Arutelu:Jalgpall

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia
Täiesti vigaselt ja valesti kirjutatud teema ju!

Finaalmängude tabeli juures tuleks selgitada, mis süsteemi järgi on tulemused märgitud. Andres 14:29, 21 Mar 2004 (UTC)

Proovisin veidi selgituseks kirjutada. 1982 juures on 3:1 (0:10) ebaloogiline, pole andmeid, et parandada. 1934. aasta seisu esitusviis ei lähe 1966. ega 1978. aasta omaga kokku, tegemist on vist esitamise järjekorra veaga. 1998 ei olnud enam SLV ja SDV erinevad riigid, parandasin Saksamaaks. Tekkis kahtlus, kas Saksamaa oli 1998. aasta Jalgpalli MM finaalis. Jaan513 15:23, 28 Mar 2004 (UTC)

Materjali järjestus ja sõnastus peavad olema sellised, et lugeja ei peaks arusaamiseks allapoole vaatama. Näiteks pole väravat kirjeldades mõtet mainida otsajoont, kui alles allpool selgub, mis see otsajoon on. Andres 06:57, 10 Jun 2004 (UTC)


Kindlasti peaks alguses vähemalt nimetama ka teisi mänge, mida samuti nimetatakse jalgpalliks. Football is the name given to a number of different team sports. The most popular of these are Association football (also known as soccer), Rugby football (Rugby union and Rugby league), American football, Australian rules football, Gaelic football, and Canadian football. --Lulu 11. september 2005, kell 10.43 (UTC)


Jalgpall on pallimäng, mida mängib kaks võistkonda ristküliku kujulisel väljakul mille otstes on väravad. Mängu eesmärgiks on jala või peaga mängides lüüa palli vastase väravasse ja võidab võistkond kes lööb palli vastase väravasse rohkem kordi. Võistkonnas mängib korraga 11 mängijat, kaasa arvatud väravavaht, kes ainsana tohib palli kätega puutuda väravavaht Mängus on 2 poolaega, kumbki pikkusega 45 minutit. Rohkem väravaid teinud võistkond on võitja. Kui juhtub, et väravaid ei lööda ja mängu võitja peab kindlasti selguma, võidakse määrata lisaaeg. Kui ka siis ei ole tulemust, määratakse 11-meetri penaltid. Selle mängu mängimiseks on ka spetsiaalsed jalanõud ja kaitsmed et mängijal midagi ei juhtuks. Tahtlikult ei või kaasmängijale viga teha sest siis võib kohtunik sulle määrata kollase kaardi ja kui neid on kaks tulnud siis sind eemaldatakse platsilt.Ja juhul kui sa saad punase kaardi pead platsil koheselet lahkuma ja sinu võistkond jääb vähemuses platsile.

Tõstsin välja, et taastada eelnev versioon. Vajadusel lisada see artiklisse. --Tiuks 27. mai 2008, kell 13:01 (UTC)


Jalanõude nimi on butsa.

Välja. Andres 20. juuni 2008, kell 16:20 (UTC)

Karistusala otsarve on järgmine:

  • tähistada väljaku seda osa, kus lüüakse penalti, mis määratakse ükskõik millise kümnest kaitsemängija või väravavahi poolt toime pandud penaltiga karistatava rikkumise eest;
  • tähistab väljaku seda osa, kus kaitsva võistkonna väravavahil on lubatud palli käega puutuda;
  • tähistab ala, millesse sattudes tuleb pall mängu lüüa väravaesise lahtilöögiga või vabalöögiga, mille õigus antakse kaitsvale poolele oma karistusalas;
  • tähistab penalti määramisel ala, millest väljaspoole peavad jääma kõik mängijad, välja arvatud väravavaht ja penalti lööja, või millest väljaspoole peavad jääma kõik vastaspoole mängijad, kui kaitsev pool sooritab väravaesist lahtilööki või vabalööki.

Keskjoonega tuleb arvestada:

  • lahtilöögi tegemisel - kui mängijad peavad paiknema oma väljakupoolel kuni lahtilöögini;
  • suluseisu korral - mängija ei ole suluseisus, kui ta asub hetkel, mil tema võistkonna liige lööb palli, oma väljakupoolel.
Praeguseks välja võetud.--Mel 17. november 2008, kell 18:16 (UTC)


Mängijad peavad hoolitsema selle eest, et põlvikud kataksid säärekaitseid täielikult kogu mängu aja.
Säärekaitsed võivad olla kummist, plastmassist, polüuretaanist või mõnest muust taolisest ainest.
Mängija ei tohi kanda midagi sellist, mis võib vigastada teisi mängijaid või teda ennast. Prille võib kanda omal vastutusel ja vastavalt väljakukohtuniku äranägemisele.
: nende riietuse värvid peavad olema eristatavad teiste mängijate ja väljakukohtuniku omast. Nähtavad alusriided, näiteks elastikpüksid, on lubatud. Nende värv peab kokku langema võistkonna vormipükste domineeriva värviga ning need ei tohi ulatuda põlvest allapoole. Mängijad peavad särgil kandma numbrit.
Kui ilmneb, et mängija isikliku varustuse hulka kuuluv ese ei ole nimetatud ettekirjutustega kooskõlas, peab ta väljakukohtuniku nõudel väljakult lahkuma, et viga parandada. Mängija ei tohi minna väljakule tagasi enne, kui väljakukohtunik on isiklikult veendunud mängija varustuse vastavuses reeglitele. Mängija võib väljakule tagasi tulla ajal, kui pall on mängust väljas

Jalanõudel on mängija varustuses oluline osa. On korraldatud mitmeid eksperimente ja katsetusi, et toota jalanõusid, mis mängijate nõudmistele vastaksid ja oleks samas ka määrustele vastavad. Mängija vastutab selle eest, et tema jalanõud oleks kaasmängijatele ohutud.

Välja võetud, saab taaskasutada.--Mel 18. november 2008, kell 19:09 (UTC)

Suluseisu reegel on vale. Söödu hetkel peab olema ründavast mängijast rünnatava värava pool 2 vastasmängijat, kellest 1 võib olla väravavaht (tavaliselt ongi, kuid see pole oluline, et väravavaht oleks üks neist kahest kaitsva võistkonna mängijast). Seda muidugi eeldusel, et söödu andmise hetkel on ründav mängija vastasvõistkonna väljakupoolel, vastasel juhul suluseisu reeglit ei kohaldata.

Palun julgelt parandada-täiendada, kogu artiklikt tasub kriitilise meelega lugeda.--Mel 21. mai 2009, kell 13:46 (UTC)

Kuhu see esimese lause väljak peab linkima? --Epp 24. jaanuar 2011, kell 07:43 (EET)[vasta]


Olenevalt võistluse formaadist võib kohtumine lõppeda ka viigiga.

Ma saan aru küll, mida see tähendab, aga seda peaks selgemalt sõnastada. Andres 25. jaanuar 2011, kell 09:01 (EET)[vasta]

Selles artiklis pole juttu mängijate positsioonidest (välja arvatud väravavaht). Andres 25. jaanuar 2011, kell 09:03 (EET)[vasta]


On olemas ka saalijalgpall ja rannajalgpall. Andres 25. jaanuar 2011, kell 09:23 (EET)[vasta]


Tundub, et eesti keeles ei öelda "assotsiatsioonijalgpall". Kas "Euroopa jalgpall" öeldakse (jalgpalli tähenduses üldiselt)? 193.40.10.180 11. oktoober 2011, kell 20:08 (EEST)[vasta]

Võtaks neid ka maha. Võiks panna ingliskeelseid variante Association football ja Soccer. --KungFuDuck 11. oktoober 2011, kell 20:21 (EEST)[vasta]
Aga miks need peaks just avalauset koormama? Wkentaur (arutelu) 5. juuli 2023, kell 09:06 (EEST)[vasta]


Katkine link 2[muuda lähteteksti]

Korduval kontrollimisel on leitud, et järgnev välislink ei tööta. Kontrolli selle toimimist ja vajadusel paranda vigane link.

--MastiBot (arutelu) 6. juuli 2013, kell 07:07 (EEST)[vasta]


Katkine link 7[muuda lähteteksti]

Korduval kontrollimisel on leitud, et järgnev välislink ei tööta. Kontrolli selle toimimist ja vajadusel paranda vigane link.

--MastiBot (arutelu) 6. juuli 2013, kell 07:08 (EEST)[vasta]


Esimeses lauses on ingliskeelsete nimetuste kirjeldus eksitav. Näiteks Inglismaal on kõige levinum nimetus football. Inglise vikis on terve artikkel nimetuste kohta eri maades. Andres (arutelu) 12. mai 2014, kell 08:09 (EEST)[vasta]