Arutelu:Leelismetallid

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Oh õudust, "esimese rühma peaalarühm" viitab ilmselgelt lühikese tabelikuju kasutamisele, ehk siis sellele, et see info pärineb mingist nõuka-aegsest keemiaõpikust. Aga ma toimetamise teadet ära ei võtnud, kuna üht-teist-kolmandat võiks siin jätkuvalt teisiti olla.

Mis selle rühma keeleliselt korrektne nimetus on? "IA rühm" see ei saa minu meelest olla. Igatahes tuleks õigele nimekujule teha siselink ning kirjutada artikkel. Andres 1. september 2007, kell 16:27 (UTC)
Poolpika tabelikuju korral räägitakse A rühmadest ja B rühmadest, B-rühmade kokkuvõtlik nimetus on siirdemetallid. A rühmade korral kasutatakse just nimelt eelkõige numbreid, kuid osadel on ka spetsiaalsed nimetused (Halogeenid, kalkogeenid, väärisgaasid...). Põhimõtteliselt sobiks sinna alla ka leelismetallid ja leelismuldmetallid, kuid juba nimekuju leelisMETALLID välistab vesiniku kuulumise nende hulka, ja üldiselt jäetakse berüllium ja magneesium leelismuldmetallide loetelust oma keemiliste omaduste tõttu ka välja. Teine tänapäeval esinev käsitlus ei erista üleüldse A ja B rühmi, vaid annab kõigile rühmadele vaid numbri (siirdemetallide käsitlus sealjuures ei muutu mõistagi). Kindlalt ei julge ma muidugi ka väita, kuid minu arust sobib IA rühm küll... ka muudes artiklites on ju kasutusel sama süsteem.. (ntx VIIA rühm ehk halogeenid). Samas, selgust annaks juurde ka see, kui mõni ülikooliharidusega keemik praegu põõsast välja hüppaks ja siin kasulikku nõu anda oskaks.

195.50.215.56 1. september 2007, kell 17:44 (UTC)

Võib-olla sobib "IA-rühm", aga "IA rühm" ei saa õige olla. Palun vaata raamatutest täpselt järele. Andres 1. september 2007, kell 17:51 (UTC)
Tsiteerin raamatut "Keemilised elemendid, ühendid & reaktsioonid", Hergi Karik, Vello Past, 1996. "VIIIA rühma elementide (väärisgaaside) aatomite väliselektronkihil on...". Nimetavas käändes rühma numbrit ma ei leidnud, aga kusagil mujal igatahes sidekriipsu kasutatud pole. Kui kellelgi huvi on võib ka "Elementide Keemiast" üle kontrollida (kuna see on põhjalikum ja eeldatavasti ka usaldusväärsem), aga et see on sama autori koostatud, siis eeldan et seal on samasugust kirjapilti kasutatud. 195.50.215.56 2. september 2007, kell 16:00 (UTC)
Hästi, ju siis on. Siis lingime nii. Andres 2. september 2007, kell 18:30 (UTC)

ebastabiilseim esimesest 100+ elemendist

Arusaamatu. Andres 28. november 2009, kell 19:17 (UTC)