Arutelu:Avaliku elu tegelane

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Juba artikli algus annab mõista, et see väljend ei ole kasutusel ainult õigusteaduses (või normatiivaktides). Siis tuleb alustada selle mõiste üldisest definitsioonist. Andres 4. november 2008, kell 12:44 (UTC)

Paljud õigusteaduse mõisted on kasutuses ka tavaelus, mis sugugi ei vähenda nende õiguspärast tähendust. Sama väljend on kasutuses ka näiteks saksa ja inglise keeles. Lahti võib kirjutada veel näiteks sõnad kuulsus ja prominent - need on sõnad, mis ei seondu ühegi seaduses rakendatud mõistega. "avalik teave" ja "avalik-õiguslik" on seotud mõisted avaliku elu tegelasega.--Oktav 4. november 2008, kell 14:11 (UTC)
Aga kas see mõiste on tulnud "tavaelust" õigusaktidesse või ümberpöördult? See ongi määrav. Andres 4. november 2008, kell 16:24 (UTC)
Minu meelest on see väljend seadusesse võetud tavakeelest ega ole õigusteadlaste leiutis. Andres 5. november 2008, kell 05:29 (UTC)

"Näiteks kui inimene avab võimuesindajana teed, silda või kooli, siis sellisena näitab ta end avalikkusele, aga kui ta metsas seeni korjab, siis ta ei ole avalikus rollis" - selline väide vajaks viitamist. Mina näiteks olen veendunud, kui keegi teab, et ta metsas seeni korjab, siis järelikult on tegelena seda kuulutanud ja kui on kuulutanud, siis on avalik tegevus. Kui ei oleks kuulutanud, siis ei teataks, et korjab seeni. Seega ainuvõimalik järeldus oleks - kui on teada, et korjab seeni, siis on teavitanud ja sellest tulenevalt on tegelane metsas seeni korjates avaliku elu tegelane. Muud võimalust lihtsalt ei jää üle.--Hendrix 4. november 2008, kell 16:27 (UTC)

Viitamisele vihjab väike "1" nurksulgudes. Sellele vajutades jõuad lehe allserva alapealkirja juurde "Viited" ja seal on numbriliselt järjestatud algallikate andmed :) --Oktav 5. november 2008, kell 12:35 (UTC)
minu arust ei ole viitatud arutlus päris korrektne. Kui on teada, et ta korjab seeni, siis muudab see teadmine tegelase avalikuks. Pealegi võib seeni korjates vabalt tegeleda avaliku elu probleemide lahendamisega - kaks ministrit arutavad seeni korjates järgmise aasta riigieelarvet. Inimene ei ole avaliku elu tegelane siis, kui ta taandab end avaliku elu rolliga kaasas käivatest atribuutidest. Rolli juurde käib muide ka imidž - nägu näiteks. Kui avaliku elu tegelane kakerdab purjus peaga kuskil baaris ja teeb ogarusi ning on äratuntav - on ta oma avaliku tegelase rollis ja ta peab sellega leppima, et tema ogarusi arutatakse avalikus meedias. Tahad laaberdada anonüümselt, tõmba kott pähe...--Hendrix 5. november 2008, kell 16:47 (UTC)
Ma millegipärast usaldan andmekaitse inspektsiooni direktorit neis küsimustes rohkem kui Hendrixit. Sinu arutelu võiks ju jätkata fraasiga, et mõni näiteks oskab olla silmini täis ja näost pole üldse näha, aga see on teine teema. Kirjuta artikkel Avaliku teenistuse eetikakoodeks--Oktav 5. november 2008, kell 20:14 (UTC)