Apatšid

Allikas: Vikipeedia
Apatšid
Rahvaarv
56 060 [1]
Märkimisväärse rahvaarvuga piirkonnad
Ameerika Ühendriigid
Keeled
apatši keeled
Religioon
kristlus, šamanism
Kaiova-apatši pealik Essa-queta

Apatšid on mitme lähedases keelesuguluses oleva ja sarnase kultuuriga indiaanlaste rühma koondnimetus.

Apatši keeled ehk lõunaatapaski keeled kuuluvad atapaski keelkonda.

Apatši rahvaste kunagine asuala jääb Ameerika Ühendriikide edelaossa, kus see laius üle praeguse Arizona idaosa, New Mexico ja Texase loodeosa ning Suure tasandiku lõunaosa. Tänapäeval elab Arizona ja New Mexico reservaatides umbes 50 000 apatši, väljaspool reservaate elab apatše Oklahomas ja Texases.

Apatšide hulka loetakse praegu järgmised rühmad: lääneapatšid, tširikauad ja meskaleerod, hikariljad, lippanid ning kaiova-apatšid.

Ajalooliselt on nad tuntud küttide ja korilastena, kuid põliste elatusalade hulka on kuulunud ka põlluharimine.

Apatšid avaldasid tugevat vastupanu hispaanlastest kolonistidele ja lääne poole liikuvatele ameeriklastest asustajatele. Mitmed apatšide juhid, nende hulgas Cochise, Naiche ja Geronimo said nendes sõdades kuulsaks.

Apatšide religioossetes lugudes tegutsevad kaks kultuuriheerost, kellest üks (Vaenlaste/Koletiste Tapja) sümboliseerib päikest ja tuld ning teine (Vee Laps / Sündinud Vee jaoks) sümboliseerib vett, Kuud ja äikest. Kahe peale kokku hävitavad nad hulganisti inimkonnale kahjulikke olendeid. Enamik apatšide jumalusi on isikustatud loodusjõud, kes hulguvad mööda maailma ning keda inimesed saavad rituaalsete tseremooniate abil enda huvides kasutada. Teistest paremini suudavad seda teha šamaanid. Mõningaid loomi, nimelt öökulle, madusid, karusid ja koiotte seostatakse kurjade vaimudega, kes inimestel haigusi põhjustavad.

Apatšide järgi on saanud nime näiteks Apache HTTP Server ja USA päritolu helikopter AH-64 Apache.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Census.gov Census 2000 PHC-T-18. American Indian and Alaska Native Tribes in the United States: 2000. US Census Bureau 2000 (retrieved December 28, 2009)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]