Arutelu:1. järgu haldusüksus

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

1. järgu haldusüksus on riigisiseselt tavaliselt suurim haldusüksus. Sõltuvalt riigist võib aga suurim olla "vabariik" või "vald".

Ma ei saa aru, mis see tähendab. Andres 04:15, 16 Apr 2005 (UTC)


Tõstan siia arutelu Viki üldise arutelu lehelt :

'1.järgu haldusüksus' - mis asi see on?[muuda lähteteksti]

Tegelikult on küsimus selles, et kas tegu on mingi KNAB-i leiutisega (väljamõeldisega)? Niipalju kui mina olen aru saanud on vähemalt Eestis esimese tasandi haldusüksuseks vald ja teise tasandi üksuseks maakond - nii, et need järgud on põhimõtteliselt vastupidises järjestuses tasanditega ja knab paistab olema lisaks vikile ainsaks kohaks kus miskit taolist asjandust nagu järk kasutatakse ja arvan et see tekitab mõneski mõttes segadust. Vanasti nimetati seda üksust 'administratiivjaotuse põhiüksus' (või haldusjaotuse põhiüksus) saan aru et vb tsipa kohmakas, aga teisest küljest ehk segadust vähem... - Ahsoous 15:28, 25 Dec 2004 (UTC)

Põhimõtteliselt on vald ja maakond mõlemad 'haldusjaotuse üksused'. Ma pole küll kohanud KNABile vastupidist, või vähemalt ei mäleta. Vaadata tuleb riigi seisukohast. Riiki kui tervikut tuleb parema administreerimise huvides jagada väiksemateks 'osadeks'. Praegu on Eestis kahetasandiline/astmeline haldusjaotus riik jagatud maakondadeks ja nood omakorda valdadeks. 1953. aastal oli kolmetasandiline jaotus: vabariik oli jagatud oblastiteks, oblastid rajoonideks ning nood külanõukogudeks. Mõnes riigis on jaotus veel rohkemate astmetega. - Urmas 15:53, 25 Dec 2004 (UTC)
kas sulle endale ei tundu 'esimene tasand' ja 'esimene järk' segadusttekitav? - Ahsoous
'tasand' on sõna, mida kasutasin 'järgu' vältimiseks. Hetkel. Kui tundub kergem lugeda, võid 'tasandi' asemele vabalt panna 'järgu' või 'järguline'. - Urmas 16:14, 25 Dec 2004 (UTC)
siis saa aru, et esimene tasand on vald ja teine maakond - selles ongi probleem - Ahsoous
Jah, kui me elame demokraatlikus riigis, kus kodaniku jaoks on oluline kohaliku omavalitsuse (munitsipaliteedi) tasand. Kandku ta mis tahes nime - vald, munitsipaliteet, community. Kohalik omavalitsus hakkab jah pihta n.ö rohujuure tasandilt, mitte riigi tasandilt.
Haldusjaotus on tiba teine asi, riik tuleb osadeks jaotada, et paremini administreerida. Meil ei ole maakond mitte omavalitsus, vaid riigi haldamiseks, administreerimiseks loodud üksus, st tükk riiki. Eestis jääb riik praegu sellel tasandil "pidama", kuid ebademokraatliku riigikorralduse juures võiks vallavalitsusi määrata vabariigi valitsus. Riigi seisukohast on siis maakond number 1 ja vald number 2. Me ei saa eeldada ega nõuda, et kõikides riikides oleks olemas kohalikud omavalitsused.
Minu arvates on KNAB-i kirjeldus igati loogiline ja arvestades omavalitsuse kui sellise puudumist paljudes riikides ka universaalne. Vastupidine tekitaks hulgaliselt ebaselgust. Näiteks, kuidas Sa kirjeldaksid 'külanõukogu' (Sinu jaoks number 1) ja 'vabariigi' järke Nõukogude Liidus olnu põhjal? Eesti NSV-s olid järgud 'külanõukogu'-'rajoon'-'vabariik', Vene NFSV autonoomses ringkonnas 'külanõukogu'-'rajoon'-'autonoomne ringkond'-'krai'-'vabariik' ja tavaoblastis 'külanõukogu'-'rajoon'-'oblast'-'vabariik'. - Urmas 16:56, 25 Dec 2004 (UTC)
Lisaks KNAB-ile on samasugune haldusüksuste järkude süsteem ka ameeriklaste kohanimeandmebaasis GeoNet Names Server (GNS). - Urmas 17:35, 25 Dec 2004 (UTC)
saa ometi aru, et see nimetus(!) on (eesti oludes) jabur, mida siin ja knabis kasutatakse - Ahsoous
Jaburaid nimetusi on eesti keeles hulgi. Ma tõesti ei saa aru, milles on sügavam probleem. 'Haldusüksus' on igati asjakohane nimetus. See, et järke loetakse kõige suurematest alates väiksemate suunas, pole samuti KNAB-i väljamõeldis. Eesti jaoks mingit eraldi, teistpidi kui ülejäänud süsteemi tegema hakata oleks pehmelt öeldes kummaline. - Urmas 19:35, 25 Dec 2004 (UTC)

Kust on pärit väljend "1. järgu haldusüksus"?[muuda lähteteksti]

Mina ausaltöelda ei saa aru, kust see asi tulnud on. Olen 1. 2. ja n. järku haldusüksuste terminit kohanud ainult et wikis. Jääb mulje, et tegemist on mõne kohaliku sepa leiutisega. Oskab keegi anda lingi/viite, mis tõestaks, et selliseid asju eestis või üldse maailmas ka reaalselt kasutatakse? --Kyng 21. august 2009, kell 18:40 (UTC)

See on võetud KNAB-ist. Nende leviku kohta võib küsida Peeter Pällilt. Andres 21. august 2009, kell 18:45 (UTC)
Sama link on ka artiklis eneses. Andres 21. august 2009, kell 18:46 (UTC)

1. järgu haldusüksused on loetletud artiklis Riikide haldusüksused. Võib-olla tuleb neid liita? Geonarva 25. august 2009, kell 19:54 (UTC)