Arutelu:Kaart

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Siim ju ütleb, et "geograafiline kaart" ei ole õige termin. Kas sobiks Kaart (geograafia)? Andres 25. oktoober 2005, kell 01.51 (UTC)

No ma ei tea. Artikli algul on ju öeldud et "Kaart ehk geograafiline kaart". Pyyaksin hoiduda sulgudest artiklite pealkirjades, kui võimalik. --Lulu 25. oktoober 2005, kell 06.40 (UTC)
Kui me tõesti peame kaarti nimetama kuidagi teisiti, siis ainus aktsepteeritav variant, mis mulle pähe on tulnud on "Kaart (kartograafia)". "Kaart (geograafia)" või "Geograafiline kaart" ei sobi, sest kaart ei pea olema geograafiline, küll aga peab ta kindlasti olema kartograafiline. Vastasel korral ei saaks teda kaardiks nimetada. Minu arvates tuleb geograafiat ja kartoograafiat antud juhul eristada, sest esimene viitab rohkem kaardi sisule, teine aga vormile. Sulgudest antud juhul ei pääse, sest sellist terminit nagu "Kartograafiline kaart" ei ole olemas. Siim 25. oktoober 2005, kell 07.41 (UTC)
Jah, olgu ta siis Kaart (kartograafia), seda enam, et see mõiste ei hõlma ainult geograafilisi kaarte.
Sulud on selleks, et eristada pealkirju, mis muidu kokku langeksid. Ei ole mõtet neid kunstlikult asendada, sest muidu jääb vale mulje asja nimetusest. Sulgudel on vikipeedias veel see hea omadus, et kui linkimisel jätta püstkriipsule järgnev osa tühjaks, siis tekib selle taha automaatselt see tekst, mis eelneb sulgudele. Andres 25. oktoober 2005, kell 08.33 (UTC)

Kas selle mõiste alla kuuluvad ka taevakaardid? Andres 25. oktoober 2005, kell 08.35 (UTC)

Tähistaeva kaarte ma siia küll ei paneks. See muudaks kaardi defineerimise väga problemaatiliseks, sest mida tähendab sellisel juhul kaardi mõõtkavalisus? Siim 25. oktoober 2005, kell 08.41 (UTC)
Küsin sellepärast, et Sa tead paremini. Aga mis puutub mõõtkavalisusse, siis seda saab minu meelest defineerida ruumikraadide (või kuidas neid nimetatakse) kaudu. Küsimus on lihtsalt selles, kas taevakaartide koostamine kuulub kartograafia valdkonda. Andres 25. oktoober 2005, kell 08.50 (UTC)
Võimalik, et ka taevakaardid kuuluvad kartograafia valdkonda, aga ma ei tea, kas nad on kaardid. Traditsioonilise käsitluse kohaselt minu teada ei ole. Termini "kaart" tähendust võib muidugi ka laiendada. Võib ju öelda nii, et kaart sensu stricto on ainult Maa pinna vähendatud mõõtkavaline... kujutis, aga kaart sensu lato võib olla ka muu taevakeha või minu pärast kasvõi tähistaeva vähendatud mõõtkavaline... kujutis. Siim 25. oktoober 2005, kell 08.59 (UTC)
Igal juhul tuleks püüda selles asjas selgust saada, muidu korralikku artiklit ei saa. Üks võimalus on esitada kitsamad ja laiemad tähendused ning saata taevakaartidehuviline artikli Taevakaart juurde. Andres 25. oktoober 2005, kell 09.09 (UTC)