Arutelu:Louisiana

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Miks pealkiri ei ole lihtsalt "Louisiana"? Andres 15. jaanuar 2006, kell 13.22 (UTC)

Mallis oli selline pealkiri, sellepärast. Arvan ka, et peaks lihtsalt Louisiana olema. --Metsavend 15. jaanuar 2006, kell 13.59 (UTC)
Louisiana oli prantslaste koloniaalvalduste nimetus kogu Mississippi jõgikonnas, lõunast põhja läbi pea kogu praeguse USA ala (kuni 1803? aastani). Louisiana osariik on väga väike lõunaosa kunagisest Louisianast. - Urmas 15. jaanuar 2006, kell 13.45 (UTC)
Vt: [1] ja [2]
Arvan, et lõviosa linke on ikkagi praegusele osariigile. Äkki teeks koloniaalvalduste jaoks teise pealkirjaga artikli. Andres 15. jaanuar 2006, kell 13.52 (UTC)
"Louisiana" võiks jätta täpsustusleheküljeks. Ei oska ühte teisele (kolooniat osariigile) eelistada. Täpsustusleheküljel oleks üks positiivne külg. Nimelt saab üksjagu linke artiklites olema (kahjuks) vigased - kirjutajad-linkijad ei pruugi teda või endale aru anda, et on olemas kaks väga erinevat Louisianat. Ja kui linki järgiv lugeja võtab seda kui õigesti pandud linki... Täpsustav lause artikli ülaservas? Kui ma tean/arvan, et asi on õigesti lingitud, siis ei pööra ma sellele tähelepanu. - Urmas 15. jaanuar 2006, kell 14.08 (UTC)
Linkide enamus peaks praegu tulema USA osariikide mallist. - Urmas 15. jaanuar 2006, kell 14.25 (UTC)
Kui asjad on nii, nagu Sa ütled, siis pole päises oleval täpsustusel üldse kuskil mingit mõtet. Arvan, et tuleks hoopis seal, kus on juttu vanast Louisianast, teha õiged lingid. Ka täpsustuslehekülje olemasolu ei taga ju seda, et kirjutajal kahe Louisiana olemasolu pähe tuleb. Siin ei ole muud rohtu kui toimetamine. Mõtlen lihtsalt sellele, et pole mingit mõtet võtta endale vaeva alatas parandama "Louisianat" "Louisiana osariigiks", kui võib parandused jätta juhtude jaoks, kus ei ole juttu osariigist. Et näha, millised lingid lähevad pealkirja "Louisiana" alla, järgi lihtsalt seda linki ja vajuta nupule "Viidad siia". Andres 15. jaanuar 2006, kell 14.34 (UTC)
Täpsem pealkiri ("Louisiana osariik") pole kindlasti vale. Praegune olukord on analoogiline nt Moldovale ja Karjalale. Täpsustuslehekülg on nö "lisafilter". Ja abiks mitte kirjutajale, vaid pigem lugejale.
Veel üks probleem: mis pealkiri panna mitteosariik-Lousianale?
Praegu on "Louisianast" "Louisiana osariigiks" muuta alla 10 artikli. Vähemalt üks artikkel on lingitud Prantsuse kolooniale Louisianale. Tähendab, segadus on juba olemas ja seda ei ole parandatud. - Urmas 15. jaanuar 2006, kell 14.44 (UTC)
Parandada saab ju alles siis, kui on kindlaks määratud artiklite pealkirjad.
Pealkiri on kokkuleppe asi. Pakun "Louisiana (koloonia)".
Sa näed isegi, et ainult üks link on kolooniale. Andres 15. jaanuar 2006, kell 14.59 (UTC)
Asi pole niivõrd siiski linkide arvus. Pakun välja teha artikkel "Louisiana", mis oleks analoogiline artiklitele "Moldova" ja "Karjala", ning lisaks "Louisiana osariik" (Venemaa haldusüksused on nt kõik pikkade nimedega) ja koloonia artikkel (kas "Louisiana (koloonia)" või "Louisiana koloonia" (kumb õigem on)). Sellises olukorras ei oleks eriline probleem ka need lingid, kus kirjutaja-linkija pole 'Louisiana' eri tähendustele mõelnud. - Urmas 15. jaanuar 2006, kell 15.15 (UTC)
Esiteks, leian, et pole põhjendatud praegune lahendus, kus riigiartikkel ei kanna nime "Moldova". vaid "Moldova Vabariik". Üldreeglina on ju riigiartiklid nii lühikeste nimedega kui võimalik. Kui lähtuda Sinu põhjendusest, tuleks ümber teha ka näiteks Hiina, Mongoolia, Makedoonia. Venemma vabariikide puhul pole ma kindel, kas praegune lahendus on hea. Igatahes tundub Karjala puhul praegune lahendus aktsepteeritav. Ka USA osariikide puhul on meil ju reeglina lühikesed nimed.
Probleem, mida täpsustus päises tekitab, on ju üldine. Selle probleemi vältimiseks tuleks üldse loobuda täpsustustest päises. Minu arvates oleks loomulikum linkide parandamine. Pealegi ei ole probleem minu meelest suur, sest osariigile pühendatud artiklis tuleb niikuinii koloonia ja osariigi vahekorda selgitada. Võib ju ka teha sellise päise: Selles artiklis on juttu USA osariigist; kunagise Prantsuse koloonia kohta, mis hõlmas praeguse osariigi territooriumist tunduvalt laiema maa-ala, vaata artiklit Louisiana (koloonia)
Kui nüüd päris täpne olla, siis Louisiana ei olnud algusest peale eraldi koloonia. Arvan siiski, et see ei loe. Andres 15. jaanuar 2006, kell 15.32 (UTC)
Moldoval, Karjalal ja Louisianal on üks ühine tunnus. Moldova Vabariik, Karjala Vabariik ja Louisiana osariik hõlmavad vaid osa samanimeliste ajalooliste piirkondade alast. Venemaa puhul ei nimetanud ma 'vabariigid', vaid 'haldusüksused'. USA-s on meil olemas "Mississippi osariik", "Missouri osariik". Nagu ma aru saan, on need nimed pikalt välja kirjutatud selguse huvides. Miks ei tohi seda selgust püüda Louisiana puhul?
See on minu meelest piirjuhtum. Mississippi ja Missouri on väga tuntud jõed, pealegi on osariigid nende järgi nime saanud. Minu meelest võiks sellegipoolest olla "Mississippi" osariigi kohta ja "Mississippi jõgi" jõe kohta, seda enam, et neid naljalt omavahel segi ei aja, nagu võib juhtuda Louisiana osariigi ja kunagise territooriumi puhul. Aga kui seda asja arutati, siis minu ettepanek jäi vähemusse. Andres 15. jaanuar 2006, kell 18.04 (UTC)
Louisiana osas - kuidas nimetati nt Missouri ja Mississippi ülemjooksu vahelist ala, mille Prantsusmaa 19. sajandi hakul USA-le müüs?
Ei tea, see oli igatahes osa Prantsuse Louisianast. Võib-olla võiks olla ka artikkel "Prantsuse Louisiana". Selle kohta on pilt:

Andres 15. jaanuar 2006, kell 18.04 (UTC)

Kas Louisiana oli eraldi Prantsuse koloonia või mõne koloonia osa, pole niivõrd oluline, kui see, et seda nime kandis ulatuslik territoorium (mis peaks olema suurem kui ükskõik milline Euroopa riik praegu, va Venemaa) Mississippi jõgikonnas.
See on arusaadav. Pidasin silmas lihtsalt seda, et Louisiana oli Uus-Prantsusmaa osa, kusjuures tal polnud algusest peale koloonia staatust. Rääkisin sellest seoses pealkirja valikuga. "Koloonia" asemel võiks ehk olla ka "ajalooline piirkond". Võib-olla oleks see parem, sest tema territoorium kasvas aja jooksul. Andres 15. jaanuar 2006, kell 18.04 (UTC)
Mulle tundub, et praeguses seisus on vajalik mõnda aega asjakohast infot uurida. БСЭ kirjutab nii (artiklid nr 1 ja 2). - Urmas 15. jaanuar 2006, kell 15.58 (UTC)

Tekitasin praegu ajutise lahenduse seniks, kuni me pealkirjad kokku lepime. Andres 16. jaanuar 2006, kell 09.40 (UTC)


| elanikke = 4 524 000 (2005) Andres 14. jaanuar 2011, kell 00:27 (EET)[vasta]


Teen ettepaneku, et selle artikli pealkiri oleks Louisiana. Andres 14. jaanuar 2011, kell 00:27 (EET)[vasta]