Arutelu:20. sajandi sada suurkuju

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Vormistus on puudulik. Pealkiri ei anna sisu edasi. Andres 15. oktoober 2005, kell 16.36 (UTC)

selle peaks vist ümber tõstma "Eesti 20. sajandi sada suurkuju" artikliks --TarmoK 3. märts 2006, kell 08.23 (UTC)
Me ei saa nime ise välja mõelda. Minu teada on õige nimi "Sajandi sada Eesti suurkuju". Andres 3. märts 2006, kell 09.28 (UTC)
See on raamatu pealkiri. Aga alguses kasutati vist nime "Sajandi sada suurkuju". Meie pealkiri ei tohiks olla kirjeldus, sest sel juhul oleks tegemist meie hinnanguga, vaid peaks olema nimi. Andres 3. märts 2006, kell 09.59 (UTC)
Andres, kas sul hetkel on käepärast EE Eesti kohta käivad köited, ma täpselt ei mäleta, millises neist on üpriski viimastel lehekülgedel olemas täiendav artikkel nende kohta. - Ahsoous 3. märts 2006, kell 11.35 (UTC)
11. ja 12. köites seda ei ole, küllap see on siis biograafiate köites. Andres 3. märts 2006, kell 12.06 (UTC)

Oli selline hvuitav asi, et kaks inimest, Rein Raud ja Kalle Kurg, avaldasid oma negatiivset suhtumist Sajandi saja idee vastu. Põhjendused olid trükisõnas, vist isegi tolles raamatus, igatahes ajalehes. Need võiks siin ära tuua.--Niki 4. mai 2009, kell 06:37 (UTC)

Muidugi. Andres 4. mai 2009, kell 06:52 (UTC)

Raamatu tutvustuses öeldakse, et need on mõjukaimad, tuntuimad, lugupeetuimad, hinnatuimad, legendaarseimad eesti inimesed, kelle töö ja isiksus on 20. sajandil Eestit enim ilmestanud. Kõigi saja kohta on raamatus lühiartiklid ja pildid. Tuntumate ja lugupeetuimate inimeste pildid on ka ETBL-is ja ENE-s/EE-s, aga eesti Vikipeediast roogitakse tuntud ja lugupeetud inimeste pildid hoolega välja. Kõigi saja suurkuju kohta on Vikipeedias artiklid, aga neist 23-l puudub pilt. Eesti akadeemikud - Vikipeedias 117 lehte, pildiga 65, mõni neist pigem sobimatu. ENSV akadeemikud - 97 lehte, pildiga 30, TÜ rektorid 74, pilte 35.

Suurel osal neist ilma pildita saja eesti suurkuju 23-st on pildid vene vikipeedias, nii mõnelgi ka ingliskeelses Wikipedias, aga eesti Vikipeedias ei tohi olla. ETBL-ist on Vikipeediasse üle võetud suur hulk artikleid, aga sealsete artiklite pildid kustutatakse eesti vikist.

ETBL: Fotomaterjal pärineb Eesti TA juhatuse, Eesti Akadeemilise Raamatukogu, Tartu Ülikooli Raamatukogu ja Eesti Kirjandusmuuseumi fondidest ja kogudest, Eesti Põllumajandusülikooli ja Tallinna Pedagoogikaülikool kirjastuste kogudest, Eesti Rahvusmuuseumi filmiarhiivist, Eesti Entsüklopeediakirjastuse arhiivist ning erakogudest.

Paar näidet. Olev Avaste pilt on ETBL-is ja EE elulugude köites, Vikipeediast on see kaks korda välja kustutatud (vt. artikli arutelu). Akadeemik Harald Kersesest on pilt ETBL-is ja EE elulugude köites. Vikipeedias oli pilt 1949. aastast, usutavasti pärit erakogust (pere arhiivist), see kustutati välja. Pilt akadeemik Keresest on olemas läti ja vene vikipeediais, aga eesti omas ei tohi olla. Pildid võivad olla ja on kõmulehtede kangelastest ja bravuuritaridest jms, aga tuntud ja tunnustatud eesti teadlaste pilte tuleb otsida muukeelseist vikipeediaist. 193.40.55.75 23. oktoober 2023, kell 19:44 (EEST)[vasta]

See olukord tuleneb Wikimedia Foundationi põhimõtete ja Eesti seaduste kombinatsioonist. Emba-kumba tuleks muuta, et siia saaks rohkem pilte panna. --Andres (arutelu) 24. oktoober 2023, kell 17:07 (EEST)[vasta]