Arutelu:Koolera

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Mis asi on diarröa? Minu teada on eestikeelne termin täiesti olemas. Siim 15:08, 15 mai 2005 (UTC)

Diarröa on kõhulahtisus. Meditsiinis kasutatakse mõlemat varianti. Mario 15:10, 15 mai 2005 (UTC)

Siis tuleb siin kasutada eestikeelset varianti. Selliste terminite trügimine eesti keelde on harimatuse (ei tea, et on olemas termin kõhulahtisus) või laiskuse (ei viitsi kasutada) küsimus. Tegelikult on ka kolmas variant, mis on kõige tõenäolisem, lihtsalt võõrsõnadega väljendudes tundub tekst teaduslikum. Üks eesti geoloog ütles kunagi, et kirjutad mingi artikli eesti keeles ja ei saagi aru, et see teadus oleks, aga nii kui vene keelde tõlgid, kohe muutub teaduslikuks. Katsume eestikeelses Vikipeedias eesti keelest ikkagi lugu pidada. Siim 15:16, 15 mai 2005 (UTC)

No teeme nii ;) Mario 15:19, 15 mai 2005 (UTC)

Siim, et maksa pahandada, arstid on harjunud võõrsõnu kasutama.
Mario, mõtle ka sellele, kus oleks tarvis siselinke ja mis oleks vastavate artiklite pealkirjad. Andres 15:23, 15 mai 2005 (UTC)
Hüpersekretsioon on ilmselt meditsiiniline termin. Kas see tähendab ainult kõhulahtisust ja oksendamist või veel midagi? Kui ainult neid, siis vast võiks asendadagi kõhulahtisuse ja oksendamisega.
Väga lahe on, et keegi arstidest viitsib viki meditsiinipoole eest hoolt kanda. Nagu ka arvutiasjadega on süsteemis sees olevatel omad terminid, mis teistele "halvad ja segased" võivad tunduda. Eks me siis katsume toimetada ja "lihtsustada". Raske on küll :) Jõudu Mario! --Boy 21:14, 15 mai 2005 (UTC)
Kas fekaal-oraalsel teel võib öelda näiteks: puhastamata vee või toiduainete tarbimisel (no ilmselt mustade kätega ka) vms.? --Boy 21:08, 15 mai 2005 (UTC)

Suured tänud ! Hüpersekretsiooni alla kuuluvad kõhulahtisus, oksendamine, liigne uriini eritamine. Fekaal-oraalsel teel tähendab maakeeli seda, et puututakse kokku mikroobe sisaldavate väljaheidetega ning seejärel hakatakse nt sööme, eelnevalt käsi pesemata. Kokkuvõttes on sul õige lähenemine :) Mul on jah see "vastik" komme erialaseid termineid kasutada, teinekord ei tule suupärasem nimetus meeldegi. Jõudu tööle! Mario 21:31, 15 mai 2005 (UTC)

Siiski jäi mulle seoses hüpersekretsiooniga täpsustamata, et see sõltub ka kontekstist, kus seda kasutatakse. Paljudel juhtudel ei pruugi kõhulahtisust esineda, kuid teatud kahjustuse mõjul eritatakse mingit ainet liiga palju. See kehtib paljude neeruhaiguste korral kui ka hormoonide puhul. Nt sekreteeritakse e eritatakse kasvuhormooni liiga palju, mistõttu kujuneb gigantism e hiidkasv. Mario 21:41, 15 mai 2005 (UTC)

Hüpersekretsioonist peaks kindlasti olema eraldi artikkel, kuid paistab, et siin ei ole see sõna päris täpne.
Ma panin artiklisse Düsenteeria lingi Fekaal-oraalne nakatumine. Tundub, et selle kohta peaks eraldi artikkel olema, võib-olla pisut teise pealkirjaga. Minu meelest seda terminit vältida ei saa, võib küll seletuse juurde panna.
Minu meelest ei ole terminite kasutamises midagi halba, jutt on ainult sellest, et kui on valida, siis kasutada omasõna. Terminid on vajalikud kasvõi linkimiseks. Andres 08:53, 16 mai 2005 (UTC)
Mul pole erialase terminoloogia vastu midagi, aga mõnikord on eestikeelsed vasted täiesti olemas, mida vastava eriala teadlased millegipärast ei taha kasutada. Minu seisukoht on, et üldjuhul tuleks siis kasutada eestikeelset varianti, ehkki igale üksikjuhtumile tuleb läheneda eraldi. Näiteks karpide sarnased loomad, mille ladinakeelne nimi on Brachiopoda on eesti keeles käsijalgsed, kuid geoloogid ütlevad pea alati brahhiopoodid. Ma ei oskagi öelda, mis seisukoha me siin Vikipeedias peaksime võtma. Mõned asjad, mida ma bioloogide suust olen kuulnud mulle küll ei meeldi, näiteks roomajate ja kahepaiksete asemel reptiilid ja amfiibid. See on minu meelest lubamatu lohakus. Kui rääkida geoloogiast, mida ma kõige paremini valdan, siis on seal kasutuses palju selliseid termineid, mille ma heameelega välja roogiks, st. asendaks eestikeelsega. Näiteks fluid, dünamometamorfism, impakt, vulkaniit jne. Siim 22:24, 15 mai 2005 (UTC)
Arvan, et valik võõr- ja omasõna vahel on stiiliküsimus. Meil tuleb lihtsalt alati sünonüümid ära tuua ja ümbersuunamised teha, kuigi me üldjuhul eelistame omasõnu (arvan, et siis vast mitte, kui võõrsõna on tuntum või omasõna on eksitav võib-olla mõtteteadus vs filosoofia ja arvuteadus vs matemaatika; ei tea, kuidas on lood täheteadusega?). Andres 08:53, 16 mai 2005 (UTC)
Minu kriitika toonist ei maksa lasta end häirida, see on enamasti karmim kui ma seda ise sooviks. Edu artiklite kirjutamisel, sinu abi Vikipeedia meditsiini ja biokeemia täiendamisel on väga vaja. Siim 22:24, 15 mai 2005 (UTC)


Inimesi on mitmesuguseid. Mina kuulun nende paksunahaliste hulka, kes alati konstruktiivset kriitikat pooldavad. Sinu puhul olen ma vaid seda täheldanud ja soovitan ka samas vaimus jätkata ;). Reptiilidest ja amfiibidest(selle sõnaga tuleb mul millegipärast silmade ette ulmefilmidest pärit tegelane)ma samuti midagi ei arva. Üritan edaspidi liigset terminoloogiat vältida (nt kasutada hepatotsüütide asemel terminit maksarakud). Teinekord oleks aga puhtakujuline igapäevakeele kasutamine nö rohmakas. Nt hüpersekretsioon on tunduvalt lühem kui kirjutada mineraalsoolade liigne eritamine (see muidugi nö maitseasi). Meditsiin ja biokeemia on mulle tõesti äärmiselt südamelähedased ja nendega ma ka jätkuvalt tegelen. Kui edaspidigi leiad, et artiklites võiks olla midagi teistmoodi, siis anna aga teada. Me kõik töötame ju ühise eesmärgi - oivalise entsüklopeedia loomise - nimel. Mario 22:45, 15 mai 2005 (UTC)

Sinu toodud geoloogia valdkonda kuuluvad näited tunduvad olevat mugandatud inglise keel(võin ka eksida ;) ), mis ka mulle äärmiselt vastumeelne on Mario 22:45, 15 mai 2005 (UTC)


pole küll infektsionist, kuid järgnevat väidet pean kahtlaseks - "Koolera ravis on esmatähtis elektrolüütide vähesuse likvideerimine spetsiaalsete toitesegudega" - meile räägiti ülikoolis, et peamine põhjus, millepärast koolerasse nakatunud surevad, on vedeliku kaotus. 30 - 40 liitrit soolestiku kaudu välja on kogus, mida oli vanasti keeruline kompenseerida. Võimalik, et ka tänapäeval. Inimesed surid lihtsalt veepuuduse kätte ära.--Hendrix 4. november 2008, kell 17:01 (UTC)