Arutelu:1938. aasta Riigivolikogu valimised

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Arutelu:I Riigivolikogu valimised)

See artikkel on pealiskaudne ja ebatäpne pealkirjast alates (mis on Riigikogu Riigivolikogu? kas Eestis oli 1938. aastal veel teisi Riigivolikogusid?) Artikkel Riigivolikogu sisaldab teema kohta rohkem informatsiooni.

Vajalikud andmed on avaldatud 1937. ja 1938. aasta Riigi Teatajas ja Valitsusasutiste tegevuses, täpsed valimistulemused 26. veebruari 1938 Postimehes.

Kuna riigis kehtis kaitseseisukord, oli poliitiliste parteide tegevus keelatud.

Ei ole õige. Erakondade tegevuse seismapanek ei olnud otseselt ega automaatselt tingitud kaitseseisukorrast (Nagu vasakpoolitsev Kinks teadma peaks, kehtis sõjaseisukord näiteks Tallinnas, raudteedel ja piiri ääres 1918. aastast alates, aga siis erakonnad tegutsesid).

Riiginõukogu kujundamise õigus oli vabariigi presidendil ja sinna ei saanud kuuluda riigivolikogu liikmed.

Kinks, võtke lugege Põhiseadust, siis saate teada kuidas Riiginõukogu kujundamine käis (liikmed ameti poolest, omavalitsuste j. t. poolt valitud liikmed, 10 Vabariigi Presidendi poolt valitud liiget 40-st).

Sellest sai VI Riigikogu.

Arusaamatu tähendusega lause.

K. Pätsi juhitud Rahvarinne võitis 55 valimisringkonnas. 8 ringkonnas võitisid Rahvarinde toetajad.

Kas Rahvarinnet juhtis Konstantin Päts isiklikult?

5. aprill 1938 nimetas riigihoidja Konstantin Päts ametisse Riiginõukogu 10 liiget.

Kontekstiväline, ei kuulu siia. Siis peaks ükshaaval üles lugema kõik Riiginõukogu liikmed ja nende valimise viisi.

Kasulik välislink

Kasutaja 193.40.110.66, sinu poolt viidatud link asub hot.ee-s ja selle kasutaja pole tuvastatav, seega pole see usaldusväärne allikas. Sinu poolt kahtluse alla seatud tekst on pärit Rahvusraamatukogu leheküljelt "Meie parlament" (ma lisan selle kirjandusse). Kuna anonüümsete kasutajate anonüümsetele allikatele toetuvad kustutamised pole põhjendatud, siis ma taastan esialgse teksti. Võid alati kirjutada JUURDE puuduvaid nimesid ning artikli Rahvarindest võiksid ju ka valmis kirjutada, et see küsimus selgem oleks. Praegu ei ütle see parandus midagi sisulist. PS! Oma suhe "vasakpoolitseva Kinksiga" võid klaarida temaga isiklikult. --Oktav 25. august 2008, kell 11:12 (UTC)
Ma ei jaksa faktivigade, pealiskaudsuste, demagoogia ja ebatäpsustega võidelda.
Mul ei ole küll kahtlust, et ülaltoodud välislink on usaldatav. Igatahes on ju võimalik kasutada ka trükitud allikat. Andres 25. august 2008, kell 17:39 (UTC)

Ringkondade-komiteed:

Vaba Maa, 18. jaanuar 1938, nr. 14, lk. 3. --Kontra 12. veebruar 2010, kell 14:19 (UTC)

Jaan Eilart on siin vale mees. --Numbriga kärumees 16. september 2011, kell 14:37 (EEST)[vasta]

Biogeograaf Jaan Eilart on igal juhul vale mees. Aga seal oli tõenäoliselt tema isa, onu või lihtsalt tema nimekaim. --Juhan121 16. september 2011, kell 14:53 (EEST)[vasta]


"...erakonnad olid kaotanud rahva toetuse (pärast valimiste toimumist nad kaotati) ja uusi erakondi polnud veel tekkinud" - Päts ise kirjutas selle vikiartikli? Erakonnad olid keelatud sel ajal. Ilma välja toomata, et need valimised polnud vabad, on see artikkel puudulik ja eksitav. --Minnekon (arutelu) 29. juuni 2020, kell 17:27 (EEST)[vasta]

Aga võtame vapside ajalehe "Võitlus" ja loeme sealt kiitlemist, kuidas eesti rahvas erakondlusele vastu lõugu virutas. See ei ole Pätsi, vaid Sirgu kirjutatud. Erakonnad ei olnud "keelatud", vaid kaotati 6. mail 1938 seaduslikus korras. Ainult Tõnisson hoidis oma Keskerakonda sumadani sees ilusti alles. --37.157.104.159 29. juuni 2020, kell 19:26 (EEST)[vasta]
Võib-olla siis öelda, et valitsus oli erakonnad varem likvideerinud ega lubanud valimiste eel nende tegevuse taastamist vms. Peab vaatama, mida allikad täpselt kirjutavad. Praegu artiklis olev lause jätab aga mulje, et vanadele erakondadele korraldati justkui halastussurm, kuna rahvas neid nagunii ei valinud, ja et uued erakonnad oleksid saanud tekkida, kui nad vaid oleks soovinud. --Minnekon (arutelu) 29. juuni 2020, kell 22:14 (EEST)[vasta]