Anni-Frid Lyngstad

Allikas: Vikipeedia
Anni-Frid Lyngstad
Sünniaeg 15. november 1945 (78-aastane)
Autogramm

Anni-Frid Synni Lyngstad (esinejanimega Frida; sündinud 15. novembril 1945 Ballangeni vallas Norras) on rootsi laulja. Tuntud eelkõige ansambli ABBA liikmena.

Anni-Frid sündis Wehrmachti seersandi Alfred Haase ja 19-aastase norralanna Synni Lyngstadi suhtest, pool aastat pärast Saksa okupatsiooni lõppemist Norras. 1947. aastal oli Anni-Frid sunnitud kolima koos vanaema Arntine (Agny) Lyngstadiga Rootsi, sest sõja ajal sakslasega lapse saamine oli häbiväärne ja niisugustelt vanematelt võidi lapsed koguni ära võtta. Nad elasid Härjedaleni maakonnas, kus Agny tegi mitmesuguseid juhutöid. Synni jäi veel mõneks ajaks Lõuna-Norrasse, kuid peagi liitus Anni-Fridi ja Agnyga Rootsis, ning nad kolisid Malmköpingisse. 28. septembril 1947, enne Anni-Fridi teist sünnipäeva, suri tema ema neerupuudulikkusse ja lapse kasvatas üles vanaema. Juunis 1949 kolisid nad Eskilstuna lähedale Torshällasse, kus Agny töötas õmblejana. Torshällas kasvaski Anni-Frid üles, suvepuhkused veetis aga Norras sugulaste juures. Anni-Frid uskus, et tema ohvitserist isa suri Teise maailmasõja lõpul, mil laev, kus ta viibis, uppus. Kui Saksa noorteajakirjas Bravo avaldati 1977. aastal Anni-Fridi elulugu, siis avastas tema poolvend Peter Haase selle artikli, ning küsis oma isalt, kas ta viibis sõja ajal Ballangenis. Samal aastal kohtuski Anni-Frid oma isaga esimest korda Stockholmis. Haase suri 2009. aastal.

Anni-Fridi muusikaarmastus sai alguse lapsepõlves sellest, et vanaema laulis talle tihti (peamiselt vanu norra laule). Kuigi vanaema tihti julgustas teda laulma, ei käinud ta kunagi tema kontsertidel ning suri natuke aega enne ABBA asutamist. Lauljakarjääri alustas Anni-Frid 1958. aastal (13-aastaselt) džässilauljana. 1963. aastal moodustas ta ansambli Anni-Frid Four. 18-aastaselt abiellus ta ansambli bassimängija Ragnar Fredrikssoniga. Abielust sündis kaks last: poeg Hans Ragnar (26. jaanuaril 1963) ja tütar Ann Lise-Lotte (25. veebruaril 1967). 19. mail 1970 paari abielu lahutati. Samal päeval suri tema vanaema Arntine (71-aastaselt).

Frida Lyngstad ja Benny Andersson 1976. aastal

1969. aasta veebruaris tutvus ta Benny Anderssoniga Eurovisiooni Rootsi eelvoorus, mille Lyngstad lõpetas lauljana neljanda kohaga. Andersson osales sel võistlusel heliloojana. Juba sama aasta augustis nad kihlusid. 1971. aastal asusid nad koos elama. ABBA koosseisu kuulus ta aastatel 19721982. Lyngstad ja Andersson abiellusid alles 6. oktoobril 1978, kui ABBA oli kuulsuse tipul, aga juba 1981. aasta veebruaris kolisid nad lahku ja lahutasid abielu sama aasta novembris. Pärast ABBA-st lahkumist jätkas Lyngstad soolokarjääri.

1982. aastast elas Lyngstad Londonis. 1980. aastate keskpaiku asus ta elama Šveitsi, kus elab praegugi.

1988. aastal sai Lyngstad vanaemaks, kui tema tütrel Ann Lise-Lottel sündis poeg Jonathan. 13. jaanuaril 1998 hukkus Ann Lise-Lotte autoõnnetuses USA-s Detroiti äärelinnas Livonias.

26. augustil 1992 abiellus Lyngstad prints Heinrich Ruzzo Reußiga, kes oli temast viis aastat noorem, ja sai kasuemaks kaksikutele, 2. juunil 1977 sündinud Henriette ja Pauline Reußile. Abikaasa Heinrich suri 29. oktoobril 1999 lümfoomi tagajärjel.

Heinrich oli õppinud samas internaatkoolis kui Rootsi kuningas Karl XVI Gustav. Seetõttu tutvus Lyngstad Rootsi kuningaperega ja sai lõpuks kuninganna Silvia lähedaseks sõbraks.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]