Arutelu:Laki

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Tegemist oli ühe suurema vulkaanipurskega terves maailmas ajaloolisel ajal.

Võimas ja suur küll, aga on ka ajaloolisel ajal olnud kordi võimsamaid purskeid. Siim 5. september 2006, kell 18:40 (UTC)

--Seda väidet levitavad paljud saidid, nt http://laki-volcano.tripod.com/id2.html http://www.vulkaner.no/v/volcan/laki.html http://da.wikipedia.org/wiki/Laki http://vulcan.wr.usgs.gov/Volcanoes/Iceland/description_iceland_volcanics.html Kui sa geoloogina ei nõustu, siis parem ära võtta tõesti.

Siin on väike segadus. Laki on ajaloolisel ajal toimunud pursete seas silmapaistev väljapurskunud laava koguse poolest, kuid mitte otseselt purske võimsuse poolest. Ajaloolise aja võimsaim purse on Tambora (1815) ja sellest jääb Laki kaugele maha. Tambora ja Laki on ka väga erinevad vulkaanid. Tambora on tüüpiline subduktsioonivööndi kihtvulkaan oma keskmise kuni happelise koostise ning viskoosse laavaga, mis kaugele ei voola, küll aga tekitab plahvatuslikke purskeid. Laki on aga ookeani keskaheliku aluselise basaltse vedela laavaga lõhevulkaan. Kui kuidagi märkida Laki purske võimsuse erilisust, siis omas kategoorias ehk maapealsete lõhevulkaanide seas. Aga ega tal palju konkurente polegi, sest 99% sellist tüüpi vulkaanidest asuvad ookeani põhjas, mistõttu ei tea me nende tegemistest suurt midagi. Seetõttu ma pidasin paremaks selle lause välja võtmist. Siim 5. september 2006, kell 20:32 (UTC)
Minu meelest peaks lihtsalt lause ümber sõnastama nii, et oleks arusaadav, et jutt on väljapursanud laava hulgast, mitte purske võimsusest. "Suur" on ju ebamäärane väljend, mis põhimõtteliselt võib tähendada mõlemat. Andres 5. september 2006, kell 23:35 (UTC)

Tallinnas on Laki tänav--Hendrix 15. november 2007, kell 13:36 (UTC)


Tundub, et autoriteetsed allikad Lakit eraldiseisvaks vulkaaniks ei pea. Ta arvatakse Grímsvötni vulkaani hulka. On üks osa selle lõhedesüsteemist. Ilmselt tuleks siin ka nii teha. Eraldi artikli võib teha 1783. aasta purske kohta, sest see tegi selle lõhe kuulsaks ning seetõttu nimetatakse teda ka sageli eraldi vulkaaniks. Siim 13. veebruar 2009, kell 17:50 (UTC)