Arutelu:Eesti NSV lipp

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Kas on kellelgi kindlaid tõendeid (Eesti NSV-aegseid, mitte ingliskeelseid!) selle kohta, milline nägi välja Eesti NSV lipu tagakülg? Mulle tundub väga kahtlane, et tagaküljel pole sirpi, vasarat ning viisnurka. See pole Nõukogude sümboolika seisukohast korrektne. - Urmas 09:16, 2 Jun 2004 (UTC)

Ma ei oska kindlalt väita, kas http://flagspot.net/flags/su-ee.html on usaldusväärne allikas. J 11:47, 2 Jun 2004 (UTC)

Ta on kindlalt üks põhjalikumaid ning tõsisemalt võetavaid allikaid lippude alal. Kuid antud juhul on vaja kinnitust, mis lähtuks otsesest allikast - meil peaks raamatukogudes olema sellekohast kirjandust (jooniseid näiteks). Asi on selles, et ma ei siiani kohanud ühtegi NLiidu üllitist, mis tagaküljele eraldi tähelepanu pööraks. Võib-olla on küljed erinevad, võib-olla mitte. - Urmas 16:57, 2 Jun 2004 (UTC)

mul on kodus ENSV lipp ja seal on ka taga sirp ja vasarHarri 31. august 2005, kell 17.34 (UTC)

Kas sirp ja vasar on tagaküljele õmmeldud või on nad esiküljele trükitud ja kumavad teisel küljel lihtsalt läbi (vilets kvaliteet nagu tollal reegliks). Ei ole olemas ühtegi NLiidu riigi- ega ametkonnalippu, millel oleks sirp ja vasar tagurpidi (st esikülje peegelpildis).
Olen ka ENSV lipu omanik ja uurisin seda lippu ning omal ajal asja kohta ilmunud materjale enne pildi tegemist. Kui leiad kirjaliku allika, mis räägib lipu tagaküljest, või leiad mõne õmmeldud sirbi-vasaraga lipu, oleks väga kena. Seni pole aga mingit põhjust lipu tagaküljele sirp-vasarat panna. - Urmas 31. august 2005, kell 17.47 (UTC) PS Vaidlustasid joonise asemel terve artikli.
Taga pole sirpi ja vasarat. Allikas: "Nõukogude Eesti". Taivo 31. august 2005, kell 18.07 (UTC)
Tegelikult olid ka NSV Liidu lipuga lood niimoodi, et kuni mingi ajani (vist ca 1980) oli seal lipu tagaküljel sirp ja vasar, siis koristati need sealt ära. Ilmselt seesama juhtus ka Eesti NSV lipuga. Ahsoous 31. august 2005, kell 18.46 (UTC)
Mitte ilmselt, ~täpselt nii ta oligi - kuni miski ajani olid seal tagaküljel sirp ja vasar, ning siis kaotati need ära. - Ahsoous 31. august 2005, kell 18.50 (UTC)

Noh,aga see et 1980 kaotati tagant srp ja vasar tuleb ju siis märkida-Harri 2. september 2005, kell 18.30 (UTC)

See tuleb märkida küll, aga vaata NLiidu omal kaotati 1980 ära, millal ENSV lipul see kadus pole mina isiklikult viitsind välja uurida ja isegi see ei anna veel alust artiklit väidlustada, vaid jah on põhjust artikli täiendamiseks konkreetse faktiga - Ahsoous 2. september 2005, kell 19.24 (UTC)

aga minu lipul on mõlemale poole trükitud sirp ja vasar - Harri 3. september 2005, kell 14.14 (UTC)

Võimalik, et sul on vale lipp. Selles pole midagi harukordset, kui vaadata näiteks Liibanoni lipuga seotud segadusi. Taivo 3. september 2005, kell 14.30 (UTC)


NB! NSV Liidu konstitutsioon ei sätestanud Eesti NSV lippu vaid see kehtestati Eesti NSV konstitutsiooniga... ja muide tsitaat ENSV 1978. aasta põhiseadusest... (jõustus 13. aprill 1978)

 §167.Eesti Nõukogude Sotsialistliku Vabariigi riigilipp on punast värvi täisnurkne riidelaid, mida läbib sinine laineline vööt kahe valge triibuga ülalpool, kujundades kuus teravatipulist lainet piki lippu. Sinine laineline vööt koos valgete triipudega moodustab poole lipu laiusest, alumine punane vööt ühe viiendiku lipu laiusest. Lipukanga ülemise punase osa vasakus ülemises nurgas lipu pikkusest ühe kuuendiku kaugusel vardast on kuldne sirbi ja vasara kujutis ning selle kohal punane kuldäärisega viieharuline täht. Lipu laiuse suhe pikkusega on 1:2.

Seegi ei ütle miskit tolle tagumise poole kohta ;) aga konstitutsiooni lisasid mul käepärast pole. - Ahsoous 24. juuni 2006, kell 00.37 (UTC)


Alajaotus vend Vahindra lipust tundub olevat originaaluurimus. Andres (arutelu) 14. aprill 2012, kell 07:10 (EEST)[vasta]


Ausõna ei tea, kust Geerodnik selle välja otsis. Aga ta on ka ainus Vahindra uurija. Kirill

Just see osa, kus Gerodnikule viidatakse, on OK. Ainult seostamine Eesti NSV lipuga on originaaluurimus. See asi peaks olema artiklis vend Vahindra kohta. Andres (arutelu) 26. september 2012, kell 21:36 (EEST)[vasta]

Vend Vahindra Pan-Baltoonia lipp[muuda lähteteksti]

Eesti NSV ja Läti NSV lipp langevad oma kujunduselt hämmastavalt kokku ainsa eestlasest budismi pühaku vend Vahindra unistuse, teokraatliku ilmariigi Pan-Baltoonia (Eesti, Läti, Leedu, osa Vene piirialadest) riigilipu kavandiga:

"Oranži kanga vasakus ülemises nurgas on vapi kujutis. Allpool - Buddha õpetuse sünnipaiga Himaalaja lumised harjad, mägede jalamil aga Läänemere sinised lained" (Gennadi Gerodnik, Vend Vahindra, Eesti Raamat, Tallinn 1973).

Pole teada, kas tegemist on lihtsa kokkulangevusega või Paul Luhteina ja tema Läti kolleegi peenikese huumoriga.

Võtsin selle välja, kuna esiteks paistab jah originaaluurimusena ja teiseks ma ei näe "hämmastavat kokkulangevust". Taustavärvid on erinevad, vapp vasakus ülanurgas on igasugu lippudel väga levinud. Ka pole teada, milline Vahindra vapp oleks välja näinud või millisena ta Himaalajat ja Läänemerd oleks kujutanud. --Minnekon (arutelu) 16. veebruar 2016, kell 15:37 (EET)[vasta]