Arutelu:Atlas (kartograafia)

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Mercatori atlase kaanel oli kujutatud titaan Atlas. Kahtlemata teadis Mercatori väga hästi, et Atlas ka titaani tähendab. Väidet, et just titaani nimest on tulnud sõna 'atlas', ei tohiks vigaseks lugeda. Taivo 12:55, 7 Mar 2005 (UTC)

Kas tõesti? Mis Mercatori atlast sa mõtled, kas Hondiuse poolt välja antud järeltrükke või muid madalmaade atlaseid, mis kõik kasutasid Mercatori kaarte veel pikka aega pärast tema surma ja tõepoolest hakkasid Atlasena kujutama titaani. Mercator pidas siiski silmas kuningas Atlast. Siim 13:36, 7 Mar 2005 (UTC)
Ma ei tea, missugust ma mõtlen. Tsiteerin Antiigileksikoni (tõlgitud originaalist Leipzig 1979): atlas. Kaardistiku tähenduse sai 16. saj., kui Mercator kaunistas oma kaardikogu titaan Atlase kujutisega. Taivo 17:06, 7 Mar 2005 (UTC)
Sellisel juhul on ka Antiigileksikonis kahetsusväärne viga. Mercatori atlasteks peetakse paljusid atlaseid, mis on tehtud peale tema surma, sest need põhinesid tema kaartidel. Atlases, mis ilmus 1595 aastal ei ole kujutatud titaani. Ma olen nõus sellega, et tavaliselt on atlasi seostatud just titaaniga, kuid kui me räägime sõna etümoloogiast, siis ei ole see korrektne. Siim 17:49, 7 Mar 2005 (UTC)

Minu tagasihoidliku arvamuse kohaselt ei ole Vikipeedia artiklid see koht, kus polemiseeritakse ja "õiendatakse arveid" teistsuguste arvamustega. Väljendid nagu "laialdaselt on levinud eksiarvamus", "tavaliselt seostatakse... kuid..." jne ei sobi, minu meelest, artiklisse. Pigem arutellu, jah, seda kyll. Artikkel peaks esitama autori(te) poolt kindlaks tehtud ja kontrollitud fakte, yksnes. Seega: kartograafia atlased võivad olla paberkandjal või ka muudel andmekendjatel. "atlase" nimi on tulnud 1595. aastal ilmunud... jne. Milleks risustada artiklit eksiarvamustega? Lugejat huvitab see, mis õige on, mitte see, mis võib olla kyll laialt levinud, aga kaheldav või ekslik. --Lulu 5. september 2005, kell 09.01 (UTC)

Arvan küll, et kui asi on tegelikult teisiti kui enamik inimesi arvab, siis tuleks ikkagi mainida ka eksiarvamust. Muidu lugejad arvavad, et keegi on kogemata või rumalusest mingit jama kirjutanud, ja hakkavad kohe parandama. Andres 5. september 2005, kell 17.39 (UTC)
Niipalju kui mina aru saan siis Mercatorililt on pärit see nimetus atlas aga titaan kaardikogumiku kaanel oli Antonio Lafreri 'Geografia Tavole Moderne di Geografia de la Maggior parte del Mondo di diversi avtori raccolte et messe secondo l´ordine di Tolomeo con idisegni di molte citta et fortezze di diverse provintie stampate in rame con stvdio et diligenza in Roma.' dateeringuga 1575... - Ahsoous 5. september 2005, kell 13.08 (UTC)