Arutelu:Aktiivsüsi

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Tere!

Püüdsin täna liita artiklid meditsiiniline süsi ja aktiivsüsi - tänase seisuga - üldine tutvustav info võivad nad üheskoos kirjas seista aga võib-olla mitte, ilmselt biotoimeline kirjeldus võib meditsiini kaudu pisut erineda kui gaasimaskide filtrites... aga hetkel ma rohkem ei näe - ma olen mõelnud kuidas seened männi surma saadavad aga ma pole seda välja mõelnud - kui võrrelda inimorganismiga siis liigub 'süsi' kehas ilmselt kas rakuvedelikus ja/või rakkude vahelises vedelikus, aga mitte ainult med on omistatud aktiivsöele närvisüsteemi äkilised seosed ja seondumised kuid rasvaga seotud lümfisüsteemi seoste kohta mitte nii väga...

Kui ühe mikromeetri info vastab tõele siis vast saaks ka mitmete õhu kaudu levivate viiruseosakeste sisenemise tõkestamiseks aktiivsöefiltriga maske kasutada aga ilmselt ei koosne eluks hädavajalik (olemuslik) õhk üksnes viiruseosakestest.

Mariina 10. oktoober 2014, kell 08:19 (EEST) alias Простота

Söeküpsised peaksid olema eraldi artiklis. Andres (arutelu) 10. oktoober 2014, kell 17:15 (EEST)[vasta]

Tere Andres!
Vaata palun üle, kas ma panin 'Sinu omad' õigesse paika tagasi.
Söeküpsiste kohta tuleks rohkem uurida, mina ise neid ilmselt ei valmistaks - Maa siin männi ja kuuseokkane seega kogu Maalt maha võetud puudega kütame ahju ja ahjusüsi mida jääb alles üsna vähe tupsutame seenekolletele, et muru saaks kasvada.
Söe söömisega on see lugu, et ta viib kehast kaasa selle mida ta sisaldab - kui leiab keegi söe/tuha mineraalainete sisalduse siis saab pildi ehk aga seened ta pühib ilmselt minema küll.
Sütt saaks kasutada ilmselt ravimtekkelise kehasisese vedelikupeetuse kollete tõhusaks kuivendamiseks, näit südamehaigetel aga see on ilmselt alternatiivmeditsiini valdkond.
Mariina 10. oktoober 2014, kell 19:30 (EEST) alias Простота
Ma ei saa aru, mis on söeküpsistel pistmist aktiivsöega. Andres (arutelu) 10. oktoober 2014, kell 23:52 (EEST)[vasta]
Tere Andres!
Kas Sa tahad öelda, et see on hoopis teine aine, küll ilmselt tehnoloogia poolt, algul õhuta ja siis õhuga (oli nii), minu arust ei ole see teine aine mitte - ikka aktiveeritud 'puusüsi' aga võib-olla ma ajan ka segamini...

  • Mõningaid lisandusi artiklisse:
    • aktiivsütt kasutatakse vähirakkude nii uuringutes kui ka nimetatud rakkude jäätmekäitlusel;
    • kasutatakse taimede kasvufaktorina;
    • Viirpuust valmsitatuna kasutatakse 'kulla puhastamisel'
    • kasutatakse osade vitamiinipreparaatide, steroid-preparaatide, antibiootikumide valmistamisel;
    • kasutatakse laborites proovidest (näit seerum) steroidhormoonide ja orgaaniliste ainete eraldamisel Pharmaceuticals;
    • [1];
    • More than 150 types of activated carbon for all your purification applications:
      • Granular activated carbons (GAC)
      • Extruded or pelletised activated carbons
      • Powdered activated carbons (PAC)
      • Acid washed and high purity activated carbons
      • Specialist Impregnated carbons jne.
artiklis on täna mitmed mõisted koos, ma näen et ma segasin Sind
aga Vikipeedia lugejal, kes siia satub võib tekkida raskusi 'toodete vahel liikumisega' (loomne süsi, taimne süsi, plastiku süsi, söegraanulid jne) - minu arust oleks parem püüda ravimina kasutatavad aktiivsöe vormid ikkagi eraldi artiklisse kirjutada - aktiivsöega töödeldud sidumismaterjali kasutatakse haavade ravis, 'aktiivsöe preparaadid' on katsetes, neerupuudlikkusega patsientidel, osutunud efektiivsemaks jääkainete eemaldajaks kui dialüüs jne.

Mariina 11. oktoober 2014, kell 06:46 (EEST) alias Простота

meditsiiniline süsi[muuda lähteteksti]

meil suunab meditsiiniline süsi siia, ent mitmetes vikides on vist eraldi art, vt keelekomplekti wikidata:Q2957662--Estopedist1 (arutelu) 20. juuni 2019, kell 15:53 (EEST)[vasta]