Arutelu:Loomismüüdid

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Tõstsin välja kahtlase väärtusega kraami, mis tuleb asendada normaalse tekstiga.

Šamanistlike loomismüütide peamine element on muna, kui maailma sümbol.
Monoteismis on maailma loomine Jumala Sõnaga seotud.

Šamanism (niivõrd kui yhtset šamanismi yldse eksisteerib) ei ole kõigest munausk ja monoteism kõigis oma vormides ei ole kõigest sõnausk. --Oop 22:14, 8 Dec 2004 (UTC)

Praeguselgi kujul on artikkel naljakas.
On veel sõna "loomislugu". Andres 08:31, 9 Dec 2004 (UTC)

Võtsin välja teksti

Loomismüütidest on põhjaliku uurimustöö teinud Uku Masing. Siberirahvastel, indjaanihõimudel ja paljudel teistel rahvastel kohtame lugusid maailma munast ja selle tekkimisest. Masing arvab vanade loomismüütide põhjal, et kunagi oli kõigil inimestel ühine kultuur.

viimane lause on lihtsalt vale, sest Masing pole kunagi arvanud, et kõigil inimestel oli ühine kultuur... esimene lause on kahtlane, sest mina küll ei tea Masingult spetsiaalset uurimistööd loomismüütidest... loomulikult on ta neid mitmel pool käsitlenud (Eesti Usundis, näiteks jpm)... keskmise lause võiks paremaks teha... --Lulu 14:07, 21 Jan 2005 (UTC)

Tegin ta hoopis ümber. Loodetavasti on nüüd parem täiendada. 1 Mo 1: tähendab muidugi Esimese Moosese Raamatu esimest peatükki, keegi võiks korrektse viite sinna panna. --Lulu 15:06, 21 Jan 2005 (UTC)

Tõstsin siia yle arutelu artiklist "kosmogoonilised uskumused" (topeltjoonte vahel)... ehk saab siit midagi kasutada... --Lulu 13:53, 20 Feb 2005 (UTC)



Kas kosmogoonilised uskumused ja loomismüüdid on sünonüümid? - Urmas 10:30, 14 Sep 2004 (UTC)

Ei ole, sest loomismüüdid on osa kosmogoonilistest uskumustest, Loob jumal. --Leon 11:10, 14 Sep 2004 (UTC)

Selge. - Urmas 11:29, 14 Sep 2004 (UTC)


tegin REDIRECT ja tõstsin sisu siia:


Kosmoloogilised uskumused on õpetused maailma kui terviku tekkimisest või loomisest (vahel ka osade kaupa: maa, taevas, inimene), mis põhjendab olemasoleva maailmakorra. Kõikidel hõimurahvastel on hulgaliselt kosmogoonilisi uskumusi.

Maailma saamisele järgnevad taevakehade (Päikese, Kuu, planeetide, Linnutee, tähtede ja tähtkujude) tekkelood. Maailma algus võib olla erinev. Maailma sünd, maailma tekkimine, emanatsioon ja maailma loomine (loomismüüdid) on osa kosmogoonilistest uskumuste süsteemist.

Astraalmüüdid algavad kosmogooniaga. Maha jäänud rahvastel kosmogoonilised müüdid puuduvad.

Monoteisllik kosmogoonia: vt Genesis (1 Moosese raamat) Siin olev loomislugu pärineb paabelist, ainult polüteism on asendatud monoteismiga.

Polüteistlikud kosmogooniad:

Polüneesia kosmogoonia

Vanaegiptuse kosmogoonia

Vanakreeka kosmogoonia

Maailma kurjana käsitlevad kosmogooniad: Gnostilised kosmogooniad - Maniheistlik kosmogoonia


Põhjendus: artikli sisu vajaks põhjalikku ümbertegemist

--Lulu 09:36, 20 Feb 2005 (UTC)

Artikli pealkiri on "Kosmogoonilised uskumused", aga artikkel algab sõnadega "Kosmoloogilised uskumused". Andres 13:11, 20 Feb 2005 (UTC)


enda meelest tegin ymbersuunamise... --Lulu 13:31, 20 Feb 2005 (UTC)

Sa ei saanud ümbersuunamist teha, sest on juba olemas lehekülg Arutelu:Loomismüüdid. Ainuke asi, mis Sa saad teha, on paigutada see arutelu sinna ümber. Andres 13:40, 20 Feb 2005 (UTC)



Ma ei saa aru, kuidas müüt saab olla loits või vormel. Kas see tähendab, et müüti jutustatakse kiirkõnes kindlas sõnastuses?

Tumdub kahtlane loomismüütide ja tekkemüütide samastamine: kas müütides miski tekib ainult loomise tulemusena? Andres 21:21, 20 Feb 2005 (UTC)

Väga head küsimused...

(1) müüt võib olla ise väga lühikene... aga võib ka pikk olla, muidugi... müüdi vorm võib olla nii jutustus, värss kui ka laul... mõnel juhul isegi mõistatus või mõni muu folkloori lyhivorm... see, et tekkemüüdil võib olla ka loitsu funktsioon, on jah, päris tavaline... kiirkõne? miks?... kindel sõnastus, jah... enamasti ikka...

(2) loomismüüt ja tekkemüüt on jah, üks ja seesama... (folkloristika terminoloogias) ... seesama Sinisirje linnukese laul, kasvõi... selle laulu folkloristlik tüübinimetus on "Loomine", mõnes väljaandes ka "Loomislaul"... kuid laulus endas keegi midagi ei "loo", selles mõttes, et nagu mitte millestki teeb midagi... sündmused selles laulus (noh, see on ainult yks näide muidugi) kujunevad nii, et linnumuna(de)st või linnu poegadest saavad maailma osad (taevas, maa jne) ... aga teistes loomismüütides võib jälle teisiti olla... --Lulu 21:38, 20 Feb 2005 (UTC)

Jah, see vastus tundub ammendav. Arvan ainult, et ehk tuleks neid asju tekstis kuidagi selgitada. Eriti seda, et nimetus "loomismüüt" ei implitseeri loomist. Saan aru küll, et folkloristikas nimetatakse müüdiks teatud (suulist) teksti, aga see ei ole müüdi ainus tähendus, nii et ehk saaks sedagi kuidagi selgitada. Andres 21:48, 20 Feb 2005 (UTC)

Võiks teisaldada ainsuse alla?--Bioneer1 (arutelu) 29. august 2012, kell 10:40 (EEST)[vasta]


Artiklis toodud näited "virrvarr" ja "tohuvapohu" ning vastavad lingid on vigased. Tänapäeval on õiged "virvarr" ja "tohuvabohu". Kuriuss 10. oktoober 2015, kell 20:15 (EEST)