Arutelu:Male

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Mis riigi kodanik Kasparov nüüd on? Andres 20:46, 1 May 2004 (UTC)


Ma ei tea, mis oleks Steinitzi puhul õigem märkida, kas Austria-Ungari või Ungari? Andres 22:08, 7 May 2004 (UTC)


Ida poole liikudes ei jäänud male sugugi Koreasse pidama, ka Jaapanis on male (shogi). See kas ta jõudis sinna läbi Hiina ja Korea (nagu pikka aega arvati) või pigem lõuna kaudu on praegu veel kuuldavasti vaidluste teema. --Nuwanda 16:56, 11 Oct 2004 (UTC)


Üleüldse peaks tegelikult kirjutama 'Qosimjonov', usbekis on ametlikult kasutusel ladina tähestik ja selles keeles kirjutatakse seda nii Ahsoous 19:21, 19 Oct 2004 (UTC)

Jah, kindlasti. - Urmas 19:45, 19 Oct 2004 (UTC)

Kas seda lehte poleks hea veidi toimetada? Praegu tundub mulle, et teksti ja linkide suhe on natuke madalaks jäänud. --Nuwanda 09:57, 30 Oct 2004 (UTC)


Kabeentusiaste tundub siin jah rohkem olevat.

"Male on sportlik lauamäng, mille juures on oluline mõtlemisvõime." Millises lauamängus seda vaja pole? Isegi nipsus kulub ära. --Oop 12:27, 17 Feb 2005 (UTC)

IN ENGLISH: International wiki chess aid[muuda lähteteksti]

Hi everybody in the World interesting in chess and wikipedia.

This is an international chess aid new for making chess boards.

  1. English speakers wikipedist had been made a template for displaying chess boards easily at [1]. This template uses images from english wikipedia. They are using it in a lot of articles.
  2. The images used by this template had been copied to wikimedia.COMMONS and put it in an appropiated category: [2]
  3. Then, now the template can be used in a local new template without any change (only you meaby change the template`s name and obviosly you should change the template invocation) .
  4. Spanish speakers wikipedist already start to used it at [3] an others articles.
  5. The template explanation is in its talk page.
  6. If you want to change the image(s) is not very difficult, you only should add them to commons and change their names in the template (with out changing the already existance images, of course).
  7. A large disccuss about the template, like flexibility, special applications (like board with arrows), choose board appearence, and much others questions are in the english talk (discussion) of the template.

We hope you enjoy this colaborative work an make more and more chess articles in every wikipedia(s) you work.

Thanks.

(If there are mistakes, I am sorry, my english is not my natural language)

14th June 2005 aprox. 22:00 hrs GMT User gengiskanhg from english and spanish wikipedias.

täpsustuslehekülg?[muuda lähteteksti]

Male on ka Maldiivide pealinn, üht teisele eelistada ei tahaks --TarmoK 3. november 2005, kell 07.21 (UTC)

kas seda pealinna (ka kogu saar ise kannab seda nime) nime ei kirjutata mitte Malé?
Linna nimi on eesti keeles siiski Male. Arvan, et artikli pealkiri peaks olema Male (linn). Mäng on ikkagi palju tuntum kui see asula. Saare kohta võib kirjutada artikli Male saar. Andres 3. november 2005, kell 08.19 (UTC)
Või Male (Maldiivid)? - Urmas 3. november 2005, kell 10.46 (UTC)
Sel juhul ei saaks linna ja saare kohta eraldi kirjutada. Andres 3. november 2005, kell 10.56 (UTC)
Iseasi, kas seda tegwelikult ka vaja on - linn ise hõlmab praktiliselt kogu saare - Ahsoous 3. november 2005, kell 11.07 (UTC)
Linnast võib see saar üsna kiiresti lahti saada - piisab mõnest tsunamist ;). Saare artikli pealkiri oleks loomulikult "Male saar". Nii oleme siiani teinudki. - Urmas 3. november 2005, kell 12.37 (UTC)
"siiani teinud" nagu see oleks põhjendus? Sellest on mitmel kordi diskuteeritud ja ei ole me saanud selles üksmeelele. "male saar" pealkirjast ei saa selgust kas tegemist on "male" nimelisega või hoopis "mal" nimelisega, lihtsalt näiteks et pealkirjast ei saa aru mis on tegelik nimi. see et mingit moodi on mitmes kohas tehtud ei tee seda "õigeks". ...Kuid nähtavasti see on teema mida jäämegi vaidlema, ja kes ees see mees pealkirjade "hõivamisel" --TarmoK 3. november 2005, kell 13.37 (UTC)
Kuidas aga on võimalik mõelda, et "Male saare" puhul on nimetavaline kuju "Mal", sellest ma küll aru ei saa.
Miks see nii tähtis on? Näiteks artiklipealkirjast "Newtoni seadused" ei saa ka aru, kas need sõnastas Newton või Newtoni, aga artiklit lugedes saab selle teada. Andres 3. november 2005, kell 18.42 (UTC)
Minu arvates ei tohiks nominatiivi äraarvamine olla keeruline, kui artikli aluses on kirjas "Male on saar ...". Kui viitsid vaadata geograafia artikleid, siis olen toimetamisel seda põhimõtet püüdnud ka järgida. - Urmas 3. november 2005, kell 16.05 (UTC)
Mina küll ei arva, et probleemi ei ole. Esiteks võivad kategooriaid mööda liikujad kohanimest valesti aru saada ning teiseks tekitaks see lihtsalt segadust, kui artikli pealkiri ja avalause üksteisest erineks. Tekib küsimus, et kumb siis õige on. Siim 03.11.2005, kell 16.28 (UTC)
Eesti keel on juba kord selline, et omastava käände järgi ei saa üheselt ära öelda nimetavat käänet ja vastupidi. Minu meelest võiks loendid üles ehitada selliselt, et oleks näha nimetav kääne. Kategooriad on paindumatud. Kui pealkiri ja avalause märksõnad erinevad, siis on ilmselt mõlemad õiged (kui just mitte arvestada tähti, mida enamik kasutajaid ei näe, aga siis tuleb vastav märkus lisada. Põhimõtteliselt on muidugi võimalik kirjutada ka "Male saar ehk Male", aga seda on ehk naljakas lugeda. Sama lugu on ka isikunimedega. Kui mõlemad ei oleks õiged, siis oleks teine asi. Andres 3. november 2005, kell 18.42 (UTC)
Nagu ma olen aru saanud, on paljudel kasutajatel see probleem, et nende arvuti või mõnedel juhtudel ka wiki ise ei luba esitada kohanime õigel, korrektsel kujul. Seega ei saa ka artikli pealkirjast nõuda, et see esitaks korrektse nime. Taga ajada artikli peakirja ja avalause absoluutset kokkulangevust pole võimalik - kuidas algaks Maldiivide pealinna artikkel - koos sulgudega? Kohanimede kujusid on mõistlik ikka artiklist vaadata. Kui aga inimene kohanime õigesti kirjutada ei oska, siis, vabandage väga, ei loksuta teda, kui kohanimi on nimetava asemel omastavas.
Saan ma valesti aru, kui arvan, nagu pooldaksid ülalkirjutajad artiklipealkirja "Pärispea (poolsaar)"? Kui juba sulgudega varianti kasutama hakata, siis kõigi kohta ilma eranditeta. - Urmas 3. november 2005, kell 16.49 (UTC)
Urmas, ma ei saa aru, miks peaks asju tegema ilma eranditeta? Andres 3. november 2005, kell 18.42 (UTC)
Pidasin silmas, et siis laieneks sama põhimõte ka Eestile. Üksikuid erandeid tuleb ikkagi teha. Olin sõnastamisel veidi ebatäpne. - Urmas 4. november 2005, kell 08.24 (UTC)
tuleks selle linna ja saare nime juurde tagasi... kas siinkohal ei ole võimalik, et KNAB eksib... sest tundub, et nad väidavad selle nime tulenevat nagu inglise keelest, ja selle é-ga varaindi märgivad rööpnimeks... aga mmull eisiklikult ääb miskipärast mulje, et ka inglise keeles on põhikujuks ikkagi Malé... Ahsoous 28. aprill 2006, kell 23.19 (UTC)
Inglise keeles kasutatakse mõlemat nimekuju. Selles osas, kuidas nime inglise keeles tuleb kirjutada, on lahkarvamused, kuigi "Malé" paistab ajalooliselt tõesti põhikuju olevat. Põhjus, miks diakriitikut üldse kasutatakse, tundub olevat ilmne. Igatahes aga on eestikeelne (põhi)nimekuju "Male". Andres 29. aprill 2006, kell 18.02 (UTC)
siinkohal ma arvangi, et ka see on KNAB'is põhjusmõtteliselt vale - Ahsoous 30. aprill 2006, kell 10.13 (UTC)
Sel juhul kirjuta Pällile. Las ta ütleb, miks KNAB-is on nii, nagu seal on. Andres 30. aprill 2006, kell 10.21 (UTC)
Eks vaatap... aga täpsustuslehte on nii ehk naa vaja... sest äkki on kellelgi tahtmine selle Brugge lähedase küla või kindluse kohta miskit kirja panna - Ahsoous 30. aprill 2006, kell 10.46 (UTC)
Mul ei ole selle vastu midagi. Andres 30. aprill 2006, kell 16.26 (UTC)

Robert Fischer[muuda lähteteksti]

Minu teada loeb Fischer ent tänaseni maailmameistriks, kuigi ta 1975 FIDE poolt tiitlist ilma jäeti (keeldus Karpoviga mängimast). Vahest tuleks see ka nimekirjas ära märkida?

Fischer võib end Napoolioniks ka pidada. Seda ei pea siia märkima, mida keegi enesest arvab. --Metsavend 19. mai 2006, kell 09.54 (UTC)
Ametlikke maailmameistreid on praegu kaks tükki. Neid ei peaks ka siis siia märkima, kuna pole seda ühte ja õiget.

väljatõstetud link: FICGS

ei puutu otseselt male artiklisse, iseasi kui oleks artikkel male mängimisest interneti teel (samuti kirja või muul mitte tavalisel moel) --TarmoK 29. juuni 2006, kell 09.36 (UTC)


Mis puutub male ajaloosse Eestis, siis 13. sajandil Tallinnas elanud dominikaani munk on kirjutanud raamatu malemängust (ei ole säilinud). Andres 10. september 2006, kell 10:29 (UTC)


Eemaldasin surnud lingi Paul Kerese Maleklubi koduleht välislinkide rubriigrist. PeTzZz 16. aprill 2007, kell 18:56 (UTC)


Sattusin täna kiikama partiid „Bobby Fischer Makes 4 Consecutive Crazy Opening King Moves Against Short Game 2/8“...°—° Pietadè 16. märts 2019, kell 17:31 (EET)

Miskipärast seda artiklit parandada ei saa, nimelt on vaja teha kaks asja:

  • pilt panna uus . nt Chess02.jpg commonsist
  • commonsisle viidata {{commons|Category:Chess|Male}}

suwa 17. august 2007, kell 09:34 (UTC)

Minu meelest ei ole kaitstud. Andres 17. august 2007, kell 10:46 (UTC)
wiki tarkvara ei lubanud salvestada kuna lehel oli viide,
mille seletus oli selline - Ülemaailmsed malelingid] Malelinkide kogum ja tasuta malemängu võimaluste lingid
wiki pidas seda spämmiks, kustutasin selle ja siis sain salvestada suwa 19. august 2007, kell 17:41 (UTC)
Kui meie seda spämmiks ei pea, siis on võimalik asja nii korraldada, et see läbi läheb. Andres 19. august 2007, kell 18:18 (UTC)

www.worldchesslinks.net Andres 19. august 2007, kell 18:19 (UTC)


Lause -- Nõukogude Liidu kokkuvarisemiseni oli ainult üks maailmameister väljaspool NSVLi - Robert Fischer -- vajab korrastamist /sest noh Capablanca ja Euwe ning mingil määral iseenesest Alehhin ju ka/. Lause mõte tuleb küll kasutamiskohast välja, aga ümbersõnastamist vajab ta ikkagi. -- Ahsoous 9. juuni 2011, kell 09:20 (EEST)[vasta]

Maletaja käitumine[muuda lähteteksti]

Minu arvates ei sobi see alajaotus entsüklopeediaartiklisse. Adeliine 4. november 2012, kell 11:18 (EET)

Arvan sama, eemaldasin selle praeguseks artiklist.Neptuunium (arutelu) 5. detsember 2016, kell 09:17 (EET)[vasta]

Keerukus arvuti jaoks[muuda lähteteksti]

Deep Blue võidust ja arvutiprogrammide tasemest hetkel ei olegi juttu? nimelik 3. veebruar 2017, kell 02:50

Üldistatult, kas hetkel on males inimene parem kui arvutiprogramm või vastupidi? nimelik 8. veebruar 2017, kell 19:40

..või on see tabuteema või kedagi see ei huvita? nimelik 22. veebruar 2017 kell 14:13

Oled teretulnud sellest kirjutama. Andres (arutelu) 22. veebruar 2017, kell 16:06 (EET
Aitäh! Selge pilt nimelik 24. veebruar 2017 kell 22:48

Lisaksin siinkohal, et programm Alphago võitis kõrgeima reitinguga hiina gomängijat Ke Jied samal aastal. Go-mäng osutus 20 aastat kauem arvutiprogrammide jaoks kättesaamatuks ilmselt tänu sellele, et mängus on võimalike arengute, käikude variante palju rohkem kui males ja selletõttu on arvutiprogrammidel raskem selle mängu oskust omandada. Kuna variante on liiga palju, tuleb käike optimeerida. Programm AlphaGo kasutas selleks stiimulõpet.

See lõik ei ole teemakohane, paigutasin selle lehele Arutelu:Go, sest ma ei osanud seda hästi integreerida. --Andres (arutelu) 20. juuli 2022, kell 15:55 (EEST)[vasta]

Seega on sellised keerukad mängud nagu male, samuti go osutunud oluliseks proovikiviks, et edasi arendada arvutiprogramme ja tehisintellekti. Viimaste üleinimlik tase on küll masendav, kuid samas ka õpetlik oma uudse mängustrateegia ja taktikaliste käikude poolest. Seega tuleks seda arvutiprogrammide võidukäiku vaadata kui malemängu loomulikku edasiarengut.

See tuleks püüda erapooletus stiilis ümber kirjutada. --Andres (arutelu) 20. juuli 2022, kell 15:57 (EEST)[vasta]