Arutelu:20. detsember

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Valitud sündmused[muuda lähteteksti]

Järgnevad sündmused on valitud esilehele kui päeva tähtsaimad sündmused. Vaata ka ülevaadet: Vikipeedia:Valitud sündmused



Osa allikaid märgib Vitelliuse surmakuupäevaks 22. detsembri, osa allikaid 20. detsembri. Andres 09:50, 13 Sep 2004 (UTC)

Ülemaailmse Eesti Kesknõukogu otsus 1974. aasta kuulutamiseks Konstantin Pätsi aastaks[muuda lähteteksti]

Vaba maailma eestlaskonnal on oma pärilolumaa vabaduse, iseseisvuse ja inimõiguste taastamiseks täita äärmiselt vastutusrikas osa, mida iga vaba eestlane teostab isiklikult või meie organisatsioonide kaudu, selgitades eesti rahva õigusi ja ka kannatusi ning tohutuid kaotusi.

Lääne suurriigid ei ole Eesti annekteerimist Nõukogude Liidu poolt kunagi tunnustanud,mis tõendab omakorda temale osaks saanud ülekohtu suurust, ja vaba maailma eestlaskonna õigust ning kohustust võitluse jätkamiseks.

Teiste loendamatute ohvrite hulgas langes N. Liidu okupatsioonivõimu ohvriks ka Eesti Vabariigi President Konstantin Päts.

Konstantin Päts oli üks Eesti Vabariigi loojaid ja riikliku iseseisvuse väljakuulutajaid, esimene Eesti Vabariigi Peaminister, noore vabariigi endakaitse üks organiseerijaidja mitmekordne Riigivanem. presidendina jagas ta oma rahva rasket, ohvriterikast saatust. Eesti Vabariigi Esimese Kodaniku vägivaldse küüditamisega võõra võimu vangistusse on Konstantin Pätsi märtikuju kogu eesti rahva kannatuste sümboliks.

Läänemaailma erimaades ja mandritel elavate eestlaste kesksete esinduste otsuste kohaselt kuulutab Ülemaailmne Eesti Kesknõukogu 1974. aasta

Konstantin Pätsi aastaks

seoses tema sündimisest 100 aasta möödumisega 23. veebruaril 1974.

Ülemaailmne Eesti Kesknõukogu kutsub üles eestlaskonda aastal 1974 kõikide võimalustega tõhustama meie põlvele kanda määratud vabadusvõitlust Eesti tuleviku eest ja orjastatute vabastamiseks kõikide nende ohvrite nimel, kelle võitlus jäi pooleli või kes N. Liidu okupatsioonivõimu ja võägivalla tõttu oma õiguste kaitset teostada ei saa.

20. detsembril 1973

New York, USA

Ülemaailmne Eesti Kesknõukogu.