Arutelu:Kaardiprojektsioon

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Ma lisasin algusesse "Vajab toimetamist" sellepärast, et artikkel on silmatorkavalt halvasti vormistatud. Parem vormistamine nõuab nuputamist ja värsket pead, aga ma püüa seda teha. Märkust "Vajab toimetamist" ära võtta või tagasi panna on õigus minu meelest kõigil. Andres 07:01, 24 Nov 2004 (UTC)

Püüdsin nüüd ise toimetada, aga võisin teha vigu. Sisulisest küljest on mul mitu märkust. Esiteks, kas alguses loetletud järjekord on ka järjekord, milles täiendeid projektsiooni nimes kasutatakse?

Jah, nii see on. Mõne projektsiooni puhul võib juhtuda, et on teisiti, kuid korrektne on kasutada antud järjekorda. Siim 14:58, 24 Nov 2004 (UTC)
Mulle tundus ka, aga ma hakkasin kahtlema. Seda tuleks sõnaselgelt öelda. Andres 18:38, 24 Nov 2004 (UTC)

Teiseks, täiendite liikide nimetused (omadus, iseloomulik tunnus, klass jne) ei ütle üldjuhul (ilma selgituseta) midagi ja tähendavad mitmel juhul enam-vähem üht ja sama. Kas need on kartograafias kasutatavad terminid?

Artikkel on pooleli, seepärast ei ole neid lahti seletatud. Mul on mitu pooleliolevat artiklit, kuid ajaga paraku on nii nagu on. Üht ja sama asja nad kindlasti ei tähenda. Jah, neid kasutatakse kartograafias, kas sa arvad, et ma mõtlesin nad ise välja? Siim 14:58, 24 Nov 2004 (UTC)
Ei, ma ei arvanud, et Sa mõtlesid nad ise välja. Samuti ei andnud ma endale aru ei sellest, et artikkel on pooleli ega sellest, et Sina oled selle autor. Praegusel juhul tuleks minu arvates kas selgitada neid termineid enne seda alajaotust (või enne seda loetelu) või siis kõigepealt öelda, mille alusel üht või teist liiki täiendeid teistest eristatakse ja siis alles öelda, kuidas seda täiendite liiki kartograafias nimetatakse. Muidu need terminid ei hakka tööle põhjusel, mida ma enne mainisin. Andres 18:38, 24 Nov 2004 (UTC)

Kolmandaks, "projitseerimistsenter" ei saa minu meelest olla õige sõna, aga ma ei tea, mis õige on. Samuti ma ei tea, kas tuleb öelda "perspektiivne projektsioon" või "perspektiivprojektsioon".

Tuleks öelda projitseerimiskese, see on eestipärasem. Mis puutub sõnasse projitseerimine, siis seda kasutatakse kartograafias ja ma ei saa aru miks ta ei peaks kõlbama. perspektiivne vs perspektiiv on kokkuleppe küsimus, üldiselt öeldakse perspektiivne projektsioon. Siim 14:58, 24 Nov 2004 (UTC)
Ei, "projitseerimise" vastu ei ole mul midagi, aga "tsenter" on minu meelest ebakorrektne, kuigi uuemad normid vist seda sõna lubavad. Andres 18:38, 24 Nov 2004 (UTC)

Neljandaks, selles jutus ei tehta üldse vahet projektsioonide klasside ning täiesti konkreetselt määratletud projektsioonitüüpide vahel. Andres 07:24, 24 Nov 2004 (UTC)

Sellist asja nagu projektsioonitüüp pole üldse olemas. Äkki sa selgitad, mis asi see on? Siim 14:58, 24 Nov 2004 (UTC)
Ma ju ei tea, millist terminit geograafias selle kohta kasutatakse. Ma pean silmas, et erinevate täienditega määratletakse erinevaid projektsioonide klasse (jällegi, ma ei tea, kas geograafid niimoodi väljenduvad), aga ükskord määratlemine lõpeb. Kui määratlemine on lõppenud, siis on erinevaid täiendeid kasutades täielikult ära öeldud, millise projektsiooniga on tegemist. Seda ma pidasingi silmas täiesti konkreetselt määratletud projektsioonitüübi all. Andres 18:38, 24 Nov 2004 (UTC)

Nimetamine on õigem. Esiteks ei pruugi lugeja teada, mida nomenklatuur siin kontekstis tähendab, mina ka ei tea. Teiseks on nomenklatuur kartograafias kasutatav termin, kuid teises tähenduses. Siim 16:55, 24 Nov 2004 (UTC)

Võib-olla küll, et "nimetamine" on õigem. Ehk võiks olla "nimetamise reeglid"? Seda ma pidasingi silmas nomenklatuuri all. Andres 18:38, 24 Nov 2004 (UTC)

Võib-olla ma sain asjast valesti aru. Ma arvasin, et tsentraalne projektsioon, õigepikkuseline projektsioon, sobe projektsioon on ühtlasi mõisted teatud sorti projektsioonide kohta ning konkreetse projektsiooni nimetus moodustatakse nende mõistete abil. Aga võib-olla on hoopis nii, et iga projektsioon on kuuel viisil iseloomustatav ning pärisnimede järele tuleb lihtsalt põhimõtte pärast lisada veel täiendeid. Niisuguse mitmetitõlgendatavuse tõttu tahaksingi, et tekstis oleks rohkem selgitusi, kuid oma asjatundmatuse tõttu ei saa ma neid ise lisada. Andres 18:52, 24 Nov 2004 (UTC)

Igasuguseid projektsioone võib pikalt iseloomustada, kuid projektsioon on üheselt määratud ka siis kui ta nimi on "Robinsoni projektsioon". Keda huvitab võib ju ise edasi uurida. Oleks ju väga ebapraktiline kui projektsiooni nimi oleks "Robinsoni sobe pseudosilindriline (püst)projektsioon" vms. Siim 21:25, 24 Nov 2004 (UTC)