Arutelu:Altar

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

...Piibel ja lilled on altarilaual teisejärgulised.... Täpsustan `Piibel pole kunagi ei altaril ega kistlikus kirikus teisejärguline. Peale valget kattet altar on veel kaetud kattega, mis on vastavalt kirikuaastale ja on 5 värvi: Valge, roheline, punane, violett ja must. Roheline- periood peale pärast Kolmainupüha pikim periood kirikuaastas. Valge- suurtel kirikupühadel: Jõulud ja jõulujärgne aeg kuni Kolmekuningapäevani, Ülestõusmispüha kuni Nelipühani; Tevaminemispüha ja Kolmainupüha. Nelipüha- punane; Advendiaeg ja paastuaeg-violett, Suur Reede-must. --Jyriorel 30. august 2008, kell 13:32 (UTC)

See kehtib vist luteri kiriku kohta?
"Teisejärgulised" pole hea sõna, aga vist on mõeldud seda, et nad ei pruugi alati altarilaual olla. Andres 30. august 2008, kell 13:52 (UTC)

Siin asi läheb juba huvitavamaks. Kuidas altarit mõistavad näiteks baptistid, adventistid, no ma isegi ei tea, kuidas nelipühilastega lood on. Kas nende jaoks on see lihtsalt koht, kust pastor jutlusutab. (Paralleel jutlustamise kohaga kas kantsel või ambon.) Jah, luteri kirikus on Piibel alati altaril. Õigeusu kirikus (nii paju kui ma tean) on ka Piibel alati altaril olemas. Seal on see püha raamat igas mõttes ja sageli rikkalikult kaunistatud altaripiibel. Katoliku kirikus ka Piibel on ikka altaril. Mis puutub lilledesse ja muude kaunistustesse, need ei pea altaril tingimatta olema.--Jyriorel 30. august 2008, kell 17:29 (UTC)