Arutelu:Astlalised

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Antud artikli sisukus:

Eluviiside lõigus võiks ollla äraseletatud, kuidas moodi on munetised seotud astlalistega. Esimeses lõigus mainitud , et astel on moondunud muneti, seega mina arvaks, et tegemist on sünonüümiga munetised = astlalised. Mul tekib küll segadus. Üldiselt on kõik oluline teema juures kaetud võibolla oleks vaja veel eraldi lõiku toitumise kohta, sest vikipeedia on siiski info kiireks leidmiseks ja eraldilõigu olemasolu teeks selle lihtsamaks. Arvan, et võiks olla rohkem tõlkeid ladinakeelsetele sõnadele. Pilte on piisavalt. Artikli pikkus pole kindlasti 10000 tähemärki seega võiks mõne lõigu juurde kirjutada.


Allikad ja viitamine:

Viidetele ei ole lisatud veebiaadressi nime vaid lihtsalt aadress. Üldse võiks olla rohkem viiteid just täpsete väidete kohta, millele vikipeedias artiklit pole. Näiteks monofüleetiline, kust see võeti?

Õigekiri

„Nõelamise efektiivsus sõltub lisaks väljastatava mürgi kogusest ja koostisest ka astla suurusest ning nõelamise sügavusest.“ - sõnade „koostisest“ ja „ka“ vahel peaks olema eraldav kirjavahemärk või ka sidesõna.

Pealkiri „Põlvnemine ja fülegeneetika“ - „fülogeneetika“

„...perekonna (Bethylonymidae)“ - sulud mittevajalikud.

„Varaste herilast ning mõngingate sipelgaliikide...“ - „varaste“

"Endoparasitismi esines vähe kuid mõned liigid...“ - sõna „kuid“ ees koma, kuna algab kõrvallause.

„...ülesugukonda...“ - „ülemsugukonda“

„Perekond koosneb tavaliselt emastest, teatud perioodidel ka isased, kelle peamine ülesanne on paaritumine.“ - komade vahel olev lauseosa on kohmakalt sõnastatud ja mõte võib jääda segaseks.

„Mesilaselaadsed on kõige liigirikka astlaliste rühm, kuhu arvatakse kuuluvat ubes 20 000 liiki.“ - „liigirikkam“ ja „umbes“.

„...nende järglaste poost tarbitav toit.“ - „poolt“?

„(Bethylidae, Chrysididae, jaDryinidae)“ – tühik puudu.

„Jahtides aktiivselt saaki kasutavad nad mürki saagi paralüseerimiseks...“ - sõna „saaki“ järel peab olema koma, kuna lause algab kõrvallausega.

“Kõik astlaliste hulka loetavad liigid ei ole võimelised nõelama tingituna näiteks muneti redutseerumisest või kohastumisest täitmaks mõnda muud ülesannet” – lause mõte jääb segaseks

Vikipeedia tavad:

Ülesehituses võiksid ülemsugukonnad olla teise astme pealkirjadena väljatoodud, et siis enne teha suur pealkiri ülemsugukonnad ja kirjutada sellest lõik(siia võiks kirjutada näiteks suurimad erinevused ülemsugukondade vahel nagu võrdlusena) ja siis alapealkirjadega eraldi sugukonnad. Siselinke võiks ka rohkem olla ( näit sõnad evolutsioon, perekond, ökoloogia, morfoloogia jne)

--Teeletuul 11. november 2011, kell 13:06 (EET)[vasta]

Siselingid tuleb üle vaadata. Näiteks peaks minu meelest olema ülemsugukonna kohta eraldi artikkel, samuti tuleks linkida monofüleetiline rühm, mitte monofüleetiline. Andres 12. november 2011, kell 22:08 (EET)[vasta]

Alajaotuse "Põlvnemine ja fülogeneetika" kolmandas lauses näpuviga. Eluviisi alajaotuses kriipsud parandada. Lause "Teatud perioodidel ..." vigane. Lauses "Suurem osa mesilaseliike ..." üks koma üleliigne. Ladinakeelsed sõnad peavad ka linkimisel olema kaldkirjas, lingi nii: ''[[Bethylidae]]''. "Chrysidoidea" alajaotuses üks tühik puudu. "Vespoidea" teises lõigus näpuviga. Artikkel on lühike, kuid keeleliselt hästi kirjutatud, tubli! Adeliine 13. november 2011, kell 12:18 (EET)[vasta]


Oleks tarvis selgitust, mis on pildil kujutatud. Andres (arutelu) 21. veebruar 2022, kell 22:16 (EET)[vasta]


Rida "Rühm" ei ole nähtav. Seda võiks lugeda infraseltsiks. --Andres (arutelu) 21. veebruar 2022, kell 22:29 (EET)[vasta]