Arutelu:Liturgia

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Sõnal "liturgia" on vähemalt kaks tähendust:

  • kindla korra alusel peetav jumalateenistus
  • armulauaga jumalateenistus õigeusus

Andres 22:22, 4 Oct 2004 (UTC)

Olles konsulteerinud Usuteaduse instituudi lõpetanud ja üle kahekümne aasta kogudust teeninud kirikuõpetajaga, sain soovituseks see artikkel kiiresti kustutada. Luban ise midagi asemele kirjutada, aga see võib võtta veidi aega, sest liturgia mõiste pole midagi sellist, mida võiks esimese hooga "paberile visata" nagu seda mõningad meie seast pidevalt teevad.--Mari 18:40, 5 Oct 2004 (UTC)

Palun kirjuta siis esialgu kas või mõni lausegi asemele, küllap saab ajapikku täiendada. Kui võimalik, siis säilita midagi olemasolevast sisust. Ja kui võimalik, siis selgita, mis praegusel tekstil viga on. Andres 20:55, 5 Oct 2004 (UTC)

tegin definitsiooni yldisemaks, et sobiks enam-vähem kõigile religioonidele --Lulu 10:11, 4 Feb 2005 (UTC)

Kusjuures ega ma ei ole eriti seda sõna teiste usundite kohta peale kristluse kasutatavat kuulnud. Ei ole nagu lihtsalt kombeks, vähemalt mitte eesti keeles. Võiks kontrollida ja kui mu keeletaju paika peab, ära mainida. --Oop 23:25, 12 Feb 2005 (UTC)

Nii inglise kui ka saksa vikis on artiklid, mis räägivad liturgiast kõiki usundeid hõlmavas tähenduses. Kas eesti keeles tuleks lähtuda sellest kontseptsioonist või on meil sõnal 'liturgia' veel mingi muu lisatähendus?--Andrus Kallastu (arutelu) 27. juuli 2018, kell 10:21 (EEST)[vasta]

Jätsin artiklist välja alljärgneva osa. Võib-olla keegi targem saab aru, mis seal kirjas on ja oskab kasutada.

~Alguslaul, algussalmid – sarnased. Koguduse laul – mõtted suunatud Jumalateenistusele, algussalmid valitakse Psalmidest, mis lõppevad väikese kiitusega – Gloria Patri. Introitus – algussalmid, mis Agendas on märgitud koori osaks, loeb tegelikult õpetaja näoga altari poole. See palve osa on kombineeritud Piiblist.

~Protsessioon – vaimulike, leerilaste rongkäik, (ka matuse rongkäik).

Palvepäeval loetakse 10 käsku. ~Patutunnistus ~Absolutsioon.

Armulaud on seotud üldpihil käimisega.

Liturgia osad: #sissejuhatav laul #patutunnistus #pühakirja lugemine #jutlus #armulaud #lõpulaul Liturgia osad võivad muutuda ja ära jääda vastavalt vajadusele. Liturgia tähtsaks omaduseks on laulude ja teksti rütmiline vaheldumine.


Esimene lause eeldab praegusel kujul, et liturgia on nähtus, mis on omane kõigile usunditele. Kui nii, siis tuleb näiteks kristliku liturgia kohta eraldi artikkel teha. Kui siin hakata kõikide usundite liturgiatest rääkima, siis läheb asi käest ära. Andres 25. juuli 2008, kell 23:25 (UTC)

Liturgia on vaid kristliku jumalateenistuse (, valdavalt või isegi ainult armulauaga, ) kohta kasutatav mõiste. Peale selle on olemas ka литургика (литургика — теория и практика богослужения). Artikli kasu on ainult viidetes teistes keelte olevatele artiklitele.– Eelneva allkirjata kommentaari kirjutas 80.235.7.239 (arutelukaastöö) 26. aprill 2013.

Oled teretulnud appi toimetama, kui saad asjakohaseid allikteoseid nimetada. Liturgika on olemas. Adeliine 26. aprill 2013, kell 17:16 (EEST)