Arutelu:Konstruktivism

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Sõnnal on ka teisi tähendusi. Andres 19. veebruar 2007, kell 14:20 (UTC)

Artiklis on mõndagi kahtlast, kuigi mina, asjatundmatu, ei saa siin tugev väitleja olla, ja ise kirjutama ei hakka. Inglise ja saksa artiklite järgi seostub selle voolu teke pigem Venemaaga või vähemalt ühe Venemaa kunstnikuga. Soome artiklis öeldakse umbes nii: "ehituslik, korrastatud kunst, milles rõhutatakse geomeetrilisust" (siin aga öeldi "loobusid geomeetrilisest ülesehitusest"). Esialgne tekst:

Konstruktivism

See tekkis 20.saj. Prantsusmaal Konstruktivistid loobusid geomeetrilisest ülesehitusest, kasutasid selle asemel tehnilist sõnavara ja kuhjasid teose üle terminitega. Seostasid teost tehnikaajastuga, näitasid ühiskonnale maailmas toimunuid muudatusi Lähendas kunstiloomingut tööstuslikule tootmisele ja suurlinnadele Selle teemalisi luuletusi on kirjutanud G. Apollinaire, eestlastest J. Barbarus ja H. Visnapuu --ML 19. veebruar 2007, kell 18:25 (UTC)

Artiklis ei täpsustata, millisest kunstiliigist on jutt. Minu meelest räägitakse siin kirjandusest. Ka ENE 1. väljaanne paigutab konstruktivismi tekke vene kirjandusse ning mainib ühe tunnusjoonena geometriseerimist. Konstruktivism on tuntud ka arhitektuuris ja skulptuuris. Kui ma ei eksi, nimetatakse mõnikord konstruktivismiks ka konstruktiivset matemaatikat. Andres 19. veebruar 2007, kell 21:22 (UTC)