Arutelu:Geosfäär

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Siia peaks tegema midagi täpsustuslehe taolist. Lingid siia jätavad lahtiseks, millest on jutt. Andres 10. detsember 2006, kell 19:48 (UTC)

Kõigi siia viitavate artiklite kontekstist on täiesti selgelt välja loetav, et viidatakse viimasele tähendusele. Seetõttu pole minu meelest täpsustusleht tingimata vajalik. Ja kui see teha, siis ma ei kujuta ette, mis nende nelja artikli pealkirjad olema peaksid. Võib-olla geosfäär1, geosfäär2 jne. Siim 10. detsember 2006, kell 20:58 (UTC)
Et sellest aru saada, tuleb lugejal kogu artikkel läbi lugeda ning järele mõelda. Igaüks ei pruugi asjas selgust saada. Pealegi arvan, et paljud lugejad teavad geosfääri ainult Vernadski tähenduses (vist litosfääri mõistes).
Sellepärast teen ettepaneku rääkida selles artiklis ainult geosfäärist selles mõttes, nagu siia on viidatud, ning selgitada erinevaid tähendusi leheküljel Geosfäär (täpsustus). Sealt saab siis ka selgeks, kust otsida teiste mõistetre litosfäär, tahke Maa) käsitlusi ja kuidas neile mõistetele linkida. Andres 11. detsember 2006, kell 07:33 (UTC)

Teistes vikides on minu meelest teistsugune sisu, nii et kingid pole adekvaatsed. Andres 24. juuni 2007, kell 18:45 (UTC)


Eelmine redaktsioon:

"Geosfäär" on termin, millele on omistatud mitmeid erinevaid tähendusi.

Mõnikord mõistetakse "geosfääri" "litosfääri" sünonüümina. Sageli laiendatakse seda terminit kogu tahkele Maale. Geosfääriks võidakse pidada litosfääri, pedosfääri, atmosfääri ning hüdrosfääri kogumit, eristades niimoodi eluslooduse eluta loodusest. Sageli mõistetakse geosfääri all aga üht eelmainitust ehk kas litosfääri, hüdrosfääri või atmosfääri eraldi.

Andres 25. juuni 2007, kell 09:11 (UTC)

Mulle meeldiks, kui see artikkel annaks ülevaate, kuidas seda terminit võidakse mõista ja eelmine redaktsioon seda ka lühidalt üritas. Siim 20. juuli 2007, kell 14:18 (UTC)

Taastasin varasema redaktsiooni. Välja tõstetud:

Geosfäärid (kreeka keeles on Maa ja sphiára on kera) on kontsentrilised katkematud või katkelised Maa sfäärid, mis erinevad teineteiselt tiheduse ja keemilise koosseisu järgi. Väliaäärest keskuse suunas eraldatakse katkematu õhkkond ehk atmosfäär, katkeline veesfäär ehk hüdrosfäär ja mitu mineraalset sfääre Maa kõvas kehas: maakoor, vahevöö ja Maa tuum, mis jagatakse välistuumaks ja sisetuumaks. Maakoor koos vahevöö ülemosaga moodustab litosfääri.

Tinglikult geosfäärid jagatakse peamiseks (litosfäär, hüdrosfäär, atmosfäär jt) ning suhteliselt autonoomselt arenevateks sekundarseks (krüosfäär, pedosfäär, biosfäär ja noosfäär).

Iga geosfääri uurib oma teadus või mitu teadust.

Andres 20. juuli 2007, kell 14:27 (UTC)