Antifa

Allikas: Vikipeedia

Antifa (saksakeelsest sõnast Antifaschismus) on militantne antifašistlik liikumine, mis ühendab eeskätt vasakäärmusliku ja anarhistliku maailmavaatega inimesi, kes seisavad enda väitel vastu rassismile, islamofoobiale, homofoobiale ja seksismile, samuti fašismi soodustavatele nähtustele. Antifa liikumine pole seotud Eesti Antifašistliku Komiteega.

Antifa liikumine Eestis[muuda | muuda lähteteksti]

Eestis on antifa liikumine suhteliselt noor; tähelepanuväärseid aktsioone pole toimunud. Eesti antifa liikumise eestvedajateks on punkarid ja anarhistid. Peavaenlasteks peab antifa neonatsistlike ja patriotistlike vaadetega noori, näiteks natsiskinheede ja natsionaalsotsialistlikku black metal'it.

Antifa lääneriikides[muuda | muuda lähteteksti]

Antifa demonstrandid loosungiga "Maha Saksamaa! Solidaarsus Iisraeliga! Kommunismi eest!" Frankfurdis 2006. aastal

Antifa on suhteliselt tugev mitmes lääneriigis, nagu Saksamaa, kus selle ridadesse kuuluvaid aktiviste võib näha paremäärmuslike ja parempoolsete organisatsioonide ürituste vastu protestimas, 1945. aasta Dresdeni pommitamise mälestamise vastu meelt avaldamas jne.

Parempoolne politoloog Claus Wolfschlag, kes on tuntud antifa kriitik, on öelnud, et "antifašism" on tänapäeval suuresti vaid fassaad, mille taga peituvad sageli selle aktivistide psüühilised probleemid või asotsiaalsus, "mis võib end agressiivsetes aktsioonides välja elada"[1]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Burschenschaftliche Blätter, Ausgabe 2/2010. Schwerpunktthema: Extremismus von links: Antifaschismus". Originaali arhiivikoopia seisuga 13. november 2015. Vaadatud 31. jaanuaril 2020.