Arutelu:Mädaemakas

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Kas purulentne materjal on sama mis mäda? Andres 18. august 2006, kell 09:14 (UTC)

jep

Kas mädaemakas on haigus või seisund? Andres 18. august 2006, kell 09:15 (UTC)

Haigus Joel 18. august 2006, kell 11:26 (UTC)
Kas see on sama mis mädane endometriit? Andres 18. august 2006, kell 11:59 (UTC)

Kuna mädaemakas ei teki järsku (1-2 päeva jooksul) vaid protsess on pikemaajaline, eemaldasin antud lõigu Joel 18. august 2006, kell 11:28 (UTC)

Tuleks vist öelda midagi taolist, et see ilmneb järsku ja võib alates ilmnemisest kiiresti põhjustada surma. Andres 18. august 2006, kell 11:59 (UTC)

Püometra esineb ka näiteks hobusel ja veisel. Kas alguses esinev loetelu piirdub lemmikloomadega? Ja kuidas on metsloomadega? Andres 18. august 2006, kell 12:18 (UTC)

Esineb veisel, lambal, seal, koeral, kassil, küülikul, väikenärilisstel (hamster, merisiga, tsintsilja, tuhkur) harvem; hobuse ka kuid ta ei pruugi diagnoosimiseni elada:( metsloomade kohta ma ei tea,

Ka inimesel võib endometriit põhjustada pyometra, vaata [1]. Siin peetakse nähtavasti silmas nähtust, mis seisneb mäda kogunemises emakasse. Vaata ka [2], kus räägitakse püomeetrast kui sünnitusjärgse endometriidi haruldasest tagajärjest inimesel. Andres 18. august 2006, kell 15:23 (UTC)

Kas tuleks ikkagi eristada püomeetrat kui endometriidi vormi ja püomeetrat kui mäda kogunemist? Andres 18. august 2006, kell 15:19 (UTC)

Inimese kohta ei oska õelda Joel 18. august 2006, kell 15:30 (UTC)

Tegelikult ei ole ravi seisukohalt vahet milline vorm parasjagu probleemi tekitab. Pealegi lõpliku diagnoosi annab histoloogiline uurimine, kuid millest klient üldjuhul huvitatud ei ole. Seega teen ettepaneku, esialgu lõpetada peenem arutelu, sellel teemal ja asendada põletiku erinevad vormid terminiga mädaemakas või püomeetra. Kuid haiguse määratluses võiks erinevad vormid siiski ära tuua Joel 18. august 2006, kell 15:30 (UTC)

Ma ei saa ettepanekust hästi aru. Kas püomeetra kui niisuguse olemasolu ei sõltu sellest, milline põletiku vorm teda tekitab? Sel juhul ei ole püomeetra eraldi haigus? Andres 18. august 2006, kell 15:38 (UTC)
Kõigepealt peaksid tekkima muutused emaka limaskestas - tsüstiline hüperplaasia, millele järgneb bakteriaalne infektsioon ja kujuneb mädaemakas.
Tähendab, see infektsioon tekitab kindlasti emaka limaskesta põletiku? Aga kas see põletik toob kindlasti kaasa mäda kogunemise emakasse? Kui ei, siis millest see oleneb? Andres 18. august 2006, kell 16:03 (UTC)

Kas ma saan õigesti aru, et püomeetra puhul ei pruugi olla endometriiti, vaid piisab leukotsüütide tegevusest? Andres 18. august 2006, kell 15:45 (UTC)

Leukotsüüdid on osa organismi kaitsesüsteemist ja kui organism imuunsüsteem kohtab kusagi mõnda pahalast, käivitub koheselt vastureaktsioon, näiteks bakteriaalse infektsiooni korral suureneb tsirkuleerivate neutrofiilide arv (kui depoost saavad rakud otsa hakkatakse neid juurde tootma (nimetatakse seda vasak nihkeks: suurenenud on noorte neutrofiilide osa kogu neutrofiilidest). Endometriit on emaka limaskesta põletik ja see võib olla mädane, seroosne, fibrinoosne etc.
Minul kui võhikul ei ole head ettekujutust sellest, mida mäda endast kujutab. Arvasin, et mäda tekib põhiliselt leukotsüütide poolt hävitatud bakterite jäänustest, ning arutlesin nii: kui bakterid on emakaõõnes küll olemas, kuid puudub emaka limaskesta põletik, võivad leukotsüüdid ikkagi bakteritega võidelda. Aga kas tegelikult on nii, et mäda ei saa tekkida ilma põletikuta ning peab sisaldama lagunenud kude? Nüüd on küsimus selles, kas leukotsüütide tegevus bakteritega võitlemisel tekitab vältimatult mäda, ehk teisiti, kas bakteriaalne endometriit tekitab vältimatult mäda? Nagu ma aru saan, on selliseid endometriidi vorme, mis mäda ei tekita. Millest see oleneb? Ja kas on olemas selline endometriidi vorm, mis vältimatult kutsub esile mäda kogunemise emakasse? Andres 18. august 2006, kell 16:38 (UTC)
Uhh, palju küsimuseid, lihtsam oleks sul järgmisel suvel paberid ut arstiteaduskonda või epa loomaarstiteaduskonda viia. Põletiku kohta peaks saama vastuse üldpatoloogia õpikutest, ma jään siin esialgu vastamisega hätta:( Joel 18. august 2006, kell 16:57 (UTC)
Noh, kui ma hoolega uurin, küllap leian ka ise vastuse:-) Aga minu meelest nõuab artikli koostamine vastust nendele küsimustele, sest muidu ei saa aru mäda kogunemise ja haiguse mõistelisest vahekorrast. Vähemalt minul tekivad raskused. Aga võib-olla on Sinul kui asjatundjal kergem need asjad välja selgitada. Aga muidugi Sa ei pea seda tegema. Andres 18. august 2006, kell 17:08 (UTC)
Mäda on põletikulise protsessi tagajärg ja vorm kui seda käsitleda nõre järgi. Põletik ise on väga mahukas teema, vajab aega. Joel 19. august 2006, kell 08:04 (UTC)

Üks võimalik määratlus oleks näiteks: Püomeetra on äge või krooniline emaka mädane põletik koos suure koguse mäda kogunemisega emaka valendiku. Peamiselt tekib see mitte spetsiifilise bakteriaalse endometriidi tagajärjel, tingitud endomeetriumi pikaajalisest või liigsest progesterooni stimulatsioonist. Juhuti võib see tekkida ka paarituse tagajärjel.

Arvan, et see määratlus on natuke parem, kuna see sisaldab endas haiguse kulgu, haiguse tekitaja kirjeldust - mittespetsiifiline põletik, ja tekke põhjust. Joel 21. august 2006, kell 05:19 (UTC)

Kas emaka valendik on sama mis emakaõõs? Andres 21. august 2006, kell 07:35 (UTC)
Minuteada küll, võimalik, et mingu nüansi erinevus on aga ma ei tea seda. Ma ei muudaks sõna valendik õõne vastu, kui seda just lauseehitus ei nõua. Joel 21. august 2006, kell 07:40 (UTC)
Teises artiklis on Sul "emakavalendik". Kumb on õige termin? Kas linkida tuleks emakavalendik, emaka valendik või valendik? Andres 21. august 2006, kell 08:43 (UTC)
Panin need asjad kirja, aga praegu tuleb välja, et "emaka põletik ... tekib ... peamiselt ... bakteriaalse endometriidi tagajärjel". Kas poleks õigem öelda, et püomeetra kujutab endast tavaliselt ... bakteriaalset endometriiti? Või on tegemist kahe erineva haigusega?
Ja veel, kui püomeetra tekib paarituse tagajärjel, kas siis ei esine endometriiti? Andres 21. august 2006, kell 07:44 (UTC)
Mäda võib olla ka steriilne, seega ka mädaemakas võib olla steriilne. Ma arvan, et me peaksime andma võimalikult laia määratluse, kuna täpsed tekke põhjused loomadel ei ole teada. Määratluse mille ma varem välja pakkusin on pärit veterinaar patoloogia õpikust, ja see on loomade kohta. Koertel kasutatakse ka tsüstilise endomeetriumi hüperplaasia-püomeetra kompleksi mõistet, kuna hüperplastiline muutus on tihti tsüstiline ja sageli komplitseerub infektsiooniga. Kui väga detailidesse minna läheb asi väga keeruliseks ja me ei pruugi olla sõnastuses täpsed. Joel 21. august 2006, kell 08:25 (UTC)
Arvan, et ka keerulistest asjadest tuleb rääkida. Küll pärast jõuab vaadata, kuidas esitust kergemini jälgitavaks teha.
Esitasin need küsimused, sest praegune esitus on pisut segane. Andres 21. august 2006, kell 08:43 (UTC)
Võtan küsimused kokku.
1. Kas emaka põletiku all on mõeldud mis tahes põletikku emakas?
2. Kas bakteriaalne endometriit on püomeetra vorm või lisandub endometriidile püomeetra?
3. Kas paaritumise korral ei esine bakteriaalset endometriiti? Andres 21. august 2006, kell 13:48 (UTC)
1. jah, kuna ei ole täpsustatud milline see põletik on.
Selge. Andres 21. august 2006, kell 14:56 (UTC)
2. püomeetra on emakapõletiku üks vorme ja võib olla bakteriaalne või steriilne. Emakapõletiku põhjuseks võib olla ka muu tekitaja: viirus, seen. Põhimõtteliselt kui meil on loom, kelle emakas on täitunud mädaga, võime me öelda et tegu on mädaemakaga. Mädaemakas võib tekkida ka mõne teise haiguse tagajärjel, näiteks tiinuse katkemise tagajärjel loode hakkab lagunema või roiskuma ja tekib emakapõletik. Kuid see ei ole antud artikli teema. Siin käsitletakse emaka mädast põletiku. Näiteks Brutselloosist tingitud emaka põletik läbeb Brucella peatüki alla, kuigi ta võib põhjustada lehmal mädast emakapõletiku. Sellisel juhul on tegemist spetsiifilise põletikuga.
Mis tähendab "spetsiifiline" ja "ebaspetsiifiline põletik"? Kas spetsiifiline põletik on see, mis ei ole iseseisev haigus?
Artiklis on öeldud:

Mädaemakaks ... nimetatakse ... emaka põletikku koos suure koguse mäda kogunemisega emaka valendikku.

Peamiselt tekib see mittespetsiifilise bakteriaalse endometriidi tagajärjel...

Niisiis, kui püomeetra tekib mittespetsiifilise bakteriaalse endometriidi tagajärjel, kas siis püomeetra ongi see mittespetsiifiline bakteriaalne endometriit (sel juhul on see ju emaka põletik koos suure koguse mäda kogunemisega emaka valendikku)? Siis tuleks pisut teisiti sõnastada, sest miski ei saa tekkida iseenese tagajärjel? Või on ikkagi tegemist kahe eri asjaga, millest üks tekib teise tagajärjel? Andres 21. august 2006, kell 14:56 (UTC)
3. Põletik tekib üldiselt paarituse tagajärjel , kuid võib ka seal varem olla, kuid sellisel juhul me ei saa öelda, et põletik on tingitud paaritusest.
Artiklis on öeldud:

Peamiselt tekib see mittespetsiifilise bakteriaalse endometriidi tagajärjel ... Juhuti võib see tekkida ka paarituse tagajärjel.

Siit jääb mulje, et eristatud on kahte erinevat põhjust. Kas mõte on selles, et juhul kui mädaemakas tekib paarituse tagajärjel, siis tema põhjuseks ei ole mittespetsiifiline bakteriaalne endometriit? Andres 21. august 2006, kell 15:01 (UTC)
Põletik on mittespetsiifiline kui ei ole kindlale tekitajale iseloomuliku muutust vms ja spetsiifiline, kui on minglile kindlale tekitajale iseloomulikud muutused ja on teada tekitaja.

Arvan, et ärme ajame määratlust esialgu väga detailseks, kuna see ei ole antud artikli teema. Kui on olemas sobivad artiklid võime teha lingi selle juurde. Joel 21. august 2006, kell 14:16 (UTC)

Nõus. Tahaks ainult sõnastust pisut täpsustada. Andres 21. august 2006, kell 15:01 (UTC)

Püomeetra on äge või krooniline emaka mädane põletik koos suure koguse mäda kogunemisega emaka valendiku. Peamiselt tekib see mitte spetsiifilise bakteriaalse endometriidi tagajärjel, tingitud endomeetriumi pikaajalisest või liigsest progesterooni stimulatsioonist. Juhuti võib see tekkida ka paarituse tagajärjel.

Antud määratlus määratleb protsessi kestvuse ajas: äge või krooniline , ja ka raskusastme: äge või krooniline; võimalikud tekke põhjused - progesterooni kui võimaliku põhjuse, sammuti et see võib tekkida ka paarituse järgselt. Lisaks jätab see määratlus lahtiseks ka võimaluse et põhjus on midagi muud ja et see võib tekkida ka emakas, mida ei ole hormonaalselt mõjutatud. On öeldud, et peamiselt tekib see, kuid põhjuseid võib olla ka teisi. Võimalik, et seda saab ka teisiti sõnastada, kuid ma ei ole leidnud hetkel paremat. Joel 21. august 2006, kell 16:26 (UTC)

See kõik on hästi. On ainult kaks asja, mida tahaks täpsustada. Kui Sa vastad ülalpool esitatud küsimustele, siis ma täpsustan ise sõnastust. Andres 21. august 2006, kell 16:38 (UTC)
Ma küsin ainult selleks, et sõnastust parandada. Kui oleksin asjatundja, siis ma parandaksin sõnastust ilma Sinu abita. Andres 21. august 2006, kell 16:41 (UTC)


Proovin uuesti seletada asja nii, nagu mina sellest aru saan. On emaka põletik - metriit, ja kui põletik piirdub ainult emaka limaskestaga võime öelda, et tegu on endometriidiga. Endometriit on emaka limaskesta põletik ja põhimõtteliselt võib see olla mistahes põletik. Kui tekitajateks on bakterid, siis me võime öelda, et tegu on bakteriaalse endometriidiga (või olla ka viiruslik endometriit). Kuid see ei ole veel mädaemakas. Mädaemakaks muutub olukord siis, kui emaka õõnde on kogunenud mädane nõre. Põletiku tagajärjel tekib alati mingisugune kogus põletikulist nõret, kuid see ei pruugi alati olla mädane. Paartius põhjustab emaka põletiku sellisel juhul, kui paarituse käigus viiakse suguelunditesse patogeenseid organisme, kust need satuvad ka emakasse ja põhjustavad seal põletiku. Kui põletik oli emakas enne paaritus, ei ole seal paaritusega enam midagi pistmist - kui siis ainult niipalju, et loom ei pruugi tiinestda. Terve limaskest suudab, ennast üldjuhul kaitsta, kuid kui limaskesta mõjutada, kahjustada, võib see põhjustada kaitsevõime languse ja viia põletiku tekkele. Näiteks koerte juures on selleks organismi hormonaalne mõjutamine, mis loob emakas soodsa keskkonna põletiku tekkeks. Mädaemakas on emaka põletiku üks vorme, kus põletiku iseloomustataks nõre järgi - nõre on mädane ja seda on palju. Juhul, kui ma jätkuvalt küsimusele ei vastanus, siis anna teada;) Joel 22. august 2006, kell 05:31 (UTC)
Sõnastasin sellele jutule toetudes ümber nii:

Enamasti on tegu mittespetsiifilise bakteriaalse endometriidiga endomeetriumi pikaajalisest või liigse progesteroonistimulatsiooni tagajärjel. Haigustekitajad võivad suguelunditesse sattuda näiteks paaritumisel.

Kui tarvis, siis parandaa seda sõnastust. Andres 22. august 2006, kell 10:13 (UTC)

ld pyometra, kr pyon mäda + metra emakas

Jätsin ebatäpse etümoloogia esialgu välja. Andres 21. august 2006, kell 16:38 (UTC)