Arutelu:Levimuusika

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Minu meelest võeti terminid "levimuusika" ja "süvamuusika" kasutusele korraga terminite "kerge muusika" ja "tõsine muusika" asemele.

Väljapoole levi- ja süvamuusikat jääb rahvamuusika. Andres 21. november 2005, kell 23.04 (UTC)

Päris nii see ei olnud. Kerge muusika oli kyll mõiste, mida kasutati ametlikult raadios jm, peamiselt estraadimuusika tähistamiseks. Väljendid tõsine või raske muusika olid rohkem rahvapäraselt iroonilised, meedias neil kasutust ei olnud. --Lulu 22. november 2005, kell 08.25 (UTC)
Olen nõus, et "tõsine muusika" ei olnud päris termin, kuid oli siiski täiesti normaalne ja üldlevinud väljend. Minu meelest kasutati seda ka meedias. Süvamuusika tähenduses kasutati algselt väljendit "klassikaline muusika". Väljend "raske muusika" võis kuuluda mingi kitsa ringi kõnekeelde või slängi, üldlevinud see igatahes ei olnud. Aga sõna "süvamuusika" on sama vana nagu sõna "levimuusika", sest need pakuti välja korraga. Ei mäleta, kes seda tegi.
Minu meelest pole õige ka see, et "levimuusika" läks käibele 1960. aastate lõpus. Võib-olla pakuti see sõna siis välja, aga isegi väljapakkumise aeg oli tõenäoliselt hilisem. 1970. aastatel oli "kerge muusika" veel laialt käibel. Tegutses näiteks kerge muusika koor. ENE 1. väljaandes sõna "levimuusika" puudub. Artikkel kerge muusika kohta ilmus 3. köites 1971. Küsimuse lahendamiseks tuleks rohkem uurida.
Arvan ka, et "levi-" viitab ikkagi eeskätt laiemale levikule. Andres 22. november 2005, kell 09.49 (UTC)
Jah, jäin ka ise mõtlema, 1970. aastad on vist siiski õigem. Kes need sõnad välja pakkus? Esimese hooga arvaksin, et Valter Ojakäär, aga pole päris kindel. Samahästi võis see olla ka näiteks Leo Normet või Jüri Lina või Rein Rannap. Peaks Rannapi käest kysima, tema kindlasti teab. --Lulu 22. november 2005, kell 09.58 (UTC)
See ettepanek on ka kirjalikult fikseeritud, ilmselt ajalehes "Sirp ja Vasar". Kui juba Rannapi käest küsid, siis kontrolli ka muud asjad üle, aga arvesta, et temagi mälu võib alt vedada. Andres 22. november 2005, kell 10.00 (UTC)