Arutelu:Antipsühhiaatria

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Siia ei viita ükski lehekülg. Andres 10. veebruar 2006, kell 12.07 (UTC)

Minu meelest on siin antipsühhiaatria defineeritud selle äärmuslikul kujul, mida võib tõesti vandenõuteooriaks nimetada. Tuleks rääkida antipsühhiaatria laiemast spektrist, mille kohta sõna "vandenõuteooria" minu meelest üldjuhul ei sobi. Andres 10. veebruar 2006, kell 12.13 (UTC)

Nõus. Tegin täienduse artiklisse vandenõuteooria, et vähemalt mingi viide siia oleks. Aga nõus sellega, et antipsühhiaatria võib tähendada ka lihtsalt vastumeelsust või antipaatiat psühhiaatrite ja/või psühhiaatria vastu. Seda jah. Peaks kindlasti nimetama. --Lulu 10. veebruar 2006, kell 12.18 (UTC)
Vaata näiteks inglise viki artiklit. Andres 10. veebruar 2006, kell 12.29 (UTC)
Inglise wiki artikkel on tõesti vaimustamapanevalt põhjalik. Siiski, jään seisukohale, et "lihtsalt vastumeelsus või antipaatia psühhiaatria suhtes" ei ole antipsühhiaatria, nagu ka vastumeelsus hambaarstide või avalikus saunas käimise suhtes ei ole midagi enamat kui antipaatia või vastumeelsus. Antpsühhiaatria on siiski moonutatud arusaamadel põhinev uskumuste süsteem, mis käib igati vandenõuteooria alla. Arvestades tänapäeva psühhiaatria tegelikke seisukohti, võitleb antipsühhiaatria suuresti olematute koletistega. --Ken 10. veebruar 2006, kell 18.35 (UTC)
Olen nõus, et antipsühhaatria ei ole lihtsalt vastumeelsus psühhaatria vastu. Kuigi selle sõna tähendus on hägune, sest tegemist ei ole ühtse liikumisega, on selle kõige tuntum osa saanud alguse mõningatest psühhiaatrite ringkondadest. Muidugi on enamik psühhiaatreid selle vastu, aga antipsühhiaatria tervikuna ei ole ju vandenõuteooria, vaid pigem teisitimõtlemise avaldus. Seda on ainult antipsühhiaatria primitiivne versioon, millega artiklis on piirdutud. Selline esitus on eksitav. Andres 10. veebruar 2006, kell 19.00 (UTC)

Siin võiks mainida ka N. Liidus levinud tava ebameeldiva maailmavaatega inimesi psüühikahaigeteks tembeldada ja sulgeda neid kinnistesse psühhiaatriahaiglatesse sund"ravi" saama.

kas antipsühhiaatria juured pärinevad ikka moonutatud arusaamadest. See, et psühhiaatrilisi vahendeid on kasutatud vääratel eesmärkidel, on ju tõde, siin pole mõtet vaielda. Mina ka ei näe antipsühhiaatrias vandenõuteooriat. Isegi inglise vikis on vandenõuteooriast juttu ainult ühel korral ja sedagi üsna ebamääraselt ning seoses saientoloogidega. Kuna vaimu kallal manipuleerimine, aga psüühikahäirete ravi seda on, on väga tundlik teema, siis iga möödalaskmine (tahtlik või tahtmatu) selles vallas põhjustab kohese elava vastukaja ja pikaajalist negatiivset suhtumist. Seega - antipsühhiaatria korral on tegemist väärtushingutega.--Hendrix 1. november 2007, kell 18:09 (UTC)