Arutelu:Karate

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Vahepeal kaduma läinud tekst: Taivo 10:38, 27 juuni 2005 (UTC)

kara 空 = "tühi", te 手 = "käsi"

Karate on viimastel sajanditel Jaapanis välja kujunenud võitluskunst, mis otsetõlkes tähendab "tühja kätt". Siit tulenevalt ongi vihjatud relvitule võitlemisele, kus kasutatakse ära kogu inimese keha. Koos "dō"-ga moodustub karatedō - ehk siis "tühja käe tee" - see on eluviis, kuidas jõuda meistritasemeni, kus saab olla võitlemata. Nüüdisajal harjutatakse karates põhitehnikaid (kihon waza), vormharjutusi (kata), paarisharjutusi (kumite), heiteid (nage waza), lukke (kansetsu waza), enesekaitset (goshin) aga ka keskendumist, käitumist ja isiksuse kujundamist. Karate sobib igas eas inimestele ning pakub mitmeid eri võimalusi - võistlused, treeninglaagrid, seminarid jne.


Kas võitluskunstide stiilid peavad ikka kindlasti suure algustähega olema? Kunstid ise eesti keeles ei ole ju. --Oop 11:06, 27 juuni 2005 (UTC)

Need on ametlikud vastava liidu poolt tunnustatud stiilid, st tegemist on ametlike nimetustega mitte selliste asjadega nagu kokakunst, maalikunst jne, veel vähem ajaloolised etiketid nagu impressionism, fovism jne. --Kamma 29. oktoober 2007, kell 23:38 (UTC)
L'équipe estonienne de kumite masculin aux championnats du monde de karaté seniors 2006



Keegi asjatundlik võiks lisada midagi selle kohta, kelle vahendusel ja kuna täpselt karate Eestisse jõudis, millal toimusid esimesed võistlused jms. --Kamma 29. oktoober 2007, kell 23:38 (UTC)

Karate oma tänapäevasel kujul lähtub suuresti Jaapani zen-budismi õpetustest.

Mida see tähendab? Mis on tänapäevane kuju? Kas sportlik karate? --WikedKentaur 31. oktoober 2007, kell 19:16 (UTC)

Tänapäevane kuju on "peale Funakoshit", kes karate ülejapaanselt populariseeris. Mittetänapäevane kuju on see, mis kunagi enne teda Okinawal tehti ja mida pigem todeks nimetati. Tode ja zen-budismi seos pole aga sugugi nii ilmne. Ma, muide, ei oska allikatena viidata muud kui paari ettekannet, mida ma olen sel teemal kuulanud ja inglise/saksa/prantsuse vikipeediat, mida oma mälu kontrollimiseks kasutasin... Umbkaudu mis viiteid Sa soovitaks? Teadustekst? Mõni entsüklopeedia? Mõni populaarteaduslik karate ajalugu? Ajalis-kohaline viide mõnele ettekandele? --Kamma 31. oktoober 2007, kell 21:30 (UTC)

Viited kirjalikule allikatele oleks kõige paramad või ettekande salvestusele(?). Eri isikud võivad ajaloos oluliseks pidada eri asju. Suulise pärimuse kasutamise korral kipub legende sama asja kohta olla rohkem kui üks või kaks. Kuna Vikipeediat võivad kirjutada kõik, siis pole lugejal võimalik millegi järgi otsustada sisu kvaliteedi üle, kui puuduvad teksti allikad-viited, või kasvõi edasisi uurimisvihjeid saada. --WikedKentaur 5. november 2007, kell 19:55 (UTC)

Ma ei tea, miks just nende kohtade juurde viited on pandud. Arvan, et viidete puudumise pärast ei maksa eriti muretseda. Kui leiad, paned sise. Võib-olla leiab keegi teine. Vikipeediale pole mõtet viidata, ega ka ettekandele. Kui leiad ükskõik millise usaldatava allika, olgu siis teadusliku või populaarteadusliku või entsüklopeedilise), pane sisse. Andres 2. november 2007, kell 14:31 (UTC)
See häirib mind. Ma ei saa aru, mis viidet on vaja. Üldiselt entsüklopeediaid ei viidata. Isegi Britannicat mitte. Kas ma tõesti viitan eesti vikis eksplitsiitselt saksa või prantsuse vikile? Mida!? --Kamma 2. november 2007, kell 07:18 (UTC)

Tuleks ära tuua allikad, mida sealsetes artiklites on kasutatud kasvõi Kirjandusena ning Välislinkidena. Vaieldavamad kohad ehk ka viidetena. --WikedKentaur 5. november 2007, kell 19:55 (UTC)

Võimalik, et Sakugawa ei õpetanud ainult Hiinas õpitud võtteid, vaid ka Jaapanis enne seda omandatut. Aga karate/tode ajalugu enne Sakugawat on küllaltki müütiline ja tema õpetaja kohta pole palju teada. Mulle tundub seejuures saksa wiki materjal kõige usaldusväärsem, kus olen võtnud ka aastaarvud jms faktid. --Kamma 31. oktoober 2007, kell 21:44 (UTC)

Patrick McCarthy The Bible of Karate: Bubishi järgi: He studied the fighting traditions in Fuzhou, Beijing, and Satsuma (present-day Kagoshima Prefecture) and had a profound impact upon the growth and direction of the self-defence disciplines that were forsted in and around Shuri. As such, he is now commonly referred to as "Toudi" Sakugawa, toudi being the Okinawan reading of the original Chinese characters for karate (Tang or Chinese hand). --WikedKentaur 5. november 2007, kell 19:55 (UTC)