Antonio Sant'Elia

Allikas: Vikipeedia
Antonio Sant'Elia
Antonio Sant'Elia oma kahekümnendatel eluaastatel Milanos
Sündinud 30. aprill 1888
Como, Lombardia
Surnud 10. oktoober 1916 (28-aastaselt)
Gorizia, Friuli-Venezia Giulia
Rahvus itaallane
Tegevusala arhitekt
Kunstivool futurism
Tuntud teoseid "La Città Nuova"

Antonio Sant'Elia (30. aprill 188810. oktoober 1916) oli Itaalia arhitekt, üks futuristliku arhitektuuri liikumise võtmeliikmeid.

Elukäik[muuda | muuda lähteteksti]

Antonio Sant'Elia sündis Lombardias asuvas Como linnas ja ta oli õppinud ehitaja.

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

1912. aastal avas Sant'Elia Milanos projekteerimisega tegeleva kontori ja osales futuristlikus liikumises. Mõjutatuna Ameerika Ühendriikide tööstuslinnadest ja arhitektide Renzo Picasso, Otto Wagneri ja Adolf Loosi tegevusest, alustas ta aastatel 19121914 loodud visandite/joonistuste sarja futuristliku "uue linna" (Città Nuova) jaoks. Seda nähti uue ajastu sümbolina.

Mitmed neist joonistustest olid väljas ka rühmituse Nuove Tendenze, kuhu kuulus ka Sant'Elia, ainsal näitusel 1914. aasta mais ja juunis galeriis "Famiglia Artistica". Praegu on mõned neist teostest arhitekti sünnilinna Como kunstigalerii Pinacoteca püsiväljapanekus.

Futuristliku arhitektuuri manifest[muuda | muuda lähteteksti]

1914. aasta augustis avaldati futuristliku arhitektuuri manifest, mille autoriks peetakse ka Sant'Eliat, kuigi selle üle vaieldakse jätkuvalt. Manifestis sedastas selle autor, et "futuristliku arhitektuuri dekoratiivne väärtus sõltub ainult töötlemata või paljaste või ägedalt värvitud materjalide kasutamisest ja omanäolisest paigutusest".[1]

Tema nägemuseks oli äärmiselt industrialiseeritud ja mehhaniseeritud tulevikulinn, mida ta ei näinud kui üksikute hoonete hulka, vaid kui tohutut, mitmetasapinnalist, vastastikku ühendatud ja integreeritud linnastut, mis on projekteeritud ümber linna "elu". Sant'Elia väga mõjukaid kavandid kujutasid suuri monoliitseid pilvelõhkujaid koos terrasside, sildade ja õhus olevate jalgteedega, mis kehastasid tema jaoks tolleaegse arhitektuuri ja tehnoloogia puhast põnevust. Vaatamata tema huvile tehnoloogia ja kõige modernse vastu, võib tema monumentalismist leida elemente art nouveau arhitekti Giuseppe Sommaruga loomingust.[2]

Surm[muuda | muuda lähteteksti]

Rahvuslase ja irredentistina liitus Sant'Elia 1915. aastal Itaalia armeega kui Itaalia astus Esimesse maailmasõtta. Ta tapeti kaheksandas Isonzo lahingus Gorizia lähedal.

Pärand[muuda | muuda lähteteksti]

Kuigi enamikku tema kavanditest ei ehitatud kunagi valmis, on tema futuristlik nägemus mõjutanud paljusid arhitekte, kunstnikke, disainereid ja filmiloojaid. Tema loomingu mõjusid leiab muuhulgas Fritz Langi 1927. aasta filmist "Metropolis" ja Ridley Scotti 1982. aasta Hollywoodi filmist "Blade Runner".[3]

Visandisari[muuda | muuda lähteteksti]

  • "La Città Nuova" (1914)

Kunstiteoste näiteid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Manifesto of Futurist Architecture. Vt manifesti teise osa 4. punkti.
  2. "Futurist architecture and Angiolo Mazzoni’s manifesto of aerial architecture", VV.AA. Angiolo Mazzoni e l'Architettura Futurista - p. 11.
  3. Irish Arts Review. Vaadatud 27.04.2014.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]