Arkadi Harlampijev

Allikas: Vikipeedia

Arkadi Harlampijev (vene keeles Аркадий Георгиевич Харлампиев; 29. jaanuar 1888 Smolensk14. juuni 1936 Moskva) oli Vene, Prantsuse, Eesti, Saksa ja Nõukogude poksija ning poksitreener ja -tegelane.

Harlampijev õppis Peterburi Kunstide Akadeemia juures asuvas kõrgkoolis. Pärast lõpetamist 1910. aasta paiku sai stipendiumi ja läks edasi õppima Pariisi, kuid raha lõppedes hakkas elukutseliseks poksijaks. Ta tuli väidetavalt Prantsuse meistriks (aeg, kaal ja võistlused ei ole teada) ja Vene meistriks 1913. aastal (kaal ja võistlused ei ole teada).

Harlampijev tuli 1921. aastal Tallinna. Ta asutas Tallinna Spordis poksiosakonna ja korraldas 5. juunil 1921 esimese Tallinna ametliku poksivõistuse. Ta osales ka Tallinna Spordi ja Helsingi poksiklubi HNS vahelisel võistlusel treenerina ning lisaks veel treenerite omavahelisel kohtumisel. Harlampijev võitis selle kohtumise.

Harlampijevi õpilaste seas olid Valter Eenmaa, Hans Greenbaum, Edgar Kolmpere, Herbert Kütt, Nigul Maatsoo, Peeter Matsov jt.

Ta lahkus Tallinna Spordist ja Eestist 29. oktoobril 1922 ühe Riia spordiseltsiga peetud võistluse ajal tekkinud probleemide tõttu. Ta läks Saksamaale ja oli seal poksitegelane teadmata aja jooksul.

Millalgi 1920. aastatel läks Harlampijev Nõukogude Venemaale. Ta töötas 1930. aastatel poksitreenerina, tema õpilane oli näiteks ka Nikolai Koroljov. Võimalik, et ta sai kannatada Nõukogude Liidus 1936.–1937. aastal toimunud massirepressioonide käigus. Tema surma asjaolud pole teada.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Arkadi Harlampijevi poeg oli Nõukogude sporditegelane ja üks sambo leiutajaid Anatoli Harlampijev.


Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]


Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]