Arutelu:Kladistika

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Fülogeneetilist süstemaatikat tuleb eristada kladistikast, sest kladistilisi meetodeid saab kasutada ja kasutataksegi tihti ka niisuguste klassifitseerimisülesannete juures, kus fülogeneesi silmas ei peeta (nt taimekoosluste, või kivimite kladistilised klassifikatsioonid). Lisaks oli meetodi looja Willi Hennig fülogeneetilise süstemaatika vastane.Kk 20. jaanuar 2008, kell 21:12 (UTC)

Seega Sa arvad (tead), et tegu pole teps mitte sünonüümiga ? --Dj Capricorn 20. jaanuar 2008, kell 21:16 (UTC)

Kladistika on tõepoolest peamisi meetodeid, mida fülogeneetiline süstemaatika viimasel 30 aastal on kasutanud, ent see ei tähenda, et need oleksid üks ja seesama asi. Sest kladistikat võib jumala rahuga rakendada ka raamatute klassifitseerimiseks mis mu riiulil on - tulemuseks saame sisuka kladogrammi, mis aga ei kõnele mitte raamatute fülogeneesist. Lühiviide sellele on ka inglisekeelse Wiki-artikli lõpus.Kk 20. jaanuar 2008, kell 21:44 (UTC)

Jah olen nõus, et ka teistes teadusharudes on seda viimasel ajal edukalt kasutatud, kuid mõiste sünonüümi võtsin Erast Parmasto 1996. aasta raamatust (pigem küll loengukonspekt vist). Nagu su eelnevast selgitusest aru saan, on kladistika kitsam mõiste kui fülogeneetiline süstemaatika ? Samas, kas näiteks lingvistikas ei võida neid kladogramme lugeda samtui kladistika all või peab neid lugema fülogeneetilise süstemaatika alla ? --Dj Capricorn 20. jaanuar 2008, kell 21:58 (UTC)

Kladistika on teatav meetod, mis võimaldab ehitada rangelt ühejuurseid puukujulisi kladogramme ja interpreteerida saadud suhteid päritolusuhetena. Seega ühelt poolt on kladistika laiem kui fülogeneetiline süstemaatika, teiselt poolt on aga fülogeneetilises süstemaatikas - kui see püüab peegeldada ka võrkja ja polüfüleetilise evolutsiooni juhtumeid - võimalikud niisugused taksonoomiad, mis pole rangelt ühejuursed ja puukujulised (seega on mittekladistlikud).Kk 20. jaanuar 2008, kell 22:19 (UTC)

Palun paranda seda artiklit ning tee nupuke fülogeneetilise süstemaatika kohta. Andres 21. jaanuar 2008, kell 00:07 (UTC)

Elu puu (bioloogia) on halb link, sest sest Elu puu juurest pole sellise lingi juurde võimalik jõuda. Andres (arutelu) 16. detsember 2015, kell 23:19 (EET)[vasta]