas Prantsusmaal" ära kusturada? - Ahsoous 01:41, 30 juuni 2005 (UTC)

Arvan, et see on osa (anti)rahvuslaste vaidlusest. Inglise vikis tuldi hiljaaegu välja ideega, et Marie Curied ei tohigi poola füüsikuks nimetada, sest oma avastused tegi ta Prantsuse kodanikuna. Meie löähtume muidugi rahvusest. Arvan, et kui alguses on öeldud "poola füüsik", siis on ükskõik, kas see täiendus seal taga on. Tagantpoolt tuleb asi niikuinii välja. Võib muidugi ka kirjutada "poola päritolu Prantsuse..." Andres 06:46, 30 juuni 2005 (UTC)

Välja tõstetud artiklist Poola: Teine väga väljapaistev poola teadlane oli marie Curie – kahekordne Nobeli laureaat – füüsika ja keemia. Ta alustas oma teadlasekarjääri Poolas, ent emigraarus Pariisi, kus abiellus Pieere Curiega. Koos avastasid nad radioaktiivse aine ja avaldasid esimesi töid nukleaarfüüsikast ja keemiast. 1898 avastasid nad polooniumi ja raadiumi. 1906 sai Marie Curiest sorbonne ülikooli radioaktiivsuse õppetooli juhataja. Hiljem avas ta Pariisis Raadiumi Instituudi Pariisis, aitas luua samalaadset institutsiooni ka Varssavis. Vajab liitmist siinse artikliga. avjoska 3. aprill 2007, kell 12:10 (UTC)

Nobelite põhjendused eesti artiklis erinevad põhjendustest inglise ja poola artiklites. "She shared the 1903 Nobel Prize in Physics with her husband Pierre Curie and physicist Henri Becquerel, for their pioneering work developing the theory of "radioactivity" (a term she coined).[5][6] Using techniques she invented for isolating radioactive isotopes, she won the 1911 Nobel Prize in Chemistry for the discovery of two elements, polonium and radium." Viidete puudumise tõttu ei ole arusaadav, kust tuleb praegusse eesti teksti väide, et elementide avastamise eest anti füüsikapreemia. --Ehitaja (arutelu) 24. oktoober 2020, kell 14:29 (EEST)[vasta]