Andres Ilves

Allikas: Vikipeedia

Andres Ilves on eestlasest BBC ajakirjanik, Toomas Hendrik Ilvese vend.

2009. aasta juunini juhtis ta BBC maailmateenistuse (BBC World Service) pärsia- ja puštukeelset haru, vastutades BBC raadiosaadete ja veebisisu eest Afganistani, Iraani, Tadžikistani ja Pakistani äärealade keeltes. Praegu on Ilves BBC ülemaailmse uudisteturunduse, kommunikatsiooni ja kuulajaskonna osakonna (BBC Global News Marketing, Communications, and Audiences) arendusjuht. Samas jätkab ta esinemist ja kirjutamist jooksvate sündmuste teemal[1], esinedes ka televisioonis[2].

Ta on nõukogu esimees Suurbritannias asuvas heategevusorganisatsioonis Peace Direct[3], mis toetab rahuloomist tosinal konfliktialal üle kogu maailma, ning kuulub meedia abil vägivallatuid konfliktilahendusi edendava sotsiaalettevõtte iMediate nõukokku[4].

Lapsepõlv, haridus, karjääri algus[muuda | muuda lähteteksti]

Andres Ilves sündis Ameerika Ühendriikides New Jersey osariigis. Tema vanemad olid Endel ja Irene Ilves, sõjapõgenikud Eestist. Ta lõpetas kiitusega Princetoni ülikooli Lähis-Ida uuringute eriala.[5]

Ülikooli järel oli Ilves aasta vältel Coro Foundationi stipendiaat Los Angeleses ning seejärel Rotary stipendiaat Amsterdami ülikoolis (Universiteit van Amsterdam) Hollandis. Hiljem töötas Ilves Saksamaal Münchenis Raadio Vaba Euroopa ajakirjaniku, analüütiku ja tõlkijana, keskendudes niihästi Afganistanile kui ka rahvusvähemuste ja väikekeelte probleemidele kogu maailmas.

Samuti tegutses Ilves mõnd aega Californias Los Angelese linnavolikogu liikme Richard Alatorre ja San Francisco linnanõuniku Terence Hallinani juriidilise ja meedianõustajana. Pärast Hallinani valimist San Francisco ringkonnaprokuröriks töötas Ilves tema administratsioonijuhina.

Töötanud mõnd aega NDI (National Democratic Institute for International Affairs) valimisvaatluse ja poliitiliste parteide võimekuse loomise projektis Serbias, oli Ilves üle kolme aasta tegevjuht Names Project Foundationis, mis toetab AIDS-iohvrite mälestusmärki NAMES Project AIDS Memorial Quilt.

Pärast 11. septembrit 2001[muuda | muuda lähteteksti]

Pärast terrorirünnakuid Maailma Kaubanduskeskusele ja Pentagonile 11. septembril 2001 naasis Ilves oma varasema Afganistani-huvi juurde, saades vastasutatud Raadio Vaba Afganistani direktoriks Prahas. 2003. aastal määras USA ringhäälingunõukogu Ilvese ka USA Iraani-suunalise ringhäälingu etteotsa Radio Farda esimese direktorina[6].

2004. aasta novembris määrati Ilves BBC maailmateenistuse pärsia-, puštu-, dari- ja tadžikikeelse haru juhiks. Samuti mängis Ilves olulist osa[7] BBC uue pärsiakeelse telekanali käikulaskmises 2009. aasta jaanuaris.

Alates 2009. aasta juulist on Ilves ülemaailmse uudisteturunduse, kommunikatsiooni ja kuulajaskonna osakonna arendusjuht.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Andres Ilves on kirglik keeltehuviline. Tema emakeel on eesti keel. Lisaks sellele ja inglise keelele kõneleb ta hollandi, prantsuse, saksa, puštu, pärsia ja portugali keelt. Nüüdseks on ta õppinud aastaid ka suulu keelt, muuhulgas Londoni Ida- ja Aafrika-uuringute Koolis (School of Oriental and African Studies).

Muusikast kuulab Ilves eelkõige kwaitot ja hiphoppi; muusikaraadiote seast on tema lemmikud[8] Johannesburgi noorteraadio YFM ja BBC musta muusika jaam 1Xtra.

Ta elab Londonis, kuid reisib tööasjus sageli Afganistani[9] ja ümberkaudsetesse riikidesse. Eriti tugevat sidet tunneb ta ka Soweto linnaga Lõuna-Aafrika Vabariigis.

Tema vend on Toomas Hendrik Ilves, Eesti Vabariigi president aastatel 2006–2016.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. http://www.bbc.co.uk/worldservice/worldagenda/2009/09/090907_worldagenda_channeling_iran.shtml
  2. http://www.youtube.com/watch?v=Sa8iBxdg8fY
  3. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 25. september 2009. Vaadatud 17. jaanuaril 2011.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  4. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 23. veebruar 2009. Vaadatud 17. jaanuaril 2011.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  5. http://www.princeton.edu/~nes/
  6. https://web.archive.org/web/20110928141751/http://www.bbg.gov/pressroom/press-releases/BBG-PressRelease-83.html
  7. http://www.youtube.com/watch?v=IAliuB1ofDc
  8. http://www.bbc.co.uk/worldservice/trust/mediacoverageresources/story/2005/12/051213_iran-taggerz.shtml
  9. http://www.bbc.co.uk/pashto/news/story/2007/05/070522_kabulphotos.shtml

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]