Arutelu:Informaatika

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Kumb termin võiks esineda Vikipeedias märksõnana, kas "informatsioon" või "info"? Ma ise arvan, et see võiks olla "informatsioon", ja "info" saaks esitada selle sünonüümina. Kui see küsimus oleks lahendatud, saaks "Informaatika" alt "Informatsioonile" või "Infole" viidata. Peale selle peaksid nähtavasti olema eraldi märksõnad info hankimise, töötlemise ja esitamise kohta. Millised need oleksid? Andres

Sõna Info (mille pikem vorm on Informatsioon) maakeelne vaste on teave. ökul

Minu meelest on "informatsioon" ja "teave" erinevad mõisted. "Info" võib tähendada mõlemat. Teave on umbes informatsioon, mida inimene saab kasutada, eriti kui ta selle teiste inimeste käest saab. Andres 02:30, 13 Mar 2004 (UTC)
TEA võõrsõnastik annab järmise tähenduse: [[1]] "info - informatsioon, teave; filos peegeldus- ja regulatsiooniprotsesside ajas ja ruumis edasikanduv struktuursus v mitmekesisus; infoteoorias: kahe juhusliku muutuja statistilise sõltuvuse mõõt, ühik bitt". sama meelt on ka minu käes olev paberkujul "eesti keele sõnaraamat". ökul
Minu meelest ei ole siin mingit vastolu. Teave on informatsioon ehk info kitsamas mõttes: inimesele kasutataval kujul esitatud andmed, sõnastatud teadmised. "Informatsioon" on termin, kuid seda sõna kasutatakse ka üldkeeles, põhiliselt 'teabe' sünonüümina. See ongi sõna "info" ülalesitatud esimene tähendus. Informatsioon laias mõttes (nagu see on ülalpool esitatud filosoofiaterminina) hõlmab ka teabe. Sõna "info" kasutatakse sõna "informatsioon" lühendvormina (nagu "aku" või "trafo") põhimõtteliselt sõna kõigis tähendustes, kuid eriti teabe mõttes ning tehnikaterminina. Filosoofiaterminina on "info" minu meelest küsitav, ka loodusteaduses tundub see mulle mõnes kontekstis veidrana. Aga mina esitan siin ainult nii-öelda ekspertarvamuse.

Vaatasin ka sõnaraamatuid. Oxfordi filosoofialeksikonis on sõna "informatsioon" ja "informatsiooniteooria", "infot" ja "infoteooriat" (ega "teavet") ei ole. Teaduse ja tehnika seletavas sõnaraamatus on "informatsioon/info", "informatsiooniteooria/infoteooria", "infotöötlus", "infoedastuskiirus", "infootsing", "infotehnoloogia/IT". "Teavet" ei ole. Minu ettepanek on panna artikli pealkirjaks "Informatsioon" ning esitada "info" sünonüümina. Põhimõtteliselt võib ka vastupidi, ja niikuinii saab otsust huljem muuta. Sünonüüm tuleb esitada ka ümbersuunatava märkusena. Andres 12:25, 13 Mar 2004 (UTC)

Tegelikult ei olegi probleemi, sest iga kirjutaja võib igal juhul kasutada ükskõik kumba sõna. Andres 19:01, 13 Mar 2004 (UTC)

Minu meelest ei ole "Arvutivõrk" ja "Infosüsteem" mingid valdkonnanimetused. Andres 16:31, 2 Jun 2005 (UTC)


Arvutiteaduse all võidakse mõista ka teoreetilist informaatikat. Andres 8. märts 2010, kell 16:05 (UTC)


Minu meelest ei läinud paremaks. Eestikeelsed definitsioonid on nüanssides erinevad ja neid on hea teada. Samuti on oluline see, et kuigi informaatika kui niisugune ei ole otseselt arvutitega seotud, mõistetakse seda tänapäeval enamasti nii. Andres (arutelu) 6. veebruar 2015, kell 17:33 (EET)[vasta]

Varasem redaktsioon:

Informaatika ehk arvutiteadus (ka arvutiasjandus; inglise computer science, saksa Informatik, prantsuse informatique) on info struktuuri, hankimist, töötlemist ja esitamist käsitlev teaduse ning tehnika haru[1]. Informaatikat seostatakse tänapäeval eeskätt arvutitega.

Definitsioon[muuda lähteteksti]

Eestikeelsetes teatmeteostes on informaatikat defineeritud nii:

  • "arvutil põhineva infotöötlusega tegelev teaduse ja tehnika haru"[2][3]
  • "arvutipõhise infotöötlusega tegelev teaduse ja tehnika haru, mis tegeleb riistvara kui tarkvaraga"[4]

Andres (arutelu) 6. veebruar 2015, kell 17:34 (EET)[vasta]