Arutelu:Arbuskulaarne mükoriisa

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Retsensioon[muuda lähteteksti]

Alustuseks peaks välja tooma, et tegu on sisuka ja põhjaliku artikliga, mis käsitleb üht tänapäeva taimeökoloogia olulisematest teemadest ehk seenjuurte sümbiootilist rolli taimede elus. Tegu on ingliskeelse Wikipedia artikli osalise tõlkega, ent kuna esialgne artikkel oli küllalt üksikasjalik, siis sisuline pool tõlkimise tõttu kindlasti midagi ei kaotanud.

Artikli üldvormistus on soliidne: tekst on korralikult liigendatud, vajaliku pikkusega, viitamine on igati korrektne ja valitud allikad autoriteetsed. Pildimaterjali tundus esmapilgul vähevõitu olevat, ent uurimise järel Wikimedia Commons'ist selgus, et selle alast materjali ongi saadaval vaid minimaalselt ning seega on visuaalsete lisandite puudumine täiesti mõistetav.

Stiililise külje pealt jäi silma lausete mõningane raskepärasus. Samas sellisel konkreetsel teemal kirjutades on taolist olukorda ilmselt küllalt võimatu vältida, kuna kõiki esinevaid botaanilisi ja loodusteaduslikke mõisteid tekstis lahti seletada oleks tarbetu. Õnneks on artikli autor näinud piisavalt vaeva linkide loomisega ning seega on soovijatel võimalik peaaegu kogu tarvilik info niiviisi kätte saada.

Kohati tundus aga, et artikli lugemist lihtsustaks, kui paari väga spetsiifilist mõistet (apressoorium, intraradikaalsed hüüfid ja bioremediatsioon) oleks tekstis rohkem avatud. Seda eriti arvestades, et antud mõistete kohta on keeruline leida infot eestikeelsetest otsingumootoritest. Näiteks intraradikaalsete hüüfide teemast on toitainete omastamise juures küllalt palju juttu ning selle mõiste lahtimõtestamisest oleks seega artiklile suur kasu.

Konkreetsetest väikestest vigadest jäid silma järgmised asjad:

  • kui asendada sissejuhatuse esimeses lauses vaskulaarne taim kirjega soontaim või või vaskulaartaim, on võimalik linkida vastava nimega Vikipeedia artiklile;
  • samuti võiks kaaluda mõistele in vitro Vikipeedia lingi tegemist, kuna kõik lugejad ei pruugi olla antud mõistega tuttavad;
  • lauses "Bakteriliigid võistlevad omavahel taime poolt eritatava süsinikühendi pärast." võiks eritatava süsinikuühendi muuta mitmusesse, kuna ilmselt on taolisi süsinikuühendeid enam kui üks.

Üldiselt on tegu väga huvitava ja vormiliselt Vikipeediasse sobiva artikliga, mida tasuks kindlasti edasi arendada (kas või tulevasi loodusteadlaste põlvi silmas pidades), kas ingliskeelse artikli tõlkimist jätkates või muud uut infot lisades.

--Schlise 9. november 2011, kell 22:12 (EET)[vasta]


Sulu ees käib tühik. Kui "vaskulaarsed taimed" on sünonüümne "soontaimedega", siis pole asendada vaja, aga lehele "vaskulaarne taim" tuleb moodustada ümbersuunamine: #suuna[[Soontaimed]].

Hinnanguliselt on välja pakutud, et umbes 80% taimeliike võiks olla arbuskulaar-mükoriissed. Võiks olla, seega midagi takistab?

AM seente areng enne juurde tungimist, mida tuntakse mõiste presümbioos all, koosneb ... Parem: AM seente areng enne juurde tungimist ehk presümbioos koosneb ...

Lipiidide konverteerimine heksoosideks, glükoneogenees, leiabki aset ekstraradikaalses mütseelis. Sama, mis eelmises lauses, parem kasutada sõna "ehk" kui komasid.

Arbuskulaarse mükoriisa roll taime kasvus seisnebki peamiselt just fosfori, vähem ka lämmastiku, omastamises. Teine koma üleliigne.

See võimaldab ligi pääseda suuremale hulgale limiteerivale fosforile. Limiteerivale? Ei saa aru.

Maa-alal, kus dominantsed arbuskulaarse mükoriisa seened on moodustanud peremeestaimega sümbioosi, on nad võimelised takistama mittemükoriissete taimede invasiooni.

Tekst muidu hästi arusaadav. Tubli! Adeliine 10. november 2011, kell 02:15 (EET)[vasta]