Arutelu:Aaleni lade

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Muutsin ladejärgu lademeks, sest sellist stratigraafilist üksust nagu ladejärk enam Eestis ei kasutata. Ladejärk on nõukogude pärand, mis kuidagi ei taha praegusesse süsteemi sobituda. Osad endised ladejärgud on nüüd lademed osad aga ladestikud. Siim 11:10, 23 Jan 2005 (UTC)

Aaleni lade on laialt levinud Tethyse geosünklinaalses tsoonis Alpides, Kaukasuses ja teistes mägedes.

Kas see on vale? Andres 23:58, 30 Jan 2005 (UTC)

Ma parem ei kommenteerikski seda. See on üsna piinlik lugu. Veel nädal tagasi ei teadnud ma mida tähendab geosünklinaalne tsoon, kuid nüüd tean ja enam kindlasti ei unusta. Üks TÜ professor nägi seda artiklit ja ütles mulle veel viisakalt, et see on geoloogias anakronism. Ma tema asemel oleks palju karmimaid sõnu tarvitanud. See termin kuulub aega, kus laamtektoonikat ei tunnustatud st. ei kujutatud ette, et laamad võiksid horisontaalselt liikuda. Mäetekkeprotsessi, süvikute tekkimist ja kõike muud seesugust üritatigi seletada nn. geosünklinaalide teooriaga. See on üsna jabur teooria kui sellega natuke tutvuda. Seepärast ma võtsin selle lause tervikuna välja. Võibolla annaks parandada, aga niikaua kuni ma täpselt ei saa aru, mis sellega öelda tahetakse ei oska parandada ka. Ma väga loodan, et ma ühtegi geosünklinaali enam Vikipeedias ei kohta. Artikli võib sellest jampsist muidugi kirjutada. Muuseas, veel 1987. aastal kirjutatud raamatus "Geoloogia alused" on geosünklinaalid sees. See on raamatu autoritele (Raukas, Viiding) minu arvates suureks häbiks, sest laamtektoonika saavutas geoloogias tunnustuse juba kuuekümnendail aastail. Siim 00:47, 31 Jan 2005 (UTC)
Hästi, sain aru, see on vananenud. Mina õppisin seda ka veel koolis. Aga sellest mõistest ja vastavast teooriast tuleb kindlasti kirjutada. Nägi kunagi ka vene keelde tõlgitud raamatut laamtektoonikast, kus seda tutvustati kui alternatiivset hüpoteesi. Andres 01:08, 31 Jan 2005 (UTC)

Ladet nimetatakse inglise keeles Aalenian ja saksa keeles Aalenium.

Mis otstarvet need tõlked siin artiklis täidavad? Siim 22:24, 13 Feb 2005 (UTC)

Palun ära neid enne välja võta, kui need on Vikisõnaraamatusse paigutatud. Andres 06:51, 14 Feb 2005 (UTC)

Selle lademe tõi välja šveitsi geoloog C. H. Meyer-Eymar 1864. aastal.

Tuleks kuidagi paremini sõnastada. Kust ta selle lademe välja tõi, kas maa alt? Siim 22:24, 13 Feb 2005 (UTC)


Mis vastab lademele selles mõttes nagu ladestule ajastu? Andres 13:20, 14 Feb 2005 (UTC)

Lademele vastav ajavahemik on iga. Siim 13:21, 14 Feb 2005 (UTC)

Tüüpilised on mustad merglid, milles esineb Harpoceras opalinum, ja raudooliidid, milles esineb Harpoceras murchisonae.

Nii ei saa öelda. Erinevates kohtades on lade esindatud erinevate kivimite ja fossiilidega. Siim 31. märts 2006, kell 19.13 (UTC)