Arutelu:Apatitõ

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

seoses apatiidi- ja nefeliinimaagi kaevandamisega

Parem oleks kirjutada "apatiidi kaevandamisega". Apatiidi- ja nefeliinimaak jätab mulje, et apatiit ja nefeliin ongi need väärtuslikud asjad, mille pärast kaevandamisega tegeletakse. See pole eriti usutav, sest nii apatiit kui ka nefeliin on mineraalid, millega iseenesest pole suurt midagi peale hakata. Võrdle nt. alumiiniumimaak, rauamaak vs boksiidimaak ja hematiidimaak. Õigemad on ikka kaks esimest, sest saada tahetakse boksiidist ja hematiidist vastavalt alumiiniumi ja rauda. Siim 17. mai 2006, kell 09.44 (UTC)

Kas siis õige oleks "apatiidi" ja "nefeliini" või ainult "apatiidi"? Andres 17. mai 2006, kell 16.48 (UTC)
Ma ei tea, mida seal kaevandatakse, aga lihtsalt nefeliini kaevandamist tema enda pärast ma ei usu. Nefeliini koostis on põhimõtteliselt väga sarnane päevakividele, mis on levinuimad mineraalid maakoores ega kujuta endast seetõttu erilist ressurssi. Ma arvan, et asi on pigem selles, et Hibiinides paiknev intrusioon sisaldab väga paljusid erinevaid mineraale, millest paljudel on oluline väärtus, kuid nefeliin on neist kõige domineerivam. Vastavat kivimit, kust Hibiinide mineraale saadakse, nimetataksegi nefeliinsüeniidiks. Võib-olla seepärast öeldaksegi, et kaevandatakse nefeliini, ehkki tema enda pärast poleks kaevandamist ette võetud. Seetõttu ma "nefeliinimaaki" korrektseks ei peaks. Ma kirjutaks lihtsalt: "kaevandatakse peamiselt apatiiti" vms. Siim 17. mai 2006, kell 17.09 (UTC)
Olen sunnitud oma sõnad tagasi võtma. Nefeliini siiski kaevandatakse eesmärgiga, milleks on sealt alumiiniumi kättesaamine. Tavaliselt hangitakse alumiiniumi küll boksiidist, mistõttu ma selle peale ei tulnud. Siim 11. september 2006, kell 19:54 (UTC)

Vana elanike arv: Elanikke: 59 700 (2010) Velirand (arutelu) 27. jaanuar 2018, kell 14:13 (EET)[vasta]


Vana elanike arv: Elanikke: 56 356 (2017) Velirand (arutelu) 18. juuni 2018, kell 15:14 (EEST)[vasta]