Arutelu:Magnetiit

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Magnetiit - magnetiliste omadustega raua mineraal valemiga Fe3O4; tuntud ka musta rauamaagina. --kanakukk 16. jaanuar 2009, kell 20:06 (UTC).


Kui näidata koostist, siis ei saa piirduda keemilise valemiga, vaid tuleb anda ka aine keemiline nimetus, antud juhul triraudtetraoksiid ehk raud(II,III)oksiid ehk rauatagi ehk tagi. Andres 16. jaanuar 2009, kell 22:15 (UTC)

Ma täpselt ei saa aru, mis siin toimetamist vajab ja mille kohta see kommentaar käib. Ma küll ei arva, et peaks andma keemilise nimetuse alati, kui keemiline valem on antud. Paljudel juhtudel on see üsna võimatu ülesanne. Näiteks amfiboolidel on päris keerukas koostis. Siim 24. jaanuar 2009, kell 16:45 (UTC)
Mõte on selles, et artiklil keemilisest ainest ei ole pealkirjaks keemiline valem, vaid keemiline nimetus. Me ei saa ju linkida keemilisele valemile. Andres 24. jaanuar 2009, kell 16:58 (UTC)
Artikli pealkirjaks ei ole ju keemiline valem. Siim 24. jaanuar 2009, kell 17:14 (UTC)
Ma mõtlen seda, et magnetiit koosneb mingist keemilisest ainest, mille kohta peaks olema artikkel, ja selle aine nimele peaks lingi tegema. Andres 24. jaanuar 2009, kell 17:49 (UTC)
Kui sa vaatad magnetiidi keemilist valemit, siis see on absurdne. Fe3O4 – sellist ainet ei saa ju olemas olla. Kahevalentse raua korral peaks olema üks hapniku aatom ehk FeO ning kolmevalentse raua korral kaks raua ja kolm hapniku aatomit Fe2O3 (3x2=2x3). Aga kui need kokku liita, siis: FeO + Fe2O3=Fe3O4 ehk magnetiit. Järelikult magnetiit on kahe- ja kolmevalentse raua oksiidi segu, mitte rauaoksiid ise. Siim 24. jaanuar 2009, kell 17:57 (UTC)
Selline aine on olemas. Seal on nii Fe2+- kui ka Fe3+-ioonid. Seda nimetatakse raud (II,III) oksiidiks (vaata en:Iron(II,III) oxide). See on just nimelt üks aine, mitte segu; aga ta pole molekulaarne aine, nii palju kui mina aru saan. Keemilises valemis kasutatakse sageli ka punkti (korrutusmärki). Andres 24. jaanuar 2009, kell 18:11 (UTC)
Segu on mitmetähenduslik. Ma pole silmas pidanud mingit mehaanilist segu. Magnetiit on mineraal ning ses mõttes muidugi on tegu ainega, aga sellist raua oksiidi nagu Fe3O4 ei ole ju olemas, ei saa olla. Ses mõttes on ta segu, et magnetiidis esinevad võrdselt kahevalentse ja kolmevalentse raua oksiidid. Ma ei oska end ehk terminoloogiliselt korrektselt väljendada, aga loodan, et suudan mõtte siiski edasi anda. Aga mis on ikkagi selle arutelu mõte? Kas sa tahad, et artikli pealkiri oleks Raud(II,III)oksiid? Siim 24. jaanuar 2009, kell 18:34 (UTC)
Ei, minu meelest peaksid kindlasti olema keemilise aine ja mineraali kohta olema eraldi artiklid. Mõte on selles, et kui rääkida mineraali keemilisest koostisest, siis tuleks viidata ka artiklile, kus vastavast ainest keemia seisukohast räägitakse. Aga selleks et viidata, peaks mainima ka selle aine nime, sest artikli pealkirjaks on nimi, mitte valem.
Keemikud märgivad selle aine valemit mõlemat moodi, FeO·Fe2O3 ja Fe3O4. Saan nüüd aru, mida Sa segu all mõtled, aga keemikud peavad seda kindlaks aineks, üheks raua oksiidideks. Ta esineb kristallina, milles kahesugused rauaioonid paiknevad teatud kindlal viisil. Andres 24. jaanuar 2009, kell 18:59 (UTC)