Arutelu:Holland

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Siin peaks olema juttu sellest, et Amsterdamis on kanep legaalne, samuti muudest droogide sallivusega seotud seadusandluse eripäradest Hollandis.

Holland vs. Madalmaade Kuningriik[muuda lähteteksti]

Minu meelest on siin segadus. Jutt ei ole Madalmaade kuningriigist, mis hõlmab ka Aruba ja Hollandi Antillid, vaid Euroopa maast Hollandist, mis on Madalmaade kuningriigi osa. Andres 08:33, 7 Apr 2005 (UTC)

Mina olen nii aru saanud et siinne artikkel peaks olema, just Madalmaade Kuningriigist (või on siis infotabel ekslik), see on siis ametlik nimi riigile mida tavanimena kutsutakse Holland (ehk Madalmaad) (vt. EKI - Maailma maade nimed). Ja Madalmaade Kuningriik koosneb Madalmaadest (siis Lääne-Euroopas asuv maa) ja autonoomsed piirkonnad Kariibidel. Segadus tuleb minu meelest sealt et nimega Holland (ja ka Madalmaad) kutsutakse eesti keeles nii kogu kuningriiki kui ka kuningriigi euroopa osa, olenevalt kontekstist (või vahel ka teadmatusest).
Proovisin leida kusagilt ametliku ja selget seletust neile nimedele ja eri riigi osade suhetele, kuid ei leidnud midagi selget. Inglise (en:Netherlands vs. en:Kingdom of the Netherlands) ja hollandi (nl:Nederland vs. nl:Koninkrijk der Nederlanden) vikidest saab ehk ülevaate.
Peaks kokku leppima et mis artikkel räägib millest ja lisama vastava(d) artikli(d), kus sissejuhatuses on selget öeldud millest jutt. (ja siis ka lingid ära parandama) --TarmoK 11:28, 7 Apr 2005 (UTC)
ja veel lisaks: inglise vikis (en:Netherlands#Naming conventions) on kenasti selgitatud seda Holland vs. Madalmaad nime kasutamist. Ja ma arvan et me peaksime samuti kasutama nimetust madalmaad kui räägime kogu riigist (ei meeldinud meile ju ka kui meid NSVL-i ajal venelasteks peeti ja Eestit osaks Venemaaks kutsuti (NSVL=Venemaa)) --TarmoK 11:47, 7 Apr 2005 (UTC)

Tegelt peaks korrekne olema üleüldse mitte ei Holland (provints) ega Madalmaad (kuningriik) vaid hoopis Madalmaa - aga need piirid on nii segasevõitu, et korrektselt siin seda kirja panna on väga raske ülesanne - ega selget ja ühest vastust ei saa ka hollandlastelt endilt - 213.219.118.62 12:08, 7 Apr 2005 (UTC)

KNAB-i järgi on asi paika pandud nii. Riigi nimi on Holland, rööpnimi on Madalmaad, ametlik nimi on Madalmaade Kuningriik. KNAB ei tee selget vahet Hollandi kui Euroopa maa ja Madalmaade Kuningriigi vahet. Arvan, et see tähendab, et Hollandiks võib nimetada nii Euroopa maad kui ka Madalmaade kuningriiki, kuid seda ei loe sealt selgelt välja. Andres 14:01, 7 Apr 2005 (UTC)
KNAB-i järgi paistab jah et "Holland" ja "Madalmaade Kuningriik" on võrdsed [1] ja eks neid ongi mõeldudki kasutada peaaegu sünonüümidena.
  uurisin seda veel ja näiteks nende välisministeeriumi (ingliskeelne) koduleht kasutab jätkuvalt Netherlands, kui riigi ametliku nimena, kuid pea kogu jutt käib just sest Euroopa osast ja kõik statistika on sellest. Möödaminnes mainitakse ([2] ja [3]) ära küll et on kuningriik ja sinna kuuluvad ka saared Kariibi meres, kuid mulle jääb küll mulje kogu sest tekstist et tegu on sellise suurrahva mõtteviisiga, et mis nendest asumaadest ikka. :o) --TarmoK 16:48, 7 Apr 2005 (UTC)
Praeguses tabelis ei ole andmed mitte Madalmaade Kuningriigi, vaid Hollandi kui Euroopa maa kohta, seetõttu tuleks minu arvates tabeli päisesse kirjutada "Madalmaade Kuningriigi" asemele "Holland". Madalmaade Kuningriigi kohta tuleb kirjutada eraldi artikkel.
Soomlased ütlevad eesti kohta "Viro" ja lätlased "Igaunija", kuigi Virumaa ja Ugandi on vaid eesti ajaloolised maakonnad. Me ju ei pane seda neile pahaks. Olen rääkinud hollandlasega, kes ise kasutas Hollandi kohta nime "Holland". Sellisele nimekasutusele pole minu meelest küll midagi ette heita. Nimi "Madalmaad" on minu meelest käibel peamiselt ajaloolises kontekstis, kus ta tähendab praegusest Hollandist suuremat ala. Seetõttu võib selle nime kasutamine minu meelest tekitada segadust ennemini kui Hollandiks nimetamine. Andres 14:01, 7 Apr 2005 (UTC)
"viro" ja "igaunija" on lihtsalt ajalooliselt välja kujunenud nimed naaber riikidele, samamoodi nagu linnade nimed ("Riia" vs "Riga") ja minu arust see ei ole päris sama kui Hollandi puhul. Mis soomlastesse puutub siis on nad ise ka segaduses kumba kasutada kas "Eesti" või "Viro" (ja seda võin ma väita mitte vaid ühe või kümne soomlasega rääkides :o) kuid see selleks.
Eks sõna tähendus sõltu kontekstist, "Holland"-il on lihtsalt mitu tähendust eesti keeles, ja siin on meil lihtsalt vaja kontekst selgelt välja tuua (ja samas ka olla täpne faktide kirjutamisel, näiteks Hollandi kõrgeim punkt on Vaalserberg (Limburg): 323 m, kuid Madalmaade Kuningriigi kõrgeim punkt Mount Scenery Saba saarel: 888m) --TarmoK 16:48, 7 Apr 2005 (UTC)
Sellepärast tulebki teha erinevate pealkirjadega artiklid. Pakun, et need oleksid "Holland", "Madalmaade Kuningriik" ja "Hollandi provints". Andres 17:10, 7 Apr 2005 (UTC)
"Madalmaa" on küll otsene tõlge hollandi keelest, kuid sellist nime ei kasutata. Andres 14:01, 7 Apr 2005 (UTC)
väike märkus selle juurde - kui juttu on Madalmaadest (mitmuses) siis võidakse rääkida ka belgiast... - Ahsoous 17:28, 7 Apr 2005 (UTC)

Move to Adalmaad?[muuda lähteteksti]

Isn't the proper place of this article Madalmaad, since Holland is actually just an area within the Netherlands (=Madalmaad)? nl:Gebruiker:Fedor 80.167.191.203 08:14, 27 Apr 2005 (UTC)

No. The area within the Netherlands will be covered in the article Hollandi provints. Andres 08:38, 27 Apr 2005 (UTC)
Well, that is not actuallu my point. My point is that 'Holland', although popularly used, is not really an appropriate name for the nation itself, as the latter comprises many other areas other than 'Holland' (e.g. Friesland and Limburg). Almost all wikipedias let go of the imprecise and incorrect designation 'Holland' in favour of the more correct 'Netherlands'. In Finnish, for example, the nation is listed under the name of Alankomaat. In Estonian, I reckon, the situation ought to be the same, thus Madalmaad... Fedor 80.167.191.203 21:04, 27 Apr 2005 (UTC)
"Madalmaad" is an ambiguous name too. In Estonian, there is a historical distinction between "Madalmaad" (including also Belgium, Luxembourg and part of the contemporary France) and "Holland" (the area of the Northern Provinces). "Madalmaad" almost always refers to that broader area, whereas in Dutch there is no distinction. For painters, we always distinguish between "madalmaade kunstnik" and "hollandi kunstnik". The official Estonian name of "Koninkrijk der Nederlanden" is "Madalmaade Kuningriik". "Madalmaad" is very rarely used for the contemporary "Nederland".
There are other languages and other wikis were an analoguous name is used, e.g. Hungarian. The Estonian toponyms have been very strictly standardized here. See particularly Nederland, Madalmaad, Madalmaad in the historical context, Holland as Nederland, Holland as part of Nederland. (True, that data base seems erroneously to identify Koninkrijk der Nederlanden with Nederland.) According to those data, there are other languages which use "Holland" or some form of it as the basic name of Nederland: Faroese, Hawaii, Hungarian, Khmer, Lithuanian, Malai, Papiamento, Polish, Sinhalese, Suahili, Vietnamese, Chinese and Võro. Many other languages use parallel names.
The reason why we don't use "Madalmaad" as the name of the article about the contemporary country is that the name is ambiguous and is used primarily for the historical broader Nederland.
Don't worry. Finns call Estonia "Viro", after one of its historical counties (Viru or Virumaa). Latvians call Estonia "Igaunija", after one of its historical counties (Ugandi). Andres 05:39, 28 Apr 2005 (UTC)

Väljatõstetud tabel[muuda lähteteksti]

Kuna Ahsoous väidab, et Holland pole riik, vaid föderatsiooni osa, siis muudan tabeli formaadi riigi osa jaoks vastavaks ja paigutan väljajäetu siia.

imho võiks selle tabeli siiski artiklisse tagasi tõsta...- Ahsoous 24. detsember 2005, kell 15.26 (UTC)
Tabel käib RIIGI juurde. Kui pole riik, pole tabelit. Lihtne. - Urmas 24. detsember 2005, kell 15.31 (UTC)
Vat seda ma nimetaks juba vandalismiks... kus kohas tabelis on öeldud, et see on riik! - Ahsoous 24. detsember 2005, kell 15.35 (UTC)
Nagu Sa oled tähele pannud, kasutame me riikide osade kohta teistsugust tabelit. - Urmas 24. detsember 2005, kell 15.37 (UTC)
Holland
Fail:Hollandi lipp.png Fail:Hollandi vapp.png
Hollandi lippHollandi vapp
DeviisJe maintendrai
Ametlikud keeledhollandi, Friisimaa provintsis friisi
PealinnAmsterdam
Suurim linnAmsterdam
Valitsuse residentsHaag
KuningannaBeatrix
PeaministerJan Peter Balkenende
Pindala41 526 km²
 Rahvaarv (2003)
 Rahvastiku tihedus
16 150 511
477 in/km²
Iseseisvus26. juuli 1581
Rahaühikeuro (EUR)
AjavööndKesk-Euroopa aeg
RiigihümnHet Wilhelmus
Üladomeen.nl
Maakood31

Võiks siis selle tabeli vastavate muudatustega panna artiklisse Madalmaade Kuningriik. Andres 25. detsember 2005, kell 14.36 (UTC)

Selle juures tekib selline pisike probleem, et siis tuleks lahtrisse peaminister kolm erinevat isikut kirja panna... ja muid samalaadseid nalju... - Ahsoous 25. detsember 2005, kell 15.01 (UTC)

Arvan, et oleks tarvis rohkem paindlikkust. Reaalsus ei taha hästi mahtuda etteantud skeemidesse. Andres 25. detsember 2005, kell 14.39 (UTC)

Üheski föderatsioonis ega konföderatsioonis ei ole korraga samal ametipostil (peaminister nt) mitut inimest. Asi käib kas järjekorra alusel või on üks teistest nö "võrdsem" või on osariikide üle föderaalorganid. Enne kirjutamist tuleks asjade kord (põhiseaduslik korraldus) selgeks teha. - Urmas 25. detsember 2005, kell 15.10 (UTC)
Nu tuleta siis meelde NLiitu... siin oli ju ka igal vabariigil oma Min.Nõukogu esimees... Selles riigis on ühised üksnes riigikaitse, välissuhted, kodakondsus ja väljaandmine... ülejäänud asjad on kõik kohalike valitsuste pädevuses... - Ahsoous 25. detsember 2005, kell 15.13 (UTC)
Mida pean NLiidust meelde tuletama? - Urmas 25. detsember 2005, kell 15.23 (UTC)
Madalmaade Kuningriik (ehk siis Holland) andis oma asumaade elanikele kodakondsuse, vastutab oma nende julgeoleku eest ega lase neil iseseisvat välispoliitikat ajada. Asi paistab selline ;) - Urmas 25. detsember 2005, kell 15.25 (UTC)
On Hollandi valitsus ja on Madalmaade Kuningriigi valitsus. Hollandi peaminister on ühtlasi Madalmaade Kuningriigi valitsusjuht (peaminister?). Need on kaks eri ametikohta. Samuti on Hollandi Antillidel ja Arubal kummalgi oma valitsus ja valitsusjuht. Andres 26. detsember 2005, kell 08.39 (UTC)
Sain nüüd aru, milles asi on. Loomulikult on Madalmaade Kuningriigil ainult üks valitsusjuht. Andres 26. detsember 2005, kell 08.39 (UTC)

Kas mitte monarhi tiitel ei ole Madalmaade kuningas või kuninganna? Andres 8. november 2006, kell 11:36 (UTC)


Hollandil on oma valitsus ja oma peaminister. Peaminister võiks tabelis sees olla.


Vana elanike arv: elanikke = 16 366 600 (2007) Taivo 1. detsember 2009, kell 14:55 (UTC)


Lause ...et pool Hollandist asub merepinnast madalamal. on vale -- Ahsoous 14. veebruar 2010, kell 13:05 (UTC)

Milline sõnastus oleks õige ja millisele allikale saaks toetuda? Andres 14. veebruar 2010, kell 13:41 (UTC)
Kui tänaseid uudiseid kuulad, siis allpool merepinda asub 26% -- Ahsoous 14. veebruar 2010, kell 14:16 (UTC)
Tee siis parandus ja lisa viide. Andres 14. veebruar 2010, kell 14:51 (UTC)
Kas sehukesest lingist piisab http://www.pbl.nl/en/dossiers/Climatechange/content/correction-wording-flood-risks.html -- Ahsoous 14. veebruar 2010, kell 16:07 (UTC)
Jah. Palun pane see ise. Andres 14. veebruar 2010, kell 16:17 (UTC)

Pindala pidi nüüd ka pisut suurenema? Andres 11. oktoober 2010, kell 09:28 (EEST)[vasta]

Jah. See teema jäi mul täitsa pooleli; need uued saared peaks ju ka siia kirja panema. Aga kuidas neid nimetada, lihtsalt omavalitsusüksusteks? --Epp 11. oktoober 2010, kell 15:31 (EEST)[vasta]
Katsume uurida. Andres 11. oktoober 2010, kell 18:04 (EEST)[vasta]

| elanikke = 16 515 100 (2009) --Epp 23. mai 2011, kell 03:12 (EEST)[vasta]

Miks artiklis kasutatakse provintsi kasti? Üllar 14. november 2011, kell 16:37 (EET)[vasta]

Sest tegu on Madalmaade Kuningriigi osaga. Andres 15. november 2011, kell 02:36 (EET)[vasta]

Ei ole sellist asja nagu Hollandi kuningas, on Madalmaade kuningas. Andres (arutelu) 6. mai 2013, kell 21:35 (EEST)[vasta]


Vastavalt ametlikule nimetusele, mida kasutab ka välisministeerium ja riigi ametlikule poliitikale alates 2020 mitte kasutada Hollandi nimetust. https://europa.eu/european-union/about-eu/countries/member-countries/netherlands_et

Artikkel riigist on Madalmaade Kuningriik, mitte see siin. Samuti, mis uuele lähenemisele (alates 2020) siin viidatakse? Et teatud konktekstis ja teatud keeltes eelistatakse sõna Madalmaad või selle sõna-sõnalist tõlget, selles pole midagi uut. Pikne 4. jaanuar 2020, kell 15:52 (EET)[vasta]

Holland oli üks väheseid lääneriike Rootsi kõrval, kes de jure tunnustas Eesti annekteerimist N. Liidu koosseisu. Velirand (arutelu) 23. juuli 2022, kell 13:46 (EEST)[vasta]