Arutelu:Jaapani ajalugu

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

See materjal langeb kokku sellega siin. Andres 10:43, 21 Sep 2004 (UTC) Tollel leheküljel ongi siinse artikli algvariandi autori tekst. Andres 06:36, 27 Sep 2004 (UTC)


Võtsin selle periodiseeringu saksa vikist. Kui tahad, võid seda muuta. Andres 20:51, 26 Sep 2004 (UTC)


Kuigi see jaotus on kahtlemata sama valid kui iga teine, on probleem selles, et see grupeerib ajalugu veidi erinevalt kui järgnev tekst. Tekstiga koherentne jaotus oleks (mälu järgi) Yomon - Yayoi - Yamato - Nara - Heian - Kamakura - Ashikaga - Sengoku - Tokugawa/Edo - Meiji - Taisho - Showa. Nagu ma juba mainisin, kirjutasin ma teksti www.kendo.ee jaoks illustreerimaks peamiselt samurai-kultuuri, ja seetõttu tuli ta peamiselt pigem ühiskonna- ja poliitilise süsteemi-keskne. Niiet küsimus on vist siis selles, et kumba me pigem kohendada tahame - kas teksti või liigitust.

--Nuwanda 21:18, 26 Sep 2004 (UTC)

Teksti tuleb kindlasti muuta kas või sellepärast, et ka Heiani perioodile eelnev ajalugu tuleb esitada kronoloogilises järjekorras. Arvatavasti tuleks ka detailsuse astet mingil määral suurendada. Artikkel peaks nähtavasti siiski jääma nii lühikeseks, et teda oleks võimalik mõistliku ajaga läbi lugeda. Detailsem esitus tuleks panna siis konkreetsetele perioodidele pühendatud artiklitesse.
Periodiseeringut on alati lihtne muuta. Ka teksti ei ole kuigi keeruline muuta. Ma ei jõudnud veel teksti juurde. Loomulikult peavad tekst ja periodiseering teineteisele vastama. Erinevatest periodiseeringutest tuleb rääkida eraldi artiklis Jaapani ajaloo periodiseerimine. Andres 06:35, 27 Sep 2004 (UTC)

Paigutasin andmed paleoliitikumi kohta siia, sest need ei kuulu ühegi perioodi alla. Andres 08:10, 27 Sep 2004 (UTC)


Olulisematest juppidest on puudu Jomonijärgse augu täide ja Jaapan pärast I ilmasõda. Tegevus II mlmasõjas on muidugi mitme eraldi artikli materjal. Kahjuks ei tunne ma teemat ka ise piisavalt hästi, et auke täita.

"Sõda nõrgendas aga oluliselt Euroopat ja Meiji perioodi lõpuks 1912. aastal oli Jaapan tõusnud napi paarikümne aastaga industriaalseks ja sõjaliseks superriigiks." - Siin on nyyd mingi mõttelokse. Lause algab I ilmasõja mõjuga Euroopale ja lõpeb Jaapani staatusega enne sama sõda - ehk siis muidu kenas ajaloolises ylevaates liigutakse järsku ajas tagurpidi. --Oop 13:37, 13 Nov 2004 (UTC)

Ja muidugi teised jaapani asukad peale jaapanlaste (ainud jts). Ajaloos tuleks neid kindlasti mainida - ja isegi inglisvikis on piisavalt materjali lyhiylevaadeteks.

Asendasin perioodide nimedes sõna "periood" sõnaga "ajajärk" tuginedes Rein Raua terminoloogiale. --Eerik Sven Puudist (arutelu) 3. juuli 2017, kell 14:47 (EEST)[vasta]

Jah, see on hea parandus. Andres (arutelu) 3. juuli 2017, kell 15:21 (EEST)[vasta]
Ups. Seljuhul vabandust mu teisalduste pärast, tegin seda nimelt enne siinset arutelu lugemata. Samas Google'i tulemustearvu, EE ja Alari Alliku "Sada luuletust, sada luuletajat" põhjal tundus õige "ajastu". Nt: [1] & [2]
Kas tõstan ajajärgu alla tagasi? - Neptuunium ❯❯❯ arutelu 3. juuli 2017, kell 17:57 (EEST)[vasta]
Ma ei tea, tuleb rohkem uurida. Nii "periood" (Jōmoni kohta), "ajastu" kui ka "ajajärk" (Nara kohta) on siin kasutusel. Asendasin alates 1868. aastast "ajajärgud" "ajastutega". Aga ma arvan küll, et meie kõige autoriteetsemat japanoloogi tasub järgida. Andres (arutelu) 3. juuli 2017, kell 18:38 (EEST)[vasta]

Võrdlesin inglisekeelsete Vikipeedia artiklitega ning tuleb välja, et ajastute/ajajärkude aastaarvud ei klapi. --Eerik Sven Puudist (arutelu) 4. juuli 2017, kell 14:30 (EEST)[vasta]