Aokigahara

Allikas: Vikipeedia

Aokigahara mets 2012. aastal

Aokigahara (jaapani keeles 青木ヶ原 "siniste puude tasandik"), ka Jukai (樹海 "puude meri") on Jaapanis Fuji mäest loodes paiknev mets pindalaga 35 km².

Aokigahara lääneserv, kus leidub mitmeid kiviseid talviti jäätuvaid koopaid, on populaarne turistide ja kooliekskursioonide sihtkoht. Metsas on väga tihedaid alasid, mis neelavad heli ja pakuvad seal viibivatele inimestele üksindustunnet.

Aokigahara metsal on ajalooline maine Jaapani mütoloogias tuntud surnute kummituste yūrei asupaigana ning hoolimata arvukatest jaapani- ja ingliskeelsetest hoiatavatest siltidest pearaja juures on see tuntud enesetapukoht (57 suitsiidi 2010. aastal[1]).[2] Sildid soovitavad suitsiidimõtetega metsa sisenejatel mõelda oma perekonnale ja võtta ühendust suitsiidiennetusühinguga.

Geograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Vaade õhust Sai järve (西湖 Sai-ko) piirkonnale ja Aokigahara metsale (all vasakul)

Metsa pinnas koosneb peamiselt vulkaanilisest kivimist ning seda on käsitsi, kirka või labidaga raske läbistada. Mets on väga tihe ja rajalt kõrvale kaldudes võib seal kergesti ära eksida. Matkajad ja turistid on seetõttu viimastel aastatel hakanud eksimise vältimiseks ja oma raja märgistamiseks kasutama plastteipi. Liikudes mööda osutatud radu turismiatraktsioonide poole, nagu Jääkoobas ja Tuulekoobas, on esimene kilomeeter metsast risustatud lintide ja muu prügiga, hoolimata võimude katsetest ala puhastada. Pärast esimest kilomeetrit on mets puhtam ning selgeid märke inimeste sealviibimisest on vähe.

Külastajad ja suitsiid[muuda | muuda lähteteksti]

Aokigahara metsa tihe taimestik

Aokigahara mets on väidetavalt kõige populaarsem mets Jaapanis, kus sooritada enesetappu. Statistikaid on mitmesuguseid, kuid dokumenteeritud on info, et teatud perioodil kuni 1988. aastani toimus metsas igal aastal umbes 100 suitsiidi. 2003. aastal leiti metsast 105 surnukeha, mis ületas eelneva rekordi 2002. aastast, kui leiti 78 surnukeha. 2004. aastal tappis end metsas 108 inimest. 2010. aastal oli eeldatav enesetapukatsete arv 200, millest 54 lõppes surmaga. Viimastel aastatel on kohalik valitsus lõpetanud sellise statistika avaldamise, üritades seeläbi vähendada Aokigahara tähtsust seoses suitsiididega.

Väidetavalt tõuseb Jaapanis suitsiidide arv märtsis, rahandusaasta lõpus. 2011. aasta seisuga on levinumad enesetapuviisid poomine ja üledoos ravimitest või narkootikumidest.

Suur suitsiidide arv on sundinud ametnikke metsa sissepääsu juurde panema silte, mis tungivalt soovitavad hädasolijatel abi otsida ning suitsiidi mitte sooritada. Alates 1970. aastatest on iga-aastasi laibaotsinguid teinud nii politsei, vabatahtlikud kui ka ajakirjanikud. Koha populaarsusele on kaasa aidanud kirjanik Seichō Matsumoto, kes kirjutas 1960. aastal romaani "Puude must meri". Siiski on Aokigaharal suitsiidne ajalugu olnud ka enne raamatu avaldamist ja metsa on pikka aega seostatud surmaga.

Meediaviited[muuda | muuda lähteteksti]

  • Seichō Matsumoto romaan Kuroi Jukai ("Puude must meri") viitab metsale kui populaarsele enesetapukohale.
  • Animasarjas "Mazinger Z" asub professor Juzo Kabuto laboratoorium Aokigahara kõrval ning samuti elab ta ise koos oma lastelaste Koji ja Shiroga metsa lähedal.
  • Võitlusmängu "Akatsuki Blitzkampf" peategelase Akatsuki lava asub Aokigahara alguses ja Lake Sai madalikul.
  • 2013. aasta filmis "Grave Halloween" reisib noor naine koos sõpradega Aokigaharasse, et leida oma metsas enesetapu sooritanud bioloogilise ema surnukeha ja päästa tema rahutu hing. Videokaamera dokumenteerib hirmuäratavaid ning paranormaalseid juhtumeid metsas.
  • 2015. aasta Gus Van Santi filmis "The Sea of Trees" mängib Matthew McConaughey ameeriklast, kes läheb Aokigaharasse enesetappu sooritama. Metsas kohtab ta jaapanlast (Ken Watanabe), kellel on samasugused mõtted.
  • 2011. aastal avaldati dokumentaalfilm "Suicide forest in Japan", mis räägib Jaapani suitsiidimetsast Aokigaharast.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Rob Gilhooly (26. juuni 2011). "Inside Japan's 'Suicide Forest'" (inglise). The Japan Times. Vaadatud 9. oktoobril 2012.
  2. Lyle Brennan (9. aprill 2012). "The suicide forest of Japan: Mount Fuji beauty spot where up to 100 bodies are found every year". Daily Mail. Vaadatud 9. oktoobril 2012.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]