Arutelu:Impotentsus

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Ma ei usu, et impotentsust saab suguhaiguseks nimetada.--Morel (arutelu) 25. juuni 2013, kell 23:53 (EEST)[vasta]

Impotentsus võib olla ka ainult sigimisvõimetus.
Siia ei kuulu juhuslikud erektsioonihäired. Andres (arutelu) 26. juuni 2013, kell 00:11 (EEST)[vasta]

Tere Morel ja Andres!

Impotentsus võib saabuda kroonilise suguhaiguse tagajärjel (sarnaselt naiste viljatusele, mingid näärmed-juhteteed ja "rakuketid" kasvavad nii kinni, et signaalmolekulid ega toitained ei saa vabalt "töötada") aga mina ei ole meesinimene, seega ma võin eksida?? Kas mees(inim)toimetajad loevad impotentsust sigimisvõimetuseks? Või mida üle pea loetakse sigimisvõimetuseks (Meditsiinisõnastikust ma ei leidnud praegu)? Milline võiks olla impotentsus juhusliku erektsioonihäire tagajärjel, jälle ei tea ma püüan midagi humaanmeditsiini kaudu kirja panna ja siis palun selle mees(inim)toimetajatel üle vaadata, nagu öeldud minul arvatavasti ei saa impotentsust olema.... Mariina 26. juuni 2013, kell 08:01 (EEST)

Sigimisvõimetus on võimetus sigitada. Andres (arutelu) 27. juuni 2013, kell 00:32 (EEST)[vasta]

Impotentsus (inglise keeles impotency) ka "erektiilne häire" (inglise keeles erectile disorder) on erektsiooni häirete (inglise keeles erectile dysfunction) liik meestel, mida kirjeldatakse kui meessuguelundi e suguti (penis) pikemajalist (või suguelu algusest peale) võimetust suguaktiks piisava jäikpundumise ehk kõvastumise saavutamist, vahekorra rahuldavaks läbiviimiseks (seemnepurske vallandamiseni).

Minu ettepanek oleks ühendada improtentsus kui erektiilne häire erektsioonihäirete artiklisse (pisut sõnu ümber linksutuna): Impotentsus (inglise keeles impotency) ka "erektiilne häire" (inglise keeles erectile disorder) on erektsiooni häirete (inglise keeles erectile dysfunction) liik meestel, mida kirjeldatakse kui meessuguelundi e suguti (penis) pikemajalist (või suguelu algusest peale) võimetust suguaktiks piisava jäikpundumise ehk kõvastumise saavutamist, vahekorra rahuldavaks läbiviimiseks (seemnepurske vallandamiseni).

Jah, otse loomulikult alles nüüd vaatasin RHK-10-t ja mida ma loen [1] Rahulduseta või vastumeelne suguühe [F52.2] (Kas see on meeste puhul ülepea võimalik, mitte ei tea, peab uurima, ei ei pea- tänaseks mulle aitab (vale puha- Kassiindiviididel 2 paaritumisperiood käimas, mina lihtsalt ei taha sellest enam mõelda)


aga Mitteorgaanilised seksuaaldüsfunktsioonid

Alamjaotised: Nimetus lat eng [F52.0] Alanenud libiido [F52.1] Rahulduseta või vastumeelne suguühe [F52.2] Genitaalne vaegreaktsioon [F52.3] Düsorgasmia [F52.4] Enneaegne ejakulatsioon [F52.5] Vaginism [F52.6] Düspareuunia [F52.7] Kõrgenenud libiido [F52.8] Muud täpsustatud mitteorgaanilised seksuaaldüsfunktsioonid [F52.9] Täpsustamata mitteorgaaniline seksuaaldüsfunktsioon

Klassifikaator

Alamjaotis: N48.2

Suguti muud põletikulised haigusseisundid Korgaskeha ja suguti+abstsess e mädanik Korgaskeha ja suguti+furunkul e paise Korgaskeha ja suguti+karbunkul e mädamuhk Korgaskeha ja suguti+tselluliit Kaverniit e korgaskehapõletik (sugutil)

......

Alternatiivravi osa saab lisada
ja siis veel midagi siitkaudu [2] aga mina sedasi ei oska!

....ja mehed saavad ilma suurema vaevata hoida korras oma bioloogilisi seksuaalfunktsioone juues "klaas puhast vett" vähemalt 1 tund enne suguühet, nagu kirjutab raamatus "The Enzyme Factor" (lk 110) Hiromi Shinya MD,Chief of Surgical Endoscopy Unit, Beth Israel Medical Center, Clinical Professor of Surgery, Albert Einstein College of Medicine. Mariina 26. juuni 2013, kell 11:13 (EEST)


*See on impotentsus elu suhtes, kui inimene ajab oma laiskuse perekonna ja laste kaela. Ü. Tuulik.
--Pietadè (arutelu) 26. juuni 2013, kell 11:51 (EEST)[vasta]

Tere Pietadè! Kas "impotentsus" kui täiskasvanud meeste suguelundi erektiilne häire, omab eesti keele kaudu ka teisi tähendusi: et impotentsus ja elu et impotentsus ja perekond et impotentsus ja lapsed? Kahtlen, kuigi olen kuulnud vahete-vahel naisi oma mehi impotendiks nimetavat aga see on mõeldud ikka selles-samas tähenduses ainult, et omastaval ja parastaval ning halvustaval toonil (minu arust) ja vikipeedias meie sellega ei tegele aga kui keegi X naisterahvas juhtub kirjutama artikli Y mehest ja paneb kirja tõesti, et mees on impotent, ka siis võiks minu arvates kaaluda selle kustutamist, sest paraku kehtivad Eesti Vabariigis delikaatsetele isikuandmetele ja nende avaldamisele omad seadused ja kui kellelgi Y mehel on diagnoositud erektiilne häire siis pole ju kindel, et see tal ka teiste naisindiviididega esile kerkida võib ja et ta oma meditsiinilist diagnoosi ka kõigiga jagada soovib.......seega artikkel Impotentsus ja sellega külgnev on (minu arust) enam-vähem kripsult ja kohaselt kvalifitseeritud..... ....ja mul ei ole isegi mitte piinlik küsida, kes on Ü. Tuulik? Mariina 26. juuni 2013, kell 16:05 (EEST)[vasta]

Ü. Tuulik on üks tuulikutest --Pietadè (arutelu) 26. juuni 2013, kell 16:17 (EEST)[vasta]

Tänud Pietadè! Kas Ü. Tuulik ENSV teeneline kirjanik- nüüd on tsipa konteksti ka aga ega see midagi selgemaks muuda: kas Ta luges ennast sisse ja või väljaspool Impotentsust kuuluvaks? Isegi mina ei saa ennast täielikult väljaspool impotentsust kuuluvaks lugeda ja sarnaselt impotentsusele on üle pooled maailma naistest kimpus frigiidsusega... Mariina 26. juuni 2013, kell 16:49 (EEST)


Kas eesti keeles on olemas termin "erektiilne häire"?

"Erektiilse häire" ja "erektsioonihäire" tähendus on esimeses ja teises lauses vastupidi. Andres (arutelu) 27. juuni 2013, kell 00:32 (EEST)[vasta]

Tere Andres!

Andres: Kas eesti keeles on olemas termin "erektiilne häire"?

Mariina: Ei tea aga mulle tundub, et on väike erinevus mõistetel "erektiilne häire" ja "erektsioonihäire" - seda millist väljendit kasutavad androloogid, seksuoloogid, paariterapeudid, farmaatsiatöösturid ning perearstid jne, olen meditsiiniraamatutest mõndagi lugenud - ise ma ei tea, mingi versioon liigub ringi, et arstid saavad kontrollida kas mehel on käesoleval perioodil erektiilne häire käimas või mitte, kui kirjutavad välja retseptiravimi Viagra, see ei pidavat normaalse füsioloogiaga meestel olulisi muutusi seksuaalkäitumises esile kutsuma, et siis seekord sedapidi.......

Andres: "Erektiilse häire" ja "erektsioonihäire" tähendus on esimeses ja teises lauses vastupidi. Andres (arutelu) 27. juuni 2013, kell 00:32 (EEST)[vasta]

Impotentsus (ladina impotentia 'võimetus, nõrkus') ka "erektiilne häire" (inglise keeles erectile disorder) on erektsiooni häirete (inglise keeles erectile dysfunction) liik meestel, mida kirjeldatakse kui meessuguelundi e suguti (penis) pikemajalist (või suguelu algusest peale) võimetust suguaktiks piisava jäikpundumise ehk kõvastumise saavutamist, vahekorra rahuldavaks läbiviimiseks (seemnepurske vallandamiseni).[1]Erektiilsed häired võivad tuleneda nii psühholoogistest, neuroloogilistest, hormonaalsetest, arteriaalsetest jpt organismi, nii patoloogilistest kui normaalsestest füsioloogilistest seisunditest (ka vananemine).

Mariina: ei leia, et oleks vastuolu, artikkel võib tunduda pisut imelik aga kui avanevad artikkel vereringe ning suguti, siis saab linksuda ja saab ehk selgema kirjelduse: pikemajalist (või suguelu algusest peale) võimetust suguaktiks piisava jäikpundumise ehk kõvastumise saavutamist....

aga selguse mõttes saab edaspidi võib-olla lahti lüüa:

  • kaasasündinud erektiilne häire- suguelu algusest peale;
  • omandatud, tekkinud ,nii kujunenud jne erektiilne häire - Erektiilsed häired võivad tuleneda nii psühholoogistest, neuroloogilistest, hormonaalsetest, arteriaalsetest jpt organismi, nii patoloogilistest kui normaalsestest füsioloogilistest seisunditest (ka vananemine).

Artikli: Impotentsus kaks esimest lauset (vähemalt) võiksid lühemad ja täpsemad olla (kohusetundlikumad vast mitte) aga seejuures võiksid ikkagi jääda eelnimetatud kirjeldused (kaasasündinud pluss omandatud, tekkinud) ning just nimelt nii jäikpundumine kui seemnepurse, sest paljud mehed arvavad, et impotentsus seisneb selles, et suguti ei tõuse, ei seisa ja võib-olla on ka neil õigus aga rahuldust seostatakse meestel seemnepurske vallandamisega äkki on parem vallandumine või lihtsalt seemnepurse (enamik meessoost organisme vist on kogenud seemnepurset, aga need kes pole- näh seepärast ma räägin, et nii kohusetundlikult ei saa -kuhu need mungad siis panna- nemad on loobunud suguelust) mina hetkel küll ei oska... Mariina 27. juuni 2013, kell 08:50 (EEST)


  1. Erektsioonihäire Inimene.ee

Tere Pietadè! See viide võiks siis välisallikana artikli Impotentsus esiseljas olla aga selgemaks ikka ei saanud tuleb siis vast leida mõni vabatahtlik katsealune, saata eriarsti juurde ja siis uurida mis saab, kas pannakse diagnoos (paralleelselt las tuksuda meie kohalik ravisüsteem-mehe kahtlusest ja murest kuni eriarsti võimalikult täpse diagnoosini võib kuluda .....) või mitte:

  • kas pannakse (ja/või olete nõus avaldama) oma täieliku seksuaalsete toimingute ajaloo;
  • kas mäletate mis võis viia selleni, et suguühe ka äärmiselt tugeva sugutungi korral ei õnnestunud
  • kui meesinimene näituseks kõike vikipeedia artiklis Impotentsus ning portaalis www.inimene.ee toodut juba aimas (üksikute meesinidviididena), siis miks Ta varem eriarsti juurde ei pöördunud?
  • kas ja kui mõistlik millise vanuseni on tahta ja loota "igahommikusi tervitusi ka altpoolt", teades et pikemajaliselt tarbitud ravimid ja haiguslikud seisundid võivad viia impotentsuseni
  • Meestel, kes läbinud eesnäärme kasvajate korral kiiritusravi ning lõikused, võib-olla ka oma vaatepunkt, mida mina artiklis ei osanud kirjeldada, nimelt õnnestub neil seksuaalvahekord üksnes kujutlustes, päris elus ei pea (osad neist) seda enam (füsioloogilis-anatoomilistest muutustest tingituna) enam, vaatamata tugevale soovile ning tahtele, võimalikuks aga ega nemad seepärast vähem elus ning vähem meesinimesed pole-vähemalt ei tunne nad endid sarnaselt (loodan ka mina) .....

aga Klassifikatsioon oli selles allikas tekitatud järgmiselt:

  • kerge raskusastmega
  • keskmise raskusastmega
  • täielik erektsioonihäire.

aga midagi sarnast leidsin siit:[3] ... Mariina 27. juuni 2013, kell 10:17 (EEST)

Ütlesin ennist valesti. Minu meelest esimeses ja kolmandas (mitte teises) lauses on "erektiilse häire" ja "erektsioonihäire" tähendus omavahel ümberpääratud. Andres (arutelu) 27. juuni 2013, kell 23:50 (EEST)[vasta]

Tere Andres! Artikli (3) lause: Ajutisi erektiilseid häireid tuleb ette valdaval enamikul meestest ning neid ei loeta erektsioonihäireteks, eelkõige nende ajutise loomu tõttu....

Mina ikka ei näe, kas sõnaselgus on puudulik? Kas lause tarbeks eraldi alapeatüki loomine on otstarbekas, või piisab paremast sõnaseadest? Erektiilseid häireid, mis on ajutise (kui,mis ajutine?) iseloomuga, ja mida võib aeg-ajalt esineda valdaval enamikul suguelu' elada soovivatel täisealistel meestel... ei loeta automaatselt erektiilseteks- ehk erektsioonihäireteks.

Meditsiinis on kombeks kirjeldada mõisteid koos juhtumi kirjeldustega (ingl k case report) võib-olla tulevad need ka siinkohal abiks: Näide: Mees Y lendamas (näituseks aastal 2013 esimest korda) lembepartneri X juurde (lembesuhe kestnud 2 aastat) : Lend Tallinnast New Yorki, mitu tundi (20), kas peale seda on normaalse füüsisega -lennuaegne kehaasend jms, võimalik lembepartneri ja iseenda soovil koheselt sugulisse vahekorda astuda- ma ei tea? ja või peale 100 km ratta- ja või suusamaratoni .... ilmselt mingil määral puudutab "ajutine erektiilne ehk lihtsalt ajutine seksuaaldüsfunktsioon paljusid 21.saj homo istuvaid (valdavalt istuva eluviisiga inimesi) kui istuda 10-12 tundi ja nii aastaid iseenda, mitte just, bioloogia kaudu, füsioloogiliselt kõige tugevama ja vastupidavama ning vereringe-elundsüsteemile nurk sisse söövitada midagi peab iga mees mingil eluhetkel tundma ja ka naised vast.... Mariina 28. juuni 2013, kell 08:39 (EEST)

Impotentsus (...) ka "erektiilne häire" (inglise keeles erectile disorder) on erektsiooni häirete (inglise keeles erectile dysfunction) liik meestel (...). Ajutisi erektiilseid häireid tuleb ette valdaval enamikul meestest ning neid ei loeta erektsioonihäireteks, eelkõige nende ajutise loomu tõttu.[4]

Algul on öeldud, et erektiilne häire on erektsiooni häirete liik, ja edasi, et ajutisi erektiilseid häireid ei loeta erektsioonihäireteks. Mina näen siin vastuolu. Andres (arutelu) 29. juuni 2013, kell 15:04 (EEST)[vasta]

Ma kahtlustan, et terminit "erektiilne häire" eesti keeles ei ole. Samuti kahtlen selles, et erectile dysfunction ja erctile disorder on erineva tähendusega.

Portaal inimene.ee samastab erektsioonihäire impotentsusega, aga näiteks erektsioon.ee seda ei tee. Andres (arutelu) 29. juuni 2013, kell 15:29 (EEST)[vasta]

Tere Andres! Enne artikli: Impotentsus komplekteerimist olin ka mina üsna kindel, et egas sperma pole kaigas, et läbi toru ei lähe aga näed, mis ilmnes...... kui Sa oled kindel, et eesti keele kaudu seda mitte üks meditsiini ega farmaatsiavaldkond (ka tõlgitud haiguslikud seisundid ning patsiendi infolehed ja teaduslikud uuringud) ei kasuta siis võib selle asendada aga mina arvan teisiti, lihtsalt, ma ei hakka vägisi allikaid juurde otsima, ravi on ju kohe kohe saabumas ja kannab seekord nimetust geeniteraapia!

Artikkel: Ajutisi erektiilseid häireid tuleb ette valdaval enamikul meestest ning neid ei loeta erektsioonihäireteks, eelkõige nende ajutise loomu tõttu.

Mariina: ikka ei näe viga, mulle ei ole ette sattunud

  • ajutise erektiilse häire definitsiooni

ja /või

  • kroonilise erektiilse häire definitsiooni- kas seda võiks pidada impotentsuseks

aga ikka päris ei või kuna täiskasvanud mehel võib suguühe koos rahuldusega õnnestuda teise (teiste) partneritega näituseks....

Ja eks neid erektiilseid ja erektsioonihäireid tuleb veelgi praegu ei ole ju suurt midagi arutada: vaat kui saaks paika kasvõi elundsüsteemide kaupa, et

  • neuroloogiline mudel ja seotud avaldumine
  • psühholoogiline mudel ja seotud avaldumine (loetakse, et palju pidi antud vallas peas kinni olema)
  • endokriinne mudel ja seotud avaldumine
  • geneetiline mudel ja seotud avaldumine
  • paratamatus e alkoholi ning narkootikumide ja nikotiini mudel ja seotud avaldumine
  • ravimite tagajärjel saabunud ja seotud avaldumine

ja kui liigub siia lisaks ka mehe suguelundite molekulaartasand jms siis võib mingit arutlust arutlema hakata

Andres: Portaal inimene.ee samastab erektsioonihäire impotentsusega, aga näiteks erektsioon.ee seda ei tee. Andres (arutelu) 29. juuni 2013, kell 15:29 (EEST)[vasta]

Mariina: jah paljudele meeldib portaali inimene.ee lugeda ja lugesin minagi viivuks portaali erektsioon.ee, ma ei oska öelda, kes neil takistab infot komplekteerimast ja avaldamast: kas tõesti on nii, et eestikeelset infot saada ei ole, tulemas ei ole ja siis tiksud oma murega mööda tasulisi eraarste ning igal korral antakse näpuotsaga (kui antakse) aga kui internetis pisut ringi liikuda, nagu mina artiklit komplekteerides tegin, siis leiab isegi vaba testosterooni hulga, mis aluseks võetakse kui diagnoositakse erektiilseid häireid ja/või erektsioonihäireid ja isegi vererõhu näitajad jne......ma ikkagi usun, et osa infot sai kirja ja sai ka viidatud, et meestel (ja paljudel) võib olla tegelikke füsioloogilisi eripärasid ja lühidalt sai ka viidatud elustiili osakaalule, sai ka viidatud koht naisekehas kus häire võib avalduda (et mõni ei arvaks, et erektsioon peab igasuguse mateeriaga kokkupuutel teostuma) ja allolev allikas kirjeldab erektiilsed häired e erektsioonihäired peatükis: 10. Disorders of sperm deposition kas Sperma deponeerimise häired?

  • Andrology 2 Ed: Male reproductive health and dysfunction

edited by Eberhard Nieschlag, Herrmann M. Behre, Hermann van Ahlen [4]

Ainuke, mis mina muudaks oleks see, et ma üritaks artikli: impotentsus ümber linksuda kas erektiilse häire ehk erektsiooni häire alla, kuna allikaid vaadates tundub, et erektiilsete häireid pole piisavalt rahvusvaheliselt klassifitseeritud...... kõik erinevat päritolu häired on liigitatud ühise nimetaja alla........ Mariina 29. juuni 2013, kell 17:44 (EEST)

Arvan, et "impotentsus" võiks jääda eraldi. See on mõiste, mis peale suguvõimetuse hõlmab ka sigimisvõimetust; viimasel pole erektsiooniga seost. Ladina keeles on erinevad terminid. Siinset on tähistanud impotentia coeundi. Andres (arutelu) 30. juuni 2013, kell 08:50 (EEST)[vasta]
Tere Andres!

Andres: "impotentsus" See on mõiste, mis peale suguvõimetuse hõlmab ka sigimisvõimetust; viimasel pole erektsiooniga seost. Ladina keeles on erinevad terminid. Siinset on tähistanud impotentia coeundi. Mariina: impotentsus on erektiilsete häirete sünonüüm , ka rahvusvaheliste haiguste ICD-10 klassifikatsioonis aga kui osa artikli : Impotensus sisust saab linksuda impotentia coeundi ga siis kuhu ülejäänu jääb milline impotensus on sigimisvõimetus koos erektiilsete häiretega? kasvõi ladina keeles ja kuidas ta võiks avalduda Etnomeditsiinist teab enamik keskealisi inimesi "Mumpsi munades"- orgaaniline sigimisvõimetus kuid erektiilse düsfunktsionaalsuseta....kui ei kaasu muid soodustavaid haiguslikke seisundeid; edasi tsüstiline fibroos- viljatus (meeste) jt....... edasi suguti eemaldamine (näit halvaloomuline kasvaja, liiklusõnnetuse tagajärjel jne )- laste saamiseks tuleks soovi korral kasutada meditsiinilisi protseduure, vast

Kui "impotensust" defineerida kitsalt siis ei oska muud panna kui, et kaasasündinud füsioloogiline eripära ka seisund, kus nii suguti jäikpundumine kui ka sigimine ilma kõrvaliste mehhanismideta ei õnnestu (ja mõtlen ka tänapäevaste sünteetiliste ja/või leiutatud abivahenditea, et ka näituseks peenise implantaat ei hakka tööle) ..... aga humaanmedistsiinis ja sellega tihedalt seotud teadusharudes defineeritakse impotentsust laialt (minu arust) ... ehk siis erektiilse düsfunktsionaalsusena...... [5] [6] [7]

Kas erektiilsed häired on üksnes meeste füsioloogilised eripärad?

  • Evolution of Sleep: Phylogenetic and Functional Perspectives,edited by Patrick McNamara, Robert A. Barton, Charles L. Nunn, [8]

Mariina 30. juuni 2013, kell 10:53 (EEST)


Võõrsõnade leksikon, lk 426, Valgus 2006,

  • impotentsus, meeste sugu- ja sigimisvõimetus, suguvõimetuse (impotentia coeundi) puhul on haige võimetu sooritama suguakti v seda lõpuni viima

sigimisvõimetuse (impotentia generandi) e steriilsus korral pole seemnevedelikus seemnerakke v need on viljastamisvõimetud..

..*Aidan McGrath, A Controversy Concerning Male Impotence, [9]

verum semen = semen in testiculis elaboratum incapasitas perficindi copulam coniugalem

  • azoospermia - impotenzia per atrofia dei didimi

lk 143, *copula conjugalis- the satisfactory or satiative performance of the external act of sexual intercourse. If the parties are capable of it, they are potent.

The satisfactory act of coitus implying erectio penis,penetratio vaginae,et seminatio satiativa in vagina--- marriage act .

lk 148- However in order to declare a man impootent, mire is needed than a declaration by a doctor.....

impotentia coëundi

impotentia generandi- male and female- collective term for sterility

impotentia generendi loetakse nii mees- kui naissigimisvõimetuse terminiks. siitkaudu ehk saab lisada ka RHK-10-ne

  • N46- Meheinfertiilsus e -sigimatus (la infertilitas masculina, male infertility)
  • N97 - Naiseinfertiilsus e -viljatus (la infertilitas feminina, female infertility)

Mariina 1. juuli 2013, kell 09:36 (EEST)