Arutelu:Alusteadused

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Sellisel kujul minu meelest parem kustutada. Andres 29. jaanuar 2007, kell 06:53 (UTC)


Sellel sõnal on vähemalt kaks muud tähendust:

a) alusteadused ehk fundamentaalteadused on teadused ehk teadusharud, mis uurivad, kuidas asjad on, orienteerumata otseselt rakendustele neid vastandatakse rakendusteadustele; artiklis Rakendusteadused ongi siia link selles mõttes

b) alusteadused on teadused, mis on aluseks teistele teadustele

Teatud kindla teaduste klassifikatsiooni raames võib muidugi eristada alusteadusi ja teadusharusid. Aga 1) siis ei ole üldtunnustatud arusaama sellest, millised teadused on alusteadused; 2) tuleb viidata, kus sõna "alusteadused" selles mõttes kasutatakse.

Inglise vikis ei ole juttu samast mõistest.

Andres 24. veebruar 2007, kell 17:45 (UTC)

Arutelulehe sisu ei sobi sõna-sõnalt artiklisse. Nüüd läks artikkel hoopis segaseks. Andres 24. veebruar 2007, kell 18:37 (UTC)

Aga kõik eriseisukohad on ilusti olemas, vaidlustuse võiks eemaldada? Eks kungi keegi toimetab, nagu ikka--Ats 24. veebruar 2007, kell 19:20 (UTC)

Mis eriseisukohad? Jutt on sõna eri tähendustest. Praegusest tekstist võibki ehk mulje jääda, et jutt on ühest ja samast asjast. Eksitav on tekst kindlasti.
Aga milleks kirjutada teadlikult segast juttu? Andres 24. veebruar 2007, kell 19:39 (UTC)

Viimastel aastatel on teadus- ja arendustegevuse mõisteid eesti keeles oluliselt korrastatud, seepärast oli aeg ka see artikkel ära toimetada, säilitades algsest nii palju kui asjakohane. Kuna arutelulehelt olid tõesti sinna kogemata märkused läinud, said ka need eemaldatud. Lisan igaks juhuks siia ka algse teksti:

"Alusteadused ehk fundamentaalteadused on teadused, mis on aluseks teistele teadusharudele. Tänapäeval, kus põhiline uurimistöö toimub interdistsiplinaarsetes teadusharudes, ei rõhutata eriti seda mõistet, sest üks teadus võib olla teise teaduse teadusharu. Alusteadused on teadused mida ei käsitleta teaduse struktuuris teadusharudena. (Teatud kindla teaduste klassifikatsiooni raames võib muidugi eristada alusteadusi ja teadusharusid. Aga 1) siis ei ole üldtunnustatud arusaama sellest, millised teadused on alusteadused; 2) tuleb viidata, kus sõna "alusteadused" selles mõttes kasutatakse.) Sõnal on mitu tähendust:•positivismi rajaja Auguste Comte pakkus välja 6 (alus)teadust.•alusteadused on teadused mis uurivad kuidas asjad on, orienteerumata otseselt rakendustele neid vastandatakse rakendusteadustele; artiklis Rakendusteadused ongi siia link selles mõttes".--Isetegi (arutelu) 8. august 2018, kell 10:12 (EEST)[vasta]