Arutelu:Hawaii saared

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Kagupoolseimad saared on mägised ja vulkaanilised

Kas siis mittekagupoolsed saared ei olegi vulkaanilised? Kuidas nad siis tekkisid? Kas neotektoonilise maatõusu tagajärjel nagu Saaremaa? :) Siim 17:27, 27 Jan 2005 (UTC)

Saared on lakanud olemast vulkaanilised, kuna vulkaanilised kivimid on ära vajunud. Pinnal on vaid settelised lubjakivid.

Erosioon ja settimine ei võta neilt ära vulkaanilise saare tiitlit. Tuleb eristada aktiivset vulkanismi ja hääbunut. Õige oleks öelda, et vulkaaniliselt aktiivne on Hawaii saarestiku kagupoolne ots. Ülejäänud saared on aga ookeanilise maakoore loode suunas liikumise tõttu kuuma täpi kohalt minema nihkunud. Seetõttu nende saarte pindala ja kõrgus merepinnast enam ei kasva, vaid kahaneb. Siin on kaks põhjust: esiteks jahtudes tõmbub saar kokku ning teiseks madaldab teda erosioon. Lõpuks vajuvad nad vee alla. Ka Hawaii saar, vaatamata oma kõrgusele vajub ükskord vee alla. Peagi (geoloogilises tulevikus) tekkib Hawaiist kagusse uus veealune mägi, mis pidevalt kasvades lõpuks vulkaaniliseks saareks muutub.
See jutt peaks olema artiklis mitte siin, kuid ma ei taha su artiklitega eriti tegemist teha, sest sinu nupukestega tegeldes on mul alandav koristusmuti tunne. Proovi austada teisi inimesi ja elementaarselt toimetada oma artikleid. Kui pealkiri on "Hawaii", siis miks on artikli esimene sõna "Havai"? Küsimusi ja ettepanekuid oleks veel palju, kuid mul on tunne, et neist pole mingit kasu. Ma saaks su stiilist ja rohketest vigadest aru kui sa oled näiteks põhikooli õpilane. Küll, aga ei saa ma aru miks ei õpi sa märkustest, mida sulle korduvalt on tehtud ja mida enam eriti ei teha, sest sind peetakse lootusetuks. Kui sa ei lõpeta geograafiast ja Vikipeediast hoolivate inimeste mõnitamist oma nupukestega, pole sul oodata ka eriti viisakat ja austavat suhtumist teiste poolt. Siim 18:28, 27 Jan 2005 (UTC)

Siin on ruumi kolmele artiklile:

  1. Hawaii osariik
  2. Hawaii saared
  3. Hawaii saar

Urmas 18:16, 27 Jan 2005 (UTC)

Jah, selle artikli nimi peaks olema "Hawaii saared". "Hawaii" peaks minu meelest olema osariigi kohta. Andres 19:10, 27 Jan 2005 (UTC)
Minu meelest peaks selle pealkirja all ikkagi ühest neist kolmest kirjutama. Pakuksin, et see oleks osariik. Andres 11. mai 2006, kell 07.42 (UTC)

Minu meelest eesti keeles ei saa öelda, et saarestik on pealinn. Andres (arutelu) 4. september 2016, kell 15:11 (EEST)[vasta]

--- Artiklis Mauna Kea on vulkaani kõrguse kohta teistsugused andmed. Tõlkisin siin saksa vikist, viiteid pole. Andres (arutelu) 14. august 2017, kell 12:24 (EEST)[vasta]