Arutelu:Essentsialism

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

riigi nähtavad avaldused on varjulolevate olemuste (eidoste) kahvatud koopiad.

Millest konkreetselt on jutt ja kus Platon sellest räägib?

Eidoseid näitab meile filosoofiline refleksioon.

Mida siin mõeldakse refleksiooni all? Andres 8. veebruar 2007, kell 15:53 (UTC)



Miks on vaja väljendit "teatud kindlat liiki entiteetidel"? Kas essentsialism ei või siis olla kõikehõlmav, st kas ei või essentsialisti arvates üldse kõikidel entiteedidel olla olemust? Mina arvan, et võib. "Platonism" olekski selle järgi "essentsialism" selles kõikehõlmavas mõttes.

Jah. Kui aga jätta need sõnad ära, siis jääb mulje, nagu essentsialism ei saaks olla piiratud teatud tüüpi entiteetidega. Kirjutame siis "kõigil või teatud tüüpi entiteetidel"? Andres 23. veebruar 2007, kell 04:38 (UTC)

Loomulikult saab sellest tuletada "ühiskondliku essentsialismi", "tunnetusteoreetilise essentsialismi", "religioosse essentsialismi" jne. Artiklisse tuleks lisada mingi märkus essentsialismi ajaloost (st Platoni essentsialismi lühitutvustus ja märkus, et sellest ajast on filosoofias olnud käsitlus essentsist) ning sellest, kuidas XX sajandil essentsialism sai nähtuseks, mida teatud filosoofidele ette heideti (Platonile, Hegelile ja etteheitjaks on vist eelkõige Popper jt).

Essentsialismi vastand tuleks ka osutada/määratleda. --Redõp Träm 23. veebruar 2007, kell 03:52 (UTC)

Jah. Kui viitsid, siis järgi seda plaani. Artikli algne autor keskendus ühiskondlikule essentsialismile. Andres 23. veebruar 2007, kell 04:38 (UTC)

Ehk tuleks veel lisada, kuidas väljendub essentsialism eetikas, ühiskonnas, ajaloos ja bioloogias, nagu see on välja toodud wikipedia ingliskeelses versioonis. Samuti võiks mainida kuidas mõistab eesentsialismi filosoof Karl Popper. --Mkisand 20. aprill 2007, kell 09:38 (UTC)

Jah, kindlasti. Kui viitsid, siis täienda. Andres 20. aprill 2007, kell 11:46 (UTC)