Arutelu:Kellukas

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Eesti liigid võib eraldi välja tuua küll, aga teine nimekiri peaks minu meelest hõlmama ka Eesti liike. Nii oleks info relevantsemalt vormistatud. Andres 26. juuli 2009, kell 23:33 (UTC)

Sel oleks mõtet, kui teine nimekiri oleks enam-vähem täielik. Praegu haarab see umbes pooli olemasolevaid liike. --Kk 27. juuli 2009, kell 04:37 (UTC)
Selle saab teha täielikuks. Andres 27. juuli 2009, kell 07:11 (UTC)
Kui juba on tehtud valik, miks siis Eesti omad välja jätta? Sõna "valik" tuleks minu meelest välja jätta, sest eesmärk ei ole ju valida, vaid anda võimalikult täielik loetelu. Andres 27. juuli 2009, kell 07:13 (UTC)
Nõus, kui lähtuda sellest, et nimekiri taotleb olla täielik. --Kk 27. juuli 2009, kell 09:04 (UTC)
Ja Eesti liigid võiks järjestada eestikeelsete nimede järgi. Andres 27. juuli 2009, kell 07:14 (UTC)
Jääksin kokkuleppe juurde, et ladina nimi eespool kõigis liiginimekirjades. Ent järjestus võib seejuures muidugi olla tähestikuline eestikeelsete nimede järgi, kui kõigil eestikeelne on olemas. --Kk 27. juuli 2009, kell 09:04 (UTC)
Kui eestikeelne nimi on tagapool, siis pole mõtet eestikeelse nime järgi järjestada, sest see järjestus ei torka silma.
Kui juba on olemas nimekiri, kus kõik liigid järjestatud ladinakeelse nime järgi, miks siis Eesti liikidel ei võiks eestikeelne nimi eespool olla? Andres 27. juuli 2009, kell 09:14 (UTC)
Et mitte tekitada mõttetuid erandeid ja liigset ümbertõstmistööd. Sest väga paljudel (vist umbes pooltel) Eestis elavail elusolendiliikidel eestikeelset nime praegu ei ole. Kuna pealegi pole ladinakeelne nimi mitte võõrkeelse nime, vaid pigem indeksi funktsioonis, siis selle asumine eespool on igati põhjendatud. --Kk 27. juuli 2009, kell 09:22 (UTC)
Miks see erand on mõttetu? Kõigil siin ju on eestikeelsed nimed. Minu meelest võiks ladinakeelsed nimed kas või ära jätta, sest teises nimekirjas ja vastavates artiklites on nad niikuinii olemas (õigemini peaksid olema). Meil ei olegi minu teada veel ühtki artiklit sellisest perekonnast, mille kõigil Eesti liikidel eestikeelset nime pole, vähemalt mitte sellist liikide nimekirja. Ja mis indeksifunktsioonist me räägime, kui nimekiri on nii lühike ja indeksifunktsiooni täidab teine loend? Andres 27. juuli 2009, kell 09:41 (UTC)
Ma ei saa Su argumendist aru. Või on tegelik argument varjatud. --Kk 27. juuli 2009, kell 09:46 (UTC)
Selliseid nimekirju Eesti liikidest, kus paljudel pole eestikeelset nime, on ka siin - nt Põrniklased. --Kk 27. juuli 2009, kell 09:53 (UTC)
See polnudki niivõrd argument kui möödaminnes öeldud. Igatahes ei ole seal tegu ühe perekonna Eesti liikide täieliku loendiga. Võib-olla mõni säärane on, aga see on siis erandlik. Mis muidugi ei tähenda, et neid loendeid tulevikus ei tuleks. Minu mõte oli, et praeguse seisuga on säärased loendid erandlikud. Andres 27. juuli 2009, kell 10:03 (UTC)
Sinu argumendid olid:
1) Erand on mõttetu.
2) Erandi tegemine nõuab ümbertegemist.
3) Ladinakeelne nimi peab olema eespool, et tal oleks otsingufunktsioon.
Minu vastuargumendid on.
1) Igal pool ei pea olema ühtemoodi. Minu mäletamist mööda (võin muidugi eksida) puudutas kokkulepe täielikke (täielikkuse poole püüdlevaid) liikide nimekirju, mitte Eesti liikide nimekirju. Kui kõigil liikidel on eestikeelsed nimed, siis kaob see põhjendus, et muidu ei ole tabel ühtlaselt vormistatud. Ka indeksifunktsioon ei pea ju tingimata olema ladinakeelsel nimel, kui kõrval juba on ladinakeelsete nimede järgi järjestatud loend. Pealegi ei ole nii lühikese loendi puhul üldse eriti otsida vaja. Võidame selle, et saame paremini haaratava ja eestikeelsete nimede järgi otsitava loendi, seetõttu ei ole see mõttetu.
2) Jällegi, ümbertegemisega ei põle, sest igal pool ei pea olema ühtemoodi.
3) Juba vastasin esimese all. Andres 27. juuli 2009, kell 09:59 (UTC)

Mõistan. Ladinakeelne nimi on see, mis alati on olemas, eestikeelset pole isegi pooltel Eesti liikidest, muudest rääkimata. Nt veel - Siklased. Järeldan Su argumentidest: üldiselt ladinakeelne nimi ees, kuid juhtudel, kui nimekiri on lühike ja kõigil eestikeelsed nimed olemas, võib ka eestikeelsed nimed ette panna või nendega piirdudagi. --Kk 27. juuli 2009, kell 10:09 (UTC)

Jah, ja seda ainult juhul, kui tegu pole kogu perekonna liikide nimekirjaga, vaid ainult Eesti omade nimekirjaga.
Ja siin ei pea olema väga täpset reeglit ega tingimata alati ühtemoodi tegema. Andres 27. juuli 2009, kell 10:13 (UTC)

Panin kaks esimest nimekirja tagasi, teised peaks ka panema. Andres 27. juuli 2009, kell 10:18 (UTC)