Arutelu:Iisrael

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Iisraeli ajalugu on ligikaudu 4000 aastat pikk.

Mida see tähendab? Andres 29. august 2005, kell 13.04 (UTC)

Iisraeli rahva ajalugu

Meil on siin artikkel Iisraeli riigist (ja maast?). Analoogiliselt teiste riikidega tuleks siin rääkida ikkagi eeskätt ajaloost sellel territooriumil. Juutide ("Iisraeli laste" või kuidas see oli?) ajalugu on midagi muud. Ka Piibli järgi ei ole ju juudid seal algusest saadik elanud, vaid Jumal tõotas selle maa rahvale, kes Moosese juhtimisel Egiptusest välja rändas. Andres 29. august 2005, kell 14.19 (UTC)

Viimased lisandused "Sõjalise tegevuse kronoloogia" all ei vasta Vikipeedia nõuetele – nad esitavad erapoolikut, kallutatud vaatenurka Iisraeli-Araabia sõdadele. - Urmas 7. juuli 2006, kell 14.12 (UTC)

Tekst ise on siin:

Alates oma loomisest 1948 aastal on Iisreali riik olnud pidevas konfliktis oma naabritega. Alljärgnevalt on toodud lühike ülevaade enimtuntumatest rünnakutest.

  • 1956 - Rühm mis koosnes Iisreali Kaitsejõudude teenistujatest (IDF - Isreali Defence Force: inglise keel) tungis Palestiinas külasse Kafr Qasim ja tapsid 47 isikut. Kaheks sõduritest läksid küll kohtu alla kui vabastati süüdistustest kahe aasta jooksul. Üks süüalustets määrati hiljem Ramleh, Palestiina piirkonnas "Araabia asjade nõunikuks".
  • 1956 - Iisreali Kaitsejõud ründasid Egiptust ning okupeerisid Siinai poolsaare ja veel mõned kaasnevad piirkonnad. ÜRO survel oli Iisreal sunnitud aasta hiljem vabastama territooriumid.
  • 1960-62 - Iisreali Kaistejõud ründasid regulaarselt ja korduvalt Süüria külasid Lade Tiberias piirkonnas - hukkus sadu tsiviilisikuid.
  • 1966 - Iisreali Kaitsejõudude rühmad tungisid Jordaania külasse Sammu. Hukkus 18 tsiviil isikut, üle 100 haavatu, purustati orienteeruvalt 130 elumaja kaasaarvatud kool, kliinik ja moshee.
  • 1967, 5 juuni - Algas nii nimetatud "Kuue Päeva Sõda". Iisreali Kaitsejõud tungisid korraga Egiptuse(Siinai poolsaar), Süüria (Golani Kõrgustikud) ja Jordaania territooriumile. Lisaks okupeeriti ülejäänud osa Palestiinasst ehk Gaza Piirkond, Ida Jeruusalemm ja Läänekallas. Iisreal kaitse ennast ÜRO tetatades, et Egiptus kavatses alustada agressiooni Iisreli ja vastu ja tegemist oli enesekaitsega. Yhitsak Rabin kes oli samal ajal Kaitsejõudede Ühendatud Staabi juht teatas aastal 1968 aastal Prantsusmaa ajalehele Le Monde antud intervjuus "Me teadisme, et Nasser (tollane Egiptuse president) ei kavatse rünnata".
  • 1968, 15 veebruar - Iisreali Kaitsejõud tungisid helikopteritelt ja tankide toetusel Jordaania külla Karamah kus asus PVO (Palestiina Vabastus Liikumine) baas. Orienteeruvalt 300 PVO võitlejat avaldasid tugevat vastupanu ja 1500 pealetungivat Iisreali sõdurit olid sunnitud taganema. Lahing kestis terve päeva ja suurema osa ööst. Kuigi pealetungijad sunniti taganema pommitasid nad puruks terve küla. Iisreali ametliku pressiteate alusel kaotasid nad 28 sõdurit ja 90 said haavata.
  • 1969 - Iisreli Õhijõud sooritasid rünnaku üle Suessi Kanalii ja purustasid õhulöögi käigus Egiptuse kooli "Bahr al Baker" tappes 7 last ja haavates üle 100 lapse.
  • 1970, 12 märts - Iisreali Kaitsejõud tungisid Lõuna-Liibanoni piirkonda mida kutsutakse "Fatah-Land" - tappes senini täpsustamata arvu tsiviil isikuid - enamikus kristlastest ja muslimitest põgenenud palestiinlased.
  • 1972, 8 september - Iisreali Õhujõud ründasid Palestiina põgenike laagreid suveräänsete riikide Liibanoni ja Süüria territooriumil. Kuna puudus ühtlane identifitseerimise süsteem suudeti ohvrite arvuks panna ainult "...üle mitmesaja...".
  • 1973, 21 veebruar - Iisreali eriüksuslased tungisid Liibanoni linna Tripoli. Rünnati kahte Palestiina põgenike laagrit. Lasti õhku mitu maja milledest mõnedes olid veel inimesed sees - ohvrite arv oli 35 hukkunut ja umbes sama hulk hospitaliseeriti. Samal päeval ründasid Iisreali Õhujõud Liibüa reisilennukit tappes üle 100 reisija.
  • 1974 - Iisreli Õhujõudude eriüksused ründasid Liibanoni linna Beiruti lennuvälja süüdates 13 tsiviil lennukit.
  • 1981 - Iisreali Õhujõud ründasid ja hävitasid Aatomi Elektrijaama ehistusjärgus oleva reaktori Iraagi linnas Bagdadis.
  • 1982, juuni - Iisreli Õhujõud ja Kaitsejõud pommitasid kõiki Iisreli piiri läheduses olevaid põgenikelaagreid. Hukkunute arvuks loeti vähemalt 1000 kuid arvestust ei peetud haavatuid kes surid hiljem haiglates ja kodudes.
  • 1982, 17 juuli - Iisreli Õhujõudude hävitajad pommitasid Beiruti linna - purustati 5 korterelamut Fakahi linnaosas hukkus üle 200 inimese ja haavatuid loeti üle 800. Iisreli tollane Kindralstaabi ülem Rafael Eitan teatas Iisreali Raadios, et "araablastest tsiviil isikute hävitamine toob lähemale lõplikku lahendust Iisrealile".
  • 1982, september - juulis alanud rünnakute jätkumine mis kestis 80 päeva. Nende rünnakute kõigus hukkus tuhandeid Liibanoni eraisikuid ja Palestiina põgenikke. Ainuüksi Sabra ja Shatila põgenikelaagris tapeti üle 2500 naise lapse ja vanuri. Iisreali Ülemkohus võttis vastu otsuse milles luges mitmed ohvitserid ka Arial Sharon vastutavaks selle illegaalse aktsiooni teostamise eest.
  • 1984 - Iisreali Sõjalaevastik peatasid rahvusvahelistes vetes mitmeid Liibanoni kaubalaevu ja tapsid laeval olnudi isikuid põhjendades seda terroristide tabamisega.
  • 1985 - Iisreali Õhujõudude lennukid ründasid Tuneesias PLO (Palestinian Liberation Organisation) peakorterit ja purustasid selle hoone.
  • 1989 - veebruar/märts - Iisreali Õhujõudude lennukid pommitasid mitmeid objekte Liibanonis.
kulla Urmas põhjenda nüüd mulle ilusasti ja põhjalikult kuidas see on vastuolus ?? tegemist ON FAKTILISE materjaliga mis on läbikäinud rahvusvahelisest ajakirjandusest saanud ka oma tähelepanu osaliseks ÜRO julgeolekunõukogus ja mujal riiklikes instantsides ??? selle siia kirja MITTE panek oleks ajaloolise tõe varjamine ja ehk sama kui kirjutades natsi saksamaast ja "unustades" ära sellised asjad nagu koonduslaagrid ja massilised deporteerimised sellised nagu ka toimusid ka nõukogude liidus ! sellega lugupeetud Urmas selliste faktide välja jätmine on ajaloo mõnitamine ja sellise käitumisega kisud alla viimasega idee mis inimestel on et wikipeedias on võimalik esitada tõde aga tundub et see kehtib ainult seni kui see tõde näitab Iisreali hea valguses .... mõtle sellele - kui sa oleksid eestlane ning sulle öekldakse et bolsevikud ei viinud kedagi siberisse ning EI tapnud eesti inimesi kas sa tunneksid ennast siis hästi ?? --makruss 8. juuli 2006, kell 08.55 (UTC)
Urmas pidas nähtavasti silmas, et see kronoloogia ei ole koostatud erapooletult. Andres 8. juuli 2006, kell 09.14 (UTC)

Selline kronoloogia v6iks siin muidugi olla. Ainult et tuleks erapooletumalt esitada. Praegu j22b mulje, nagu oleks Iisrael alati ja k6igis neis konfliktides olnud p6hjuseta algataja. Puuduvad p6hjendused ja araabiamaadepoolsed aktsioonid ja tegevused. K6igepealt, enne taolise kronoloogia esitamist, v6iks n2iteks nimetada, et enamik araaabiamaaid ei ole Iisraeli riiki iialgi tunnustanud ja nende v2lispoliitika yheks ametlikult tunnistatud eesm2rgiks on Iisraeli riigi h2vitamine. --Lulu 8. juuli 2006, kell 09.36 (UTC)

Materjal on esitatud kujul, mis jätab mulje, et kogu oma olemasolu jooksul on Iisrael tegelenud araablaste ründamisega. Tegelikkuses, nagu me teame algasid Iisraeli-Araabia sõjad, mille toimumist isegi mitte mainitud ei ole, 1948. aastal araabiamaade katsega juudi riik merre pühkida. Kirjutaja jätab mulje nagu oleks tegemist Iisraeli rahuaegse vägivallaga araablaste vastu. See on faktide valikuline ja moonutatud kujul esitamine. Sisuliselt kukub välja vale.
Jah, loomulikult on konflikt käimas ka praegu – ennast Iisraelis koos tsiviilisikutega õhkinud Palestiina araablaste (terrorist?) teole järgneb Iisraeli vastuaktsioon. Või vastupidi; sõltub, kelle arvamust kuulata. Loomulikult tuleb ka sellest kirjutada, kuid tuleb kirjeldada mõlema osapoole seisukohta. - Urmas 8. juuli 2006, kell 09.59 (UTC)
ei vaidle vastu - mina tegin kronoloogia ja keegi ( Urmas näiteks ) võiks lisada siis Lulu poolt pakutud lisad. aga kuidas teha veel erpooletumaks näiteks lauset "1989 - veebruar-märts Iisreli Õhujõudude lennukid pommitasid mitmeid objekte Liibanonis" - Liibanon on iseseisev riik tehniliselt on see agressioon teiseriigi vastu - vastu pidiselt oma ISIKLIKULE arvamusele on see tehtud nii erapoolikuks kui vähegi võimalik ainult fakti konstanteerimine ! teised punktid samas vaimus. kui keegi saab seda veel erapollikumaks teha siis palun. see on Iisreali ajalugu ja ta peab sellega elama see et Araabia riigid ei tunnusta pole üldse oluline USA ka ei tunnustanud Balti riikide liitmist NSVL külge see aga ei seganud tal igatsorti suhete loomist ja hoidmist sama NSVLiga ehk poliitika on mitmepalgeline - fakt oli on ja jääb et just nimelt Iisreal on praegust see kes teeb agrssiooni oma naaberriikide vastu ja seda on isegui ÜRO maha ütelnud ja kui mõned siin tahavad seda maha vaikida siis pole see mitte parem NSVL valitsenud GlavLitist ehk tsensuurist. siia TEGELIKULT peaks ka lisama veel selle ÜRO resolutsiooni mis tunnistas Iisreli valitseva poliitilise süsteemi ehk sionismi võrdseks fasismiga aga see selleks ... --makruss 8. juuli 2006, kell 10.15 (UTC)
siin jälle vaidlen vastu just Iisreal oli see kes mööda minnes ÜRO mandaadi alusel talle antud aladele lisaks just nimelt VALLUTAS ehk annekteeris talle mitte asustamiseks antud alad. jätame korraks kõrvale üldse mis õigusega ÜRO andis sionistlikule liikumisega kellel olid tugevad seosed natsidega ja kellede lipul oli ainukesen õigus lehvida NSDP lipu kõrval parteihoonetel lipust tehti Iisreali lipp lisades 2 sinist joont ülemisse ja alumisse serva. seega tegelikult ei ole Iisreal sugugi parem kui oli Kolmas Reich. ma ei ole vastu kui ära märkida et palestiina vabadusvõitlejad (keda loomulikult Iisreal kutsub terroristideks - metsavennad - tuleb kellegile tuttav ette) lasevad seal midagi/kedagi õhku - siiani on tapetute suht arv jäänud Iisreali kasuks 93 korda viimaste lugemiste alusel - kusjuures Iisreali ohvrid on pea alati enamuses naised lapsed vanurid. tegelikult mida kuradit ma siin seda loetlen - lugege lehti lugege uudiseid isegi seal on see kõik kirjas - või lugeda ei oska või ei taha ??????????????? --makruss 8. juuli 2006, kell 10.21 (UTC)
Ilmselt on meile kõigile kasuks aeg-ajalt mitmesuguseid allikaid lugeda, mitte piirduda ühe poola omaga. Soovitan seda siiralt.
Mis puudutab ÜRO-d, siis loodi Iisrael selle organisatsiooni otsusega. Meenutan, et sama organisatsioon nägi ette ka Palestiina araablaste riigi loomise. 1948. aasta sõda oli seega selle organisatsiooni otsuse eiramine. Mh. ehk tuletaks meelde, millal esimene Iisraeli naaber tunnistas ÜRO otsust, st Iisraeli riigi õigust eksistentsile.
Mulle meenutab selle probleemidepuntra üks osa – araabia propaganda (Iisraeli omast hetkel ei räägi) – olukorda, kus kistakse kaklus üles ja pärast tappa saamist pill lahti lastakse. - Urmas 8. juuli 2006, kell 11.11 (UTC)

Meil tuleb see kronoloogia ühiselt toimetada. Mule tundub, et "lühike ülevaade enimtuntumatest rünnakutest" ei ole hea kriteerium. Tuleks täpselt sõnastada, mis laadi sündmusi see kronoloogia loetleb, ning loetleda siis need ammendavalt. Andres 8. juuli 2006, kell 11.06 (UTC)

Selles kronoloogias leiduvad sündused tuleks jaotada üksikute sõdade artiklitesse, kus oleks kirjas nii sõja põhjused, käik ja siis ka loomulikult MÕLEMA poole kaotused. - Urmas 8. juuli 2006, kell 11.11 (UTC)
Kronoloogias on ka sündmusi, mis ei kuulu ühegi sõja alla. Peale selle, iga sõja puhul oleks peale jutustuse tarvis eraldi ka kronoloogiat. Andres 8. juuli 2006, kell 11.20 (UTC)
Täiesti nõus. Samas tuleb konflikti kulu all märkida mitte ainult ohvritega lõppenud intsidente (pole just parim sõna ;)), vaid ka nt raketirünnakuid jms. - Urmas 8. juuli 2006, kell 11.43 (UTC)

seega arvan ja pakun aruteluks variandi - alapealkiri "Sõjalise tegevuse kronoloogia" võib ümbersõnastada näiteks "Iisreali - Araabia riikide konflikt" sisse läheb see nimekiri pluss igaüks võib lähtuvalt talle saadaolevate andmete alusel lisada kas siis Araabia riikide või Iisreali poolt algatatud konfliktsituatsioone. raketirünnakud, pudelite kivide loopimised enesetaputerroristid jne. ettepanekud ? --makruss 8. juuli 2006, kell 13.55 (UTC)

Seda kõike on väga palju. Iga päev juhtub midagi, ja rohkem kui üks asi. Andres 8. juuli 2006, kell 14.05 (UTC)
Kirjutada tuleb tasakaalustatult – kirjutaja peab olema kursis mõlema poole seisukohtadega ja tekst tuleb kirjutada üht või teist poolt üle tähtsustamata. - Urmas 8. juuli 2006, kell 14.14 (UTC)
Teised vikid võiksid olla eeskujuks, eriti ingliskeelne. Andres 8. juuli 2006, kell 14.39 (UTC)

igat pisiasja polegi vaja kirja panna - seal nimekirjas ka ainult need mis on leidnud laiamat rahvusvahelist kaja ning dokumenteeritud enamuse rahvusvahelise pressi poolt. nagu lugeda võis on seal isegi kirjas et kahel juhul oli vist asi jõudnud ka Iisreali kohtusse mis oma otsuse välja pani. pealegi peaks siia eraldi artikli veel tegema Mossadist - ühegi riigi eriteenistus pole suutnud nii lühikese ajaga nii palju asju korda saata kui nemad - kusjuures on seal palju küsitavusi. umbes 5 aastat tagasi soovitati mul peale üht vestlust USA riigiametnikugaa hakata vaikselt jälgima Iisreali ja maailma suhteid ning uurima ajaloolist tausta - avastasin ma oma ehmatuseks et minu suht Iisreali sõbralik seisukoht on muutunud tänaseks tugevalt kriililiseks ... ma ei hakka omi seisukohti peale suruma kuid olen tugevalt selle poolt et ka need faktid kajastuksid Iisreali kohta käivas artiklis - ilma selleta oleks täpselt sama kui artikkel näiteks Leninist unustaks ära tema osaluse massirepressioonidest või artikkel Indiast unustaks mainimast et seal käib juba mitut aastakümmet praktiliselt sõda Pakistaniga. --makruss 8. juuli 2006, kell 15.15 (UTC)

Keegi ei räägi ju sellest, et mingeid fakte peaks maha vaikima.
Ja palun pane tähele, et riigi nimi ei ole mitte Iisreal, vaid Iisrael. Andres 8. juuli 2006, kell 15.18 (UTC)

tegin sellise lükke siis - lisasin Vaata ka ja panin konfilktid sinna alla - igaüks on teretulnud sinna lisama tasakaalu huvides .... --makruss 10. juuli 2006, kell 07.27 (UTC)

Pinge maandamiseks: kuskilt on mulle meelde jäänud Jean-Paul Sartre'i definitsioon Iisraelile: Iisrael on ainus riik maailmas, kus võid oma naabri kohta öelda, et ta on juut – ilma et sind süüdistataks antisemitismis. Vahest leiaks see definitsioon artiklis koha?

Võib-olla leiaks, kui see artikkel pikem oleks. Andres 2. oktoober 2006, kell 16:21 (UTC)

Anonüümne kasutaja on teinud mitu muudatust, üks neist puudutab rahvaarvu. Millistele andmete toetudes on saadud see 20 990? Mulle tundub see kahtlane. Valju 9. märts 2007, kell 18:00 (UTC)


Ip-kasutaja on kustutanud päris palju teksti, kuid ma pole kindel kas on mõtet taastada. Kustutatud tekst oli küllaltki segane ja taastamist vääriks ehk mõni üksik lause. – WooteleF 15. jaanuar 2008, kell 09:38 (UTC)


Täistasin tiba lõiku 2006. aasta sõja kohta Liibanonis. See oli päris kaugel NPOV'st. Lisasin Hizbollah lastud rakettide arvu ja mainisin ka Resolutsiooni 1701, mis sõja lõpetas. Lähipäevil loodan lisada ka 2008. aasta konflikti kohta Gazas. Taavihooah 5. veebruar 2009, kell 15:13 (UTC)

Varasem esitus on olnud araablasi pooldav. Siiski ei tohi nii kaugele minna, et lähtutakse ainult Iisraeli versioonist. Näiteks pole seniajani selge, kas sõdurid võeti vangi Iisraeli või Liibanoni territooriumil. Andres 5. veebruar 2009, kell 15:40 (UTC)

"Vaata"-malli kasutatakse ainult alajaotuste pealkirjade all. Andres 15. veebruar 2010, kell 21:39 (UTC)


Nendel lippudel võiksid raamid ümber olla. Alts 14. mai 2011, kell 15:12 (EEST)[vasta]


Nimetus Iisrael võeti, Kaananimaa kohta, kasutusele 1211 e.m.a.

Minu meelest see ei sobi siia. Andres (arutelu) 18. märts 2015, kell 11:50 (EET)[vasta]

Minu meelest saab riik ise otsustada, mis tema pealinn on. Andres (arutelu) 9. november 2017, kell 20:48 (EET)[vasta]


Juudid on traditsiooniliselt pidanud judaismi kultuuriks, millel on oma ajalugu, keel (heebrea keel) ja kodumaa – Iisrael. Igas Iisraeli linnas on sünagoog, mis on filosoofia, eetika ja religioosse praktika keskus. Rabid on judaismi nimetanud arenevaks religioosseks tsivilisatsiooniks.

Liiga loosunglik esitus, asjalikku peaaegu ei ole. Andres (arutelu) 16. august 2019, kell 22:46 (EEST)[vasta]

Kas see Iisraeli ringkondade kaart pole poliitiliselt ebakorrektne. Põhjaringkond sisaldab okupeeritud Golani kõrgendikke!? ÜRO ega maailma üldsus rääkimata Süüriast pole seda tunnustanud. – Eelneva allkirjata kommentaari kirjutas 91.129.104.0 (arutelukaastöö) 18. aprill 2020, kell 16:31.

See-eest on Golani kõrgendikud Iisraeli kontrolli all. Ühel või teisel moel peaks olema kaardile märgitud, et tegu on vaidlusaluse territooriumiga. Sellepärast on praegu Golani kõrgendike juures riigipiir märgitud katkendjoonega. Pikne 19. aprill 2020, kell 15:47 (EEST)[vasta]

"Partitsioneerimisresolutsioon" kõlab üllatavalt, kas see on tõesti õige nimetus? Kuriuss (arutelu) 19. aprill 2022, kell 14:55 (EEST)[vasta]